Wat is keto brood?

  • Home
  • >
  • Wat is keto brood?

Ben jij een echte Hollander en houdt je wel van een broodje in de ochtend en middag? Maar wil je ook een keto dieet volgen? Geen zorgen, want ook als je keto gaat kun je nog van brood genieten. Er bestaat namelijk ook keto brood, ja dat lees je goed! Je kunt ook tijdens een keto diet genieten van je dagelijkse brood behoefte.

Wat is het verschil tussen gewoon brood en keto brood?

Gewoon brood bevat veel koolhydraten en suikers. Bij een keto dieet wil je deze graag vermijden. Daarom zit er in keto brood heel weinig suikers en koolhydraten. De hoeveelheid koolhydraten en suikers is dus het voornaamste verschil tussen normaal en keto brood.

Waar wordt keto brood van gemaakt?

Standaard wordt brood gemaakt met tarwemeel. Dit bevat veel koolhydraten en is niet geschikt voor een koolhydraatarm dieet. Daarom wordt er bij keto brood geen gebruik gemaakt van tarwemeel, maar andere meelsoorten. Denk hierbij aan amandelmeel, kokosmeel of sojameel. Hierdoor wordt de hoeveelheid koolhydraten beperkt, maar kun je nog steeds genieten van een heerlijk stuk brood.

Heeft koolhydraatarm brood meer calorieën dan normaal brood?

Koolhydraatarm brood heeft ongeveer evenveel calorieën als normaal brood. Ondanks de lage koolhydraatgehalte, blijft de hoeveelheid calorieën redelijk gelijk. Het blijft dus belangrijk om goed te kijken naar de hoeveelheid calorieën die in jouw koolhydraatarme brood zit. Let ook nog steeds op de hoeveelheid koolhydraten. Ondanks de koolhydraatarme opzet, bevat een sneetje brood van 35 gram toch nog zo’n 7-8 gram koolhydraten. Eet dus niet té veel keto brood.

Kun je keto brood kopen?

Het is helaas niet overal vers in de winkels te vinden, maar er zijn wel veel keto broodmixen die je online kunt bestellen. Dan hoef je alleen te mixen en het brood te bakken. Zo simpel is! Let wel op dat als je een mix wilt gaan kopen dat je de ingrediënten checkt om te kijken of het past binnen jouw keto dieet. Sommige winkels verkopen wel vers koolhydraatarm brood, maar dit is niet altijd even goed als keto brood. Als je echt goed keto brood wilt, kun je het vaak beter zelf maken.

Kun je zelf keto brood maken?

Ja! Je kunt makkelijk keto brood zelf maken. En het is ook nog eens lekker! Bijna niets is zo lekker als een vers gebakken brood, en dan is die ook nog eens keto. Wil je graag zelf keto brood maken? Zorg er dan voor dat je allereerst alle bakbenodigdheden hebt zoals een goede broodpan voor je brood en een oven waar je het brood in kunt bakken. Er zijn veel keto broodmixen die je online kunt kopen en zelf kunt bakken. Het blijft wel belangrijk om goed te kijken of er niet nog steeds te veel koolhydraten en suikers inzitten. Wil je echt keto brood? Dan is het het beste om het helemaal zelf te maken. Dan weet je precies wat erin zit en kun je zorgeloos genieten. Let op! Zorgeloos genieten betekent niet dat je oneindig veel keto brood kunt gaan eten. Check je macro’s met onze keto calculator.

Keto brood gebruikt als vervanging van standaard meel vaak kokosmeel en amandelmeel, omdat ze minder koolhydraten bevatten. Heb jij al trek in keto brood? Maak een heerlijk keto brood met het onderstaand recept of maak zelf een recept met behulp van ons uitgebreide keto voedingsschema.

Het keto brood recept

Ingrediënten:

100 g gesmolten boter
30 g kokosolie
7 grote eieren (50g elk)
5 gram baking poeder
200 g amandelmeel
2 gram xanthaangom
2 gram zout

Simpele Methode

Verwarm oven voor op 180 ºC. Doe de eieren in een kom en meng 1 – 2 minuten op hoge snelheid met een mixer of garde. Voeg de kokosolie en gesmolten boter toe aan de eieren, terwijl je klopt. Voeg de resterende ingrediënten toe en mix tot het een dikke massa wordt. Giet het mengsel in een broodvorm bekleed met bakpapier en bak voor 45 minuten op 180 graden Celsius. Je kunt checken of het brood gaar is door een satéprikker of een mes in het brood te steken. Komt deze er schoon uit? Dan is je brood klaar! Laat het nog even afkoelen, voordat je het snijd en geniet ervan.

Wil je nog meer lekkere keto broden proberen? Bekijk al onze keto brood recepten!

Wat zijn de belangrijkste ingrediënten voor keto brood?

Het doel van een keto dieet is om in ketose te komen. Hoe kom je in ketose? Kortgezegd, door weinig koolhydraten en suikers te eten. Hierdoor gaat je lichaam over tot vetverbranding en worden ketonen aangemaakt. Normaal brood bevat veel koolhydraten en suikers. De belangrijkste ingrediënten voor keto brood zijn dus koolhydraatarme meelproducten voor het bakken van het brood. Dit zijn onder andere kokosmeel en amandelmeel. Voor een lekkere smaak worden vaak verschillende noten en zaden toegevoegd.

Waarom kiezen voor keto brood?

Als je een keto dieet volgt is het kiezen voor keto brood een must. Bij een keto dieet wil je immers zo weinig mogelijk koolhydraten consumeren. Maar ook als je geen keto dieet volgt en gewoon wilt afvallen kan keto brood een gunstige uitkomst zijn. Een koolhydraten surplus zorgt namelijk voor het aanmaken van vetten, oftewel: aankomen. Met keto brood kun je wel genieten van een stuk brood, zonder de overtollige koolhydraten. Nog een reden om te kiezen voor keto brood is als je een glutenallergie hebt. Normaal brood bevat veel gluten, omdat het van tarwemeel gemaakt is. Maar keto brood wordt veelal van amandelmeel of kokosmeel gemaakt. Deze zijn ook glutenvrij.

Is koolhydraatarm brood van de winkel keto?

Maar is koolhydraatarm brood van de winkel dan ook keto? Helaas niet. Als je het brood bij de supermarkt of de bakker koopt zit er 9 van de 10 keer gewoonweg te veel koolhydraten in. Als je maar 25 – 50 gram koolhydraten op een dag mag eten, zit je daar al snel boven met brood. Natuurlijk kun je ook minder van het brood eten, maar dan kun je ook minder van je brood behoefte voldoen. Het is in dat geval dan beter om een goede keto broodmix te gebruiken of zelf keto brood te bakken.

Is keto brood gezonder dan normaal brood?

Keto brood is niet per definitie gezonder dan normaal brood. Er zijn wel enkele voordelen aan keto brood. Zo zit er in normaal brood veel zetmeel. Dit kan leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel ¹. Omdat er in keto brood geen zetmeel zit, verminder je mogelijk de kans op een verhoogd bloedsuikerspiegel. Let wel op, dat er in keto brood niet per se minder calorieën zitten. Er zit ongeveer evenveel calorieën in normaal brood en keto brood. Het is vooral de samenstelling die anders is. Keto brood heeft minder zetmeel en meer vetten van bijvoorbeeld noten en zaden.

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.

 Bronnen: 

  1. Milieu en gezondheid. (2019, september). Risicofactoren voor hart- en vaatziekten: cholesterol, triglyceriden, bloeddruk, BMI en middelomtrek. https://www.milieu-en-gezondheid.be/sites/default/files/atoms/files/factsheet_cardiovasculaire_risicofactoren_2019.pdf

 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

OVER DE AUTEUR

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods.
Ben jij de volgende?

Doe de korte Keto Quiz en ontvang meteen je persoonlijke Keto-Week-Menu's.

>