Wat zijn ketonen en wat doen ze?

  • Home
  • >
  • Wat zijn ketonen en wat doen ze?

Ketonen zijn een soort molecule die ontstaat als het lichaam vet afbreekt voor energie. De ketonlichamen die het belangrijkst zijn voor de menselijke gezondheid zijn acetoacetaat, beta-hydroxybutyraat (BHB), en aceton. Er zijn endogene ketonen (die je lichaam aanmaken) en exogene ketonen (supplementen). De supplementen bevatten vaak BHB-ketonen.

Ketonen spelen een belangrijke rol in de menselijke gezondheid doordat ze een alternatieve energiebron vormen als de bloedsuikerspiegel laag is, zoals bij vasten of verhongering. Ketonen kunnen ook door de hersenen gebruikt worden als brandstof wanneer glucose niet beschikbaar is. Dit kan gunstig zijn voor mensen met diabetes die moeite hebben de bloedsuikerspiegel op peil te houden.

Waarom ketonen innemen?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het innemen van ketonen supplementen, waaronder gewichtsverlies, verbeterde mentale helderheid en focus, verminderde ontsteking, en betere fysieke prestaties. Hoe verlies je gewicht door exogene ketonen? Ketonen kunnen je hongergevoel beïnvloeden en daarmee bijdragen aan vetverlies. Ketonen kunnen ingenomen worden in de vorm van een supplement, of ze kunnen aangemaakt worden door het volgen van een keto dieet.

Hoeveel ketonen mag je hebben?

Ketonen zijn een veilige bron van energie en kunnen in supplement vorm ingenomen worden. De aanbevolen dosering voor ketonen supplementen varieert naar gelang het product, maar de meeste supplementen raden aan te beginnen met een dosis van ongeveer 15 gram per dag. Het is het beste een gezondheidswerker te raadplegen voordat je ketonen supplementen neemt als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Als je keto gaat, kun je zelf ketonen aanmaken in plaats van ketonen innemen via supplementen.

Waar zitten ketonen in?

Ketonen worden gevonden in frambozen. Volgens de USDA bevat een kopje frambozen (ongeveer 144 gram) 0,64 gram totale ketonen. De meeste voedingsmiddelen bevatten geen ketonen. Daarom is een van de beste manieren om ketonen binnen te krijgen via supplementen of door in ketose te gaan. In ketose komen kun je doen door een keto dieet te volgen. Belangrijk is dat je hier de juiste voedingsmiddelen voor inneemt. Je kunt dieetplannen vinden of een voedingsschema voor keto diëten.

Zijn ketonen gevaarlijk?

Ketonen zijn niet gevaarlijk en worden beschouwd als een veilige bron van energie. Het is echter belangrijk een gezondheidswerker te raadplegen voordat je ketonen supplementen neemt als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ketonen kunnen ook je sportprestaties een extra boost geven als ze samen met de inname van koolhydraten gebruikt worden. Ketonen komen vrij als je in ketose zit. Dit heeft te maken met het gebrek aan insuline. Energie moet ergens anders vandaan gehaald worden en daarbij komen ketonen vrij. Een te hoge ketongehalte veroorzaak verzuring van het bloed en leidt tot ketoacidose. Dit kan wél gevaarlijk zijn. Raadpleeg daarom altijd een arts!

Hoe kun je ketonen meten?

Je kunt ketonen meten in je urine en bloed. Er zijn verschillende manieren om ketonen te meten. Ketonen meters komen in verschillende uitvoeringen zoals:

  • ademmeter
  • bloedmeter
  • urinestrips (ketonen sticks/strips)

Ketonen teststrips zijn vaak de makkelijkste en goedkoopste manier. Ben je op zoek naar een hele betrouwbare ketonen test? Dan zijn de bloedmeters het beste. Hiervoor heb je een keton bloedmeter, een prikker en (bloed) teststrips nodig. Let op: er zijn urine teststrips en bloed teststrips. Zorg ervoor dat je de juiste ketonen teststrips hebt.

Hoe zit het met ketonen en sport?

Kun je ketonen gebruiken terwijl je sport? Ja, dat kan. Ketonen worden bijvoorbeeld bij wielrennen gebruikt als supplement. Uit onderzoek blijkt dat duursporters iets beter presteerde bij keton gebruik. Zo fietsen ze in een half uur 400 meter méér in vergelijking met zonder ketonen. Hoe gebeurt dit? Door de ketonen gaat het lichaam in een (voedings)ketose. Hierbij veranderd de voorkeur van brandstof van het lichaam van glucose naar vet. Dit leidt tot verhoogde uithoudingsprestaties bij atleten ¹. Betekent dit dat je meteen ketonen moet kopen? Nou, nee. Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan naar wat verdere bijwerkingen of effecten zijn.

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou. 

Bronnen: 

  1. Pete J. Cox, Tom Kirk, Tom Ashmore, Kristof Willerton, Rhys Evans, Alan Smith, Andrew J. Murray, Brianna Stubbs, James West, Stewart W. McLure, M. Todd King, Michael S. Dodd, Cameron Holloway, Stefan Neubauer, Scott Drawer, Richard L. Veech, Julian L. Griffin, Kieran Clarke (2016) Nutritional Ketosis Alters Fuel Preference and Thereby Endurance Performance in Athletes, https://doi.org/10.1016/j.cmet.2016.07.010.
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

OVER DE AUTEUR

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods.
Ben jij de volgende?

Doe de korte Keto Quiz en ontvang meteen je persoonlijke Keto-Week-Menu's.

>