Wat mag je drinken bij een keto dieet?

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Wat mag je drinken bij een keto dieet?

Het keto dieet, ook wel bekend als het ketogeen dieet, is een dieet waarbij de nadruk ligt op het consumeren van vetten en het beperken van de inname van de hoeveelheid koolhydraten per dag. Bij dit dieet schakelt het lichaam over op vetverbranding, wat kan leiden tot gewichtsverlies ¹. Uit onderzoek is gebleken dat een keto dieet niet alleen effectief is voor gewichtsverlies, maar ook aanzienlijk het gevoel van honger vermindert ². Dit draagt ook weer bij aan het afvalproces.

Bij het keto dieet is het handig om te weten welke dranken wel en niet passen binnen het dieet. In dit artikel informeren we je over wat je kunt drinken bij een keto dieet en welke dranken je beter kunt vermijden.

Wat je kunt drinken bij een keto dieet

 • Water: Water is altijd een goede keuze en past binnen een keto dieet. Het bevat geen koolhydraten of calorieën en helpt je gehydrateerd te blijven.
 • Koffie en thee: Zowel zwarte koffie als ongezoete thee zijn toegestaan bij een keto dieet. Let er wel op dat je geen suiker of melk toevoegt, aangezien deze koolhydraten bevatten.
 • Plantaardige melk: Plantaardige melk zoals amandelmelk, kokosmelk en hennepmelk kunnen ook gedronken worden bij een keto dieet. Kies wel voor ongezoete varianten om de koolhydraatinname laag te houden.
 • Kruidenthee: Kruidentheeën zoals pepermuntthee, kamillethee en groene thee zijn prima opties bij een keto dieet. Ze bevatten geen koolhydraten en helpen bij de spijsvertering.
 • Bouillon: Bouillon gemaakt van botten of groenten is een goede keuze om elektrolyten aan te vullen en gehydrateerd te blijven. Zorg ervoor dat je bouillon zonder toegevoegde suikers kiest.
 • Light frisdranken: Light frisdranken kunnen gedronken worden bij een keto dieet, maar wees voorzichtig met de consumptie ervan. Hoewel ze geen koolhydraten bevatten, bevatten ze kunstmatige zoetstoffen die de bloedsuikerspiegel beïnvloeden.

Dranken om te vermijden bij een keto dieet

 • Alcohol: Alcoholische dranken bevatten vaak veel koolhydraten en kunnen het ketose proces verstoren. Bier, wijn en cocktails zijn over het algemeen geen goede keuzes. Als je toch alcohol wilt drinken, kies dan voor dranken met een laag koolhydraatgehalte, zoals droge wijn of sterke drank gemengd met bruiswater
 • Frisdranken en fruitsappen: Frisdranken en fruitsappen bevatten veel suiker en koolhydraten, waardoor ze niet passen binnen een keto dieet. Het is beter om te kiezen voor water of ongezoete dranken.
 • Melk: Gewone melk bevat lactose, een vorm van suiker, en past daarom niet binnen een keto dieet. Kies in plaats daarvan voor plantaardige melk zonder toegevoegde suikers.
 • Energie- en sportdranken: Energie- en sportdranken bevatten vaak veel suiker en koolhydraten. Deze dranken kun je beter vermijden bij een keto dieet.

Bij een keto dieet is er genoeg keuze aan dranken

Bij een keto dieet is het belangrijk om de consumptie van koolhydraten te beperken en de nadruk te leggen op het consumeren van vetten. Water, koffie, thee, plantaardige melk, kruidenthee en bouillon zijn goede keuzes bij een keto dieet. Alcohol, frisdranken, fruitsappen, melk en energie- en sportdranken kun je beter vermijden.

Ben je benieuwd wat voor eten allemaal keto is? Lees hier wat je allemaal mag eten tijdens een keto dieet.

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.

Bronnen:

 1. Sukkar, S. G., & Muscaritoli, M. (2021). A Clinical Perspective of Low Carbohydrate Ketogenic Diets: A Narrative Review. Frontiers in nutrition, 8, 642628. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.642628
 2. Alexandra M Johnstone, Graham W Horgan, Sandra D Murison, David M Bremner, Gerald E Lobley, Effects of a high-protein ketogenic diet on hunger, appetite, and weight loss in obese men feeding ad libitum, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 87, Issue 1, January 2008, Pages 44–55, https://doi.org/10.1093/ajcn/87.1.44

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

AANBEVOLEN VOOR JOU...

>