Voordelen van Keto Dieet


Twijfel je of je wilt beginnen aan een keto dieet? Allereerst is het belangrijk wat het keto precies is. Een keto dieet is een koolhydraatarm dieet, waarbij je zorgt dat je lichaam in ketose gaat. In deze metabolische toestand gaat je lichaam op zoek naar een nieuwe energiebron, namelijk vetten. Tijdens deze stofwisseling komen ketonen vrij en gaat je lichaam in ketose. Een keto dieet wordt veelal gebruikt voor afvallen. We hebben voor je alle voor- en nadelen van het keto dieet op een rijtje gezet.

Inhoud

 1. Voordelen
  1. Afvallen
  2. Positieve effecten bij ziektes
  3. Bloedsuiker
  4. Acne
  5. Anti-veroudering
 2. Nadelen
  1. Moeilijk vol te houden
  2. Ketoacidose
  3. Ketogriep
  4. Slechte adem
  5. Stoelgang problemen

Voordelen van keto dieet

Er zijn veel voordelen aan keto. De bekendste is dat je veel kunt afvallen met een keto dieet. Andere voordelen zijn dat het kan bijdrage aan een betere huid en zelfs bij ziektes symptomen kan verminderen.

1.Afvallen en minder honger

Bij het keto dieet worden weinig tot geen koolhydraten geconsumeerd. Hierdoor heeft je lichaam geen energiebron en gaat deze op zoek naar een nieuwe bron: vetten. Je lichaam gaat over tot vetverbranding wat zorgt voor een effectieve manier van afvallen. Uit onderzoek blijkt dat een keto dieet niet alleen effectief is voor afvallen, maar ook significant het hongergevoel verminderd ¹. Dit helpt ook met het afvalproces.

2. Positieve effecten bij ziektes

Een keto dieet is niet alleen voor afvallen nuttig. Het keto dieet is origineel gemaakt als behandeling voor epilepsie. Daar zijn veel positieve resultaten uit gekomen. Het keto dieet is inmiddels ook getest als behandelmethode bij Alzheimer en Parkinsons. Uit de resultaten van een onderzoek blijkt dat het keto dieet een vermindering van symptomen bij deelnemers. Wel wordt aangegeven dat het belangrijk is om te kijken hoe haalbaar een keto dieet is bij oudere patiënten in verband met ondervoeding, hier is meer onderzoek voor nodig ².

Naast epilepsie, Alzheimers en Parkinsons heeft het keto dieet mogelijk een gunstig effect bij autisten. Uit een onderzoek van de University of California is gekeken naar de potentiële mogelijkheden van een keto dieet bij autisten. Uit één studie blijkt dat bij kinderen met autisme een keto dieet bijdroeg aan een verminderde hoeveelheid aanvallen en verbetering van sociale- en leervaardigheden ³. Nog een ander onderzoek heeft 30 kinderen met autisme gevolgd die het keto dieet hanteerde. Ruim 60% van de kinderen liet verbeteringen zien bij verschillende parameters binnen de Childhood Autism Rating Scale . Deze onderzoeken geven inzicht in de potentiële mogelijkheden met een keto dieet bij autisten.

3. Bloedsuiker

Een keto dieet zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel op een laag niveau blijft. Daarom is een keto dieet effectief voor het behandelen en voorkomen van diabetes. Bij diabetes 2 patiënten is onderzoek gedaan met een keto dieet. Uit het onderzoek blijkt dat de diabeten na 2 weken een verbeterde bloedsuiker niveau en insuline gevoeligheid hadden. Hun cholesterol niveau was gedaald en ze hebben gewicht verloren .

4. Acne

Acne is iets waar veel mensen mee te maken hebben. Veel jongeren, maar ook volwassenen hebben hier last van. Een keto dieet kan hier een hand in helpen. Uit onderzoek blijkt dat een keto dieet positieve effecten kan hebben op acne en de behandeling ervan. Een reden waarom een keto dieet effectief kan zijn voor acne is het effect op het insulineniveau . Resultaten van een ander onderzoek laat zien dat een laag glycemisch dieet (zoals een keto dieet) een vermindering laat zien in weefselschade van acne . Belangrijk is wel om rekening te houden met het feit dat voeding veel kan betekenen, maar in sommige gevallen is het nodig om andere behandelingen te volgen. Overleg daarom met een arts of dermatoloog als je last hebt van hevige acne.

