Hoeveel gram vet mag je eten bij het keto dieet?

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Hoeveel gram vet mag je eten bij het keto dieet?

Wil je starten met een keto dieet? Dan is het goed om te weten hoeveel gram vet je mag eten tijdens het dieet. Een standaard ketogeen dieet volgt de volgende verhoudingen ¹:

 • 70-80% calorieën aan vetten
 • 10-20% calorieën aan eiwitten
 • 5-10% calorieën aan koolhydraten

Je krijgt dus de meeste calorieën uit vetten. Hoeveel gram vet jij per dag kunt eten, hangt af van jouw caloriebehoefte. Heb je een hoge caloriebehoefte, omdat je wilt aankomen? Dan zul je uiteraard ook meer vetten gaan eten dan iemand die probeert af te vallen.

Keto dieet is vetrijk 

Zoals we eerder hebben gezegd is het keto dieet een vetrijk dieet in vergelijking met het standaard dieet. Je zult meer dan de helft van je calorie-inname vanuit vetten verkrijgen. Bij een standaard dieet krijg je de meeste calorieën binnen vanuit koolhydraten. Waarom is een keto dieet zo vetrijk? Bij een keto dieet is het de bedoeling dat je zo weinig mogelijk koolhydraten eet. Niet meer dan 30-50 gram koolhydraten per dag. Door zo weinig koolhydraten te eten, komt je lichaam in ketose en bootst het de metabolische staat van het vasten na ².

Je eet dan ook veel onverzadigde en verzadigde vetten. Voedselproducten met onverzadigde vetten zijn onder meer vette vis net als noten en zaden, maar ook plantaardige oliën en avocado. Verzadigde vetten zijn onder meer aanwezig in roomboter en vlees. Je eet tijdens een keto dieet geen voedingsproducten met zetmeel, zoals in brood, pasta, koekjes, rijst en ontbijtgranen. Er zijn ook zetmeelrijke producten als aardappelen en maïs die je niet mag eten. Bekijk onze uitgebreide keto voedingsschema om te zien wat je mag eten tijdens een keto dieet.

Hoeveel gram vet eten bij keto dieet? 

Het verschilt per persoon hoeveel gram vet je mag eten bij een keto dieet, afhankelijk van het aantal calorieën dat per dag is toegestaan. Als het aantal calorieën per dag beperkt is tot 2.000 dan is de volgende verhouding van toepassing: 70% tot 80% vet, 5% tot 10% koolhydraten en 10% tot 20% eiwitten. In het aantal gram vet bij een keto dieet ziet dat er als volgt uit:

 • 165 gram vet
 • 40 gram koolhydraten
 • 75 gram eiwitten

Hoeveel gram vet je mag eten tijdens een keto dieet varieert zoals gezegd per persoon. Voordat je kunt berekenen hoeveel vetten je mag eten, moet je weten hoeveel calorieën je wilt eten. Wil je jouw gewicht onderhouden? Of wil je juist afvallen of aankomen? Dan zal de hoeveelheid calorieën en dus ook de vetten verschillen. Wil je precies berekenen hoeveel gram vet je mag eten bij het keto dieet? Gebruik dan onze keto calculator! Deze houdt ook rekening met activiteit en zelfs je vet percentage.

Vet is de energiebron bij het keto dieet

Ketose is vaak het doel van een keto dieet, dit is een metabolische toestand waar ketonen vrij komen en je vet gebruikt als energiebron. Dit is niet alleen in de beginfase zo, maar gedurende de hele tijd dat je het keto dieet volgt. Bij een normaal voedingspatroon haal je energie uit koolhydraten, maar die eet je maar weinig tijdens een keto dieet anders kom je niet in ketose. Als je lichaam in ketose gaat, bevat je lichaam een grote hoeveelheid ketonen. Wanneer je lichaam niet genoeg energie van glucose (koolhydraten) kan krijgen, gaat het op zoek naar een andere energiebron. Vetten worden in de lever omgezet in ketonen en deze worden als energiebron gebruikt ³. Vetten zijn dus essentieel als energiebron binnen een keto dieet om ketonen aan te maken.

Bronnen:

 1. Craig, Winston J., “The Keto Diet” (2019). Lake Union Herald. 848. https://digitalcommons.andrews.edu/luh-pubs/848
 2. Sukkar, S. G., & Muscaritoli, M. (2021). A Clinical Perspective of Low Carbohydrate Ketogenic Diets: A Narrative Review. Frontiers in nutrition, 8, 642628. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.642628
 3. Davidson, K. M. (2021, 29 november). What Is Ketosis, and Is It Healthy? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/what-is-ketosis

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

AANBEVOLEN VOOR JOU...

>