Haaruitval en het keto dieet, wat te doen?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Haaruitval en het keto dieet, wat te doen?

Het keto dieet is populair en een effectieve manier om gewicht te verliezen. Veel vrouwen en mannen kiezen voor deze levensstijl met het doel om hun welzijn te verhogen. Maar zoals bij elk dieet zijn er voor- en nadelen. Zo kan haar uitval bij het keto dieet optreden. Dat is ontzettend vervelend en dat wil je natuurlijk niet. In dit artikel leggen we uit hoe je gezonde haargroei kunt ondersteunen en kunt genieten van de voordelen van het keto dieet.

Wat is het keto dieet?

Het keto dieet is een koolhydraatarm, maar vetrijk dieet dat je lichaam in een staat van ketose brengt, waar het vet verbrandt voor energie in plaats van koolhydraten. Dit proces, bekend als, ketose, kan leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies en heeft ook andere gezondheidsvoordelen. (1). Het keto dieet vereist dus een goede planning om de juiste voedingsmiddelen binnen te krijgen. Bekijk daarom hier een weekmenu.

Haaruitval als uitdaging bij een streef naar gezondheid

Haaruitval kan voor iedereen een zorg zijn, maar vooral voor vrouwen die hun levensstijl veranderen in de hoop hun gezondheid te verbeteren. Het kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren, waaronder stress, hormonale schommelingen, en voedingsdeficiënties. Zo zijn er aanwijzingen dat haaruitval ontstaat door een structureel tekort aan calorieën. (2).

De connectie tussen het keto dieet en haaruitval

Het keto dieet kan leiden tot tijdelijk haaruitval. Het is niet altijd de “schuld” van het keto dieet. Zaken zoals stress en hormonen hebben ook invloed op haaruitval. Wel is gebleken uit onderzoek dat wanneer het lichaam een calorie-tekort heeft en dus overschakelt naar een andere energiebron dat haaruitval kan optreden. (2). Wanneer het lichaam weer gewend is, is de kans ook aannemelijk dat haaruitval weer stopt. Vrijwel altijd is het een tijdelijk iets. Zodra jouw lichaam zich heeft aangepast en ervoor zorgt dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt, dan stopt het ook weer.

Haaruitval tegengaan tijdens het keto dieet

Om haaruitval op het keto dieet te minimaliseren, is het essentieel om een gebalanceerd dieet te handhaven dat rijk is aan alle noodzakelijke voedingsstoffen. Focus op het opnemen van voldoende eiwitten, omega-3 vetzuren, ijzer, en vitamine E in je dieet. Overweeg supplementen als je denkt dat je niet genoeg van deze voedingsstoffen uit je voedsel haalt.

Veel vrouwen hebben kleine aanpassingen in hun keto dieet gemaakt om hun haar gezond te houden. Door bewust te zijn van hun voedingsinname en indien nodig supplementen toe te voegen, hebben ze niet alleen succes gehad in gewichtsverlies, maar ook hun haarverlies geminimaliseerd.

Terwijl het keto dieet vele voordelen biedt, is het belangrijk om bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen zoals haaruitval. Door een gebalanceerd dieet te handhaven en te zorgen voor voldoende inname van essentiële voedingsstoffen, kun je deze bijwerking minimaliseren. Vergeet niet, bij aanhoudende problemen is het altijd het beste om professioneel medisch advies in te winnen.

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.

Bronnen:

  1. Davidson, K. M. (2021, 29 november). What Is Ketosis, and Is It Healthy? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/what-is-ketosis
  2. CALORIC restriction and hair growth. Nutr Rev. 1956 Mar;14(3):90. doi: 10.1111/j.1753-4887.1956.tb01499.x. PMID: 13297267.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

AANBEVOLEN VOOR JOU...

>