5. Anti-veroudering

Iedereen wordt ouder en dat is niet altijd leuk. Je begint je vaak minder fit en sterk te voelen en je geheugen verminderd ook. Rond een jaar of 47 begint de stabiliteit van de netwerken van je hersenen te verminderen door veroudering. Uit onderzoek blijkt dat ketosis de netwerken van je hersenen stabiliseert al na 1 week van het volgen van een keto dieet. Dit heeft te maken van de wisseling van energiebron van glucose naar ketonen . Ben jij of ken jij iemand die 45 jaar of ouder is? Lees dan dit gezondheidsrapport.

Nadelen van keto dieet

Natuurlijk heeft alles zijn voor- en nadelen. Zo heeft het keto dieet ook wat nadelen.

1. Moeilijk vol te houden

Een keto dieet is niet altijd even makkelijk. We ‘craven’ vaak toch juist die koolhydraten. Soms heb je gewoon zin in een lekker broodje, patat of lekker snoep. Zeker omdat we in het standaard dieet veel koolhydraten consumeren is het lastig om zo’n grote verandering te doorstaan. Gelukkig zijn er veel koolhydraatarme producten die deze cravings beter kunnen voldoen. En het voordeel is, als je eenmaal in de flow zit van een keto dieet heb je minder honger en eetlust. Dus als je op dat punt komt, is het ineens een stuk makkelijker te volgen. Het zal dus vooral in het begin erg lastig zijn, zeker als je veel koolhydraten en suikers eet in je huidige dieet.

2. Ketoacidose

Een risico dat je loopt bij een keto dieet is ketoacidose. Belangrijk is om te weten dat dit zeldzaam is. Het komt voornamelijk voor bij diabetes patiënten of in sommige gevallen ook zwangere vrouwen. Er wordt bij diabeten ook wel gesproken over diabetische ketoacidosis. Dit komt voornamelijk voor bij diabetes type 1, maar dat betekent niet dat diabeten met type 2 geen kans op diabetische ketoacidosis hebben. Dit ontstaat door een combinatie van een hoge bloedsuiker, veel ketonen in het bloed en metabolische acidosis . Als gezond persoon heb je een normale bloedsuiker en geen metabolische acidoses. Bij een keto dieet komen er wel ketonen in het bloed, maar het is dus niet gevaarlijk in tegenstelling tot ketoacidosis.

3. Ketogriep

Veel mensen zullen ketogriep ervaren als ze beginnen met een keto dieet. Dit is de reactie van jouw lichaam op de verandering van het dieet. Je kunt het net zo zien als je opeens stopt met koffie drinken als je daarvoor elke dag enkele koppen koffie dronk. Je lichaam moet wisselen van energiebron bij een keto dieet. Dat is een grote verandering, waardoor je lichaam tijd heeft om zich aan te passen. Tijdens de keto griep ervaren de meeste mensen hoofdpijn, constipatie, diarree, rug pijn en slapeloosheid ¹⁰.

4. Slechte adem

Als je het keto dieet volgt, kun je last krijgen van een slechte adem. Dit is een gevolg van in ketose zijn. Als je in ketose bent dan kun je dat herkennen aan de hoeveelheid ketonen in je bloed/urine of bijvoorbeeld de geur van je adem. Dit is natuurlijk onprettig, maar het is meestal maar tijdelijk. Op het moment dat je lichaam goed op ketonen loopt, dan zal de slechte adem ook afnemen in de meeste gevallen.

5. Stoelgang problemen

Bij een keto dieet vermijd je veel koolhydraten en suikers. Veel koolhydraten zijn vezelrijke producten. Dat betekent dat je dus ook veel vezels mist. Hierdoor kan je stoelgang veranderen. Je kunt diarree krijgen of juist een hele harde stoelgang. Je kunt dit voorkomen door meer vezels te halen uit groente of voldoende water te drinken. Een keto dieet is niet alleen negatief voor je stoelgang. Onderzoek laat zien dat een keto dieet positief kan zijn voor de darmflora ¹¹. Er is zelfs een case study waarin een Crohn’s patiënt is genezen na het volgen van een keto dieet ¹².

