Hoeveel koolhydraten per dag? 

  • Home
  • >
  • Hoeveel koolhydraten per dag? 

Wil je afvallen? Of een nieuw dieet beginnen? Hoe dan ook is het handig om te weten hoeveel koolhydraten per dag je mag eten. Of je nu op gewicht wilt blijven, aankomen of juist wilt afvallen. Belangrijk is om te weten dat bij een keto dieet of koolhydraatarm dieet je minder koolhydraten consumeert. Dit heeft te maken met hoe deze diëten werken.

Wat is een aanbevolen hoeveelheid koolhydraten per dag?

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid koolhydraten ligt wereldwijd tussen de 45% en 55% van de algehele calorie inname ¹. Dit betekent dat als je 2000 calorieën eet, tussen de 800 en 1400 calorieën daarvan koolhydraten zijn. Dit heeft te maken met het feit dat koolhydraten je voornaamste energiebron zijn. Wees er wel bewust van het verschil tussen calorieën en koolhydraten. Het is dus niet zo dat als je 800 gram koolhydraten eet dat dit gelijk is aan 800 calorieën. Zonder koolhydraten heeft je lichaam geen energie, wat zich uit in vermoeidheid. Let op! Ben je een diabeet? Dan loop je meer risico op ketoacidose, raadpleeg met een arts of voedingsdeskundige voordat je keto probeert.

Hoeveel koolhydraten per dag afvallen?

Hoeveel koolhydraten je op een dag nodig om af te vallen hebt is afhankelijk van jouw lichaam en levensstijl. Dit is voor iedereen anders. Als je een actieve sporter bent, zul je uiteraard meer moeten eten om je lichaam te onderhouden. Als je wilt afvallen kun je de volgende richtlijnen aanhouden. Let op! Dit is een richtlijn, overleg met een voedingsdeskundige of huisarts voordat je extreem dieet. Wil je precies berekenen wat jouw macroverhoudingen zijn? Gebruik dan onze keto calculator.

Hoe snel afvallen? Koolhydraten per dag in gram
Snel 50 – 70
Normaal 70 – 100
Langzaam 100 – 150

Wil je weten hoeveel jij kan afvallen met keto? Doe onze keto quiz!

Hoeveel koolhydraten per dag is koolhydraatarm?

Bij een keto of koolhydraatarm dieet wordt uitgegaan van 50-120 gram koolhydraten. Belangrijk is dat je niet alleen naar koolhydraten, maar ook suikers kijkt. Suikers zijn immers ook onderdeel van koolhydraten. Denk bij koolhydraten dus niet alleen aan brood en dergelijke, maar ook snoep bevat erg veel koolhydraten. Koolhydraten en suikers hebben enkele verschillen, maar zijn beide belangrijk om rekening mee te houden in een keto dieet.

Let op! De energie die je mist van de koolhydraten worden aangevuld met vetten, waardoor je tijdens een keto dieet of koolhydraatarm dieet nog steeds genoeg energie overhoudt. Je lichaam maakt ketonen aan en gaat in ketose, waardoor je vet gaat verbranden. Een extreem lage hoeveelheid koolhydraten eten, zonder dit aan te vullen met een andere energiebron is niet aan te raden.

Hoeveel koolhydraten per kilo lichaamsgewicht?

Ben je niet aan het diëten en ben je benieuwd hoeveel koolhydraten je voor jouw gewicht moet consumeren? Als je uitgaat van een normaal eetpatroon dan reken je ongeveer 3 tot 5 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht. Als je dus 70 kilo weegt, zou je ongeveer 280 gram aan koolhydraten moeten eten. Volg je een keto of koolhydraatarm dieet? Dan is het belangrijk om juist niet te veel koolhydraten te eten. Tijdens dit soort diëten gaat je lichaam door een gebrek aan koolhydraten over op vetverbranding. Daarom is de voornaamste bron van energie vet en zul je ook meer vetten moeten consumeren dan koolhydraten. Bij vetverbranding gaat je lichaam ketonen aanmaken en kom je in ketose.

Hoeveel koolhydraten heb je minimaal nodig?

Zoals eerder genoemd is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 45% tot 55% van de calorie-inname. Het is belangrijk dat dit wordt aangehouden, want anders gaat het lichaam de spiereiwitten als energiebron gebruiken als er niet genoeg vetten aanwezig zijn. Bij een koolhydraatarm dieet en keto dieet worden de vetten aangevuld met het dieet. Het lichaam zal de energiebron dus automatisch aanpassen naar vetten, omdat die in overvloed zijn.

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.

Bronnen:

  1. Brouns, F. (2021, 6 april). Koolhydraten en suikers: Een actuele wetenschappelijke kijk. Nice Voedingsinformatiecentrum van https://www.nice-info.be/nutrinews/koolhydraten-en-suikers-een-actuele-wetenschappelijke-kijk
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

OVER DE AUTEUR

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods.
Ben jij de volgende?

Doe de korte Keto Quiz en ontvang meteen je persoonlijke Keto-Week-Menu's.

>