Wat zijn ketonen in de urine? 

  • Home
  • >
  • Wat zijn ketonen in de urine? 

Als er ketonen aanwezig zijn in de urine wordt dit ketonurie ¹ genoemdt. Dit houdt in dat je lichaam overgaat op verbranding van vetten voor energie in plaats van glucose (koolhydraten) te gebruiken. Dit is het doel van een keto dieet en staat ook wel bekend als ketose. Je komt dus in ketose door minder koolhydraten te consumeren, waardoor je lichaam overgaat op vetverbranding.

Hoe komen ketonen in urine?

Als je keto gaat dan eet je weinig koolhydraten en suikers en veel vetten. Wat er gebeurt is dat je lichaam geen glucose heeft om te gebruiken als energie. Je lichaam gaat op zoek naar een vervangende bron van energie: vetten. Bij het omzetten van vetten naar energie komen ketonen vrij. Deze worden door je lichaam uitgescheiden en komen dus in je urine terecht. Ketonen in je urine is een indicator dat je in ketose bent.

Zwanger en ketonen in urine

Zwangere vrouwen krijgen vaak ook last van ketonen in urine. Zeker in de eerste maanden van de zwangerschap als ze veel ochtendmisselijkheid hebben en veel braken. Hierdoor kunnen ze weinig voedingsstoffen opnemen en is het mogelijk om in ketose te raken. Zo komen er ook ketonen in de urine. Ketonen zijn zelf niet gevaarlijk, maar ketose kan tijdens een zwangerschap wel gevaarlijk zijn. Zeker als je er niet bewust van ben. Zwangere vrouwen lopen, net als diabeten (voornamelijk type 1), meer risico op ketoacidose. Ketoacidose is in tegenstelling tot ketose zeer gevaarlijk. Gebruik regelmatig een keto test om op de hoogte te blijven. Heb je symptomen zoals overmatig braken en urineren of een droge mond? Raadpleeg direct een arts of een verloskundige voor advies.

Zelf ketonen meten in urine

Je kunt zelf ketonen meten in je urine met een keto stick. Dit is een simpele keto teststrip die je kunt kopen bij de meeste drogisten. Er zijn ook andere methodes om ketonen te meten, zoals met een bloedketonmeter of een ademmeter. Zelf ketonen meten in urine is wel de makkelijkste methode, maar is ook niet het meest accuraat.

Bronnen:

  1. Diabetes.co.uk. (2020, 27 januari). Ketonuria van https://www.diabetes.co.uk/diabetes-complications/ketonuria.html
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

OVER DE AUTEUR

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods.
Ben jij de volgende?

Doe de korte Keto Quiz en ontvang meteen je persoonlijke Keto-Week-Menu's.

>