Zoals je ziet zijn er veel voor- en nadelen bij een keto dieet. Er zijn veel positieve effecten van een keto dieet, maar het blijft altijd verschillend per persoon. Denk daar dus ook goed over na, voordat je begint aan een keto dieet. Overleg ook met een arts of een voedingsdeskundige, zeker als je een aandoening of ziekte hebt. Ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het beter om in overleg te gaan met een arts.

Een keto dieet kan soms moeilijk te volgen zijn, maar gelukkig hebben we veel verschillende keto recepten om de variate erin te houden voor je. Bekijk ook ons keto voedingsschema of ons keto weekmenu voor inspiratie. Wil je beginnen met het keto dieet of heb je er moeite mee? Lees hier tips voor het keto dieet volgen!

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.

Bronnen:

 1. Alexandra M Johnstone, Graham W Horgan, Sandra D Murison, David M Bremner, Gerald E Lobley, Effects of a high-protein ketogenic diet on hunger, appetite, and weight loss in obese men feeding ad libitum, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 87, Issue 1, January 2008, Pages 44–55, https://doi.org/10.1093/ajcn/87.1.44
 2. Włodarek, D. (2019). Role of Ketogenic Diets in Neurodegenerative Diseases (Alzheimer’s Disease and Parkinson’s Disease). Nutrients11(1), 169. MDPI AG. Retrieved from http://dx.doi.org/10.3390/nu11010169
 3. Napoli, E., DueñAs, N., & Giulivi, C. (2014). Potential Therapeutic Use of the Ketogenic Diet in Autism Spectrum Disorders. Frontiers in Pediatrics2https://doi.org/10.3389/fped.2014.00069
 4. Evangeliou A, Vlachonikolis I, Mihailidou H, et al. Application of a Ketogenic Diet in Children With Autistic Behavior: Pilot Study. Journal of Child Neurology. 2003;18(2):113-118. https://doi.org/10.1177/08830738030180020501
 5. Boden, G., Sargrad, K., Homko, C., Mozzoli, M., & Stein, T. P. (2005). Effect of a Low-Carbohydrate Diet on Appetite, Blood Glucose Levels, and Insulin Resistance in Obese Patients with Type 2 Diabetes. Annals of Internal Medicine142(6), 403. https://doi.org/10.7326/0003-4819-142-6-200503150-00006
 6. Baldwin, H., Tan, J. Effects of Diet on Acne and Its Response to Treatment. Am J Clin Dermatol 22, 55–65 (2021). https://doi.org/10.1007/s40257-020-00542-y
 7. Robyn N Smith, Neil J Mann, Anna Braue, Henna Mäkeläinen, George A. Varigos, A low-glycemic-load diet improves symptoms in acne vulgaris patients: a randomized controlled trial, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 86, Issue 1, July 2007, Pages 107–115, https://doi.org/10.1093/ajcn/86.1.107
 8. Mujica-Parodi, L. R., Amgalan, A., Sultan, S. F., Antal, B., Sun, X., Skiena, S., Lithen, A., Adra, N., Ratai, E. M., Weistuch, C., Govindarajan, S. T., Strey, H. H., Dill, K. A., Stufflebeam, S. M., Veech, R. L., & Clarke, K. (2020). Diet modulates brain network stability, a biomarker for brain aging, in young adults. Proceedings of the National Academy of Sciences, 117(11), 6170–6177. https://doi.org/10.1073/pnas.1913042117
 9. Umpierrez, G.E., Kitabchi, A.E. Diabetic Ketoacidosis. Mol Diag Ther 2, 95–108 (2003). https://doi.org/10.2165/00024677-200302020-00003
 10. Westman, E. C., Yancy, W. S., Jr, Mavropoulos, J. C., Marquart, M., & McDuffie, J. R. (2008). The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Nutrition & metabolism, 5, 36. https://doi.org/10.1186/1743-7075-5-36
 11. Xie, G., Zhou, Q., Qiu, C. Z., Dai, W. K., Wang, H. P., Li, Y. H., Liao, J. X., Lu, X. G., Lin, S. F., Ye, J. H., Ma, Z. Y., & Wang, W. J. (2017). Ketogenic diet poses a significant effect on imbalanced gut microbiota in infants with refractory epilepsy. World journal of gastroenterology, 23(33), 6164–6171. https://doi.org/10.3748/wjg.v23.i33.6164
 12. Tóth, C., Dabóczi, A., Howard, M., J. Miller, N., & Clemens, Z. (2016). Crohn’s disease successfully treated with the paleolithic ketogenic diet. International Journal of Case Reports and Images, 7(9), 570. https://doi.org/10.5348/ijcri-2016102-cr-10690

 • gaarne meer info over de ingredienten . ik mag heel veel niet. bijv gern zuivel geen granen geen rijst etc etc maar ook geen kook prei en ui. maar ook zonnebloemolie ivm te veel onega 6 en 9 is niet ok voor mij. wil graag voorbeelden van ontbijt lunch en diner bekihken. bedankt.

  • Katja Callens schreef:

   Bekijk vooral de recepten hier op de blog. Fijne dag! Groetjes Katja

 • Marjolein schreef:

  Dag mevrouw Callens,

  Zojuist 2 vragen aan u gesteld, en ineens komt, met lezen van de gedownloade informatie, vraag 3 naar voren.
  Lees in het Ketogeen dieet plan dat vooral in vlees en vis veel vetten zitten.
  Vis gaat bij mij niet goed want ik ben er allergisch voor en vind het daarbij ook niet lekker.
  Dit is met het meeste vlees ook zo.
  Ik noem mijzelf soms een halve vegetariër. Niet dat ik het vlees niet eet vanwege het beestje, maar ik vind het niet lekker. Daarbij ben ik ook best kritisch.
  Rund in de vorm van gehakt/hamburger/saucijs eet ik wel, wel haal ik dit bij een slager, uit de supermarkt vind ik niet lekker.
  Varken eet ik niet, dus ook geen spek/ham/ e.d.
  Kip alleen filet en niet vaak en gehaald bij de poelier.
  Groenten daar in tegen eet ik veel, leer ook steeds meer te ontdekken.
  Door uw informatie kan ik wel kijken wat ik kan samenstellen, maar vet binnen krijgen door middel van vlees wordt het dus niet!

  Kunt u mij daarover adviseren?
  Lukt het niet, dan is dit uiteraard ook prima.

  Alvast bedankt voor uw tijd.

  Met vriendelijke groet,
  Marjolein Preusterink

  • Katja Callens schreef:

   Hallo Marjolein,

   Dank je voor je berichtje. Stuur me best even een mailtje zodat ik je beter persoonlijk kan verder helpen.

   Groetjes, Katja

 • Katja Callens schreef:

  Hallo Mevrouw van Kaathoven,

  Dank je voor je berichtje. Geef hierboven gewoon je naam en emailadres in, controleer even goed de schrijfwijze en controleer vervolgens goed je inbox. Zoek naar een mailtje van Katja Callens en kijk ook even je promo en/of spamfolder na.

  Mocht het dan nog niet lukken, stuur me dan even een mailtje via katja.calles AT gmail.com

  Vriendelijke groetjes,

  Katja

 • We zijn als koppel 3 weken met keto bezig. Mijn echtgenoot moet 20kg afvallen.. Na 3 weken 7,7kg eraf. Ik zelf moet niet echt afvallen maar doe mee om hem te steunen, ondertussen ben ik ook 3 kg lichter. Ik ben een zware pijnpatient en tot mijn vreugde zijn mijn pijnen met dit dieet op een betere weg, eindelijk kan ik af en toe eens beter slapen terwijl ik ervoor om de 10 min wakker werd vd ondraaglijke pijn. Toch heb ik wel minpunten en verlangens. Vooral met deze coronatijd moet iedereen goed opassen waar men zijn geld aan uitgeeft. Voor keto kon ik lekkere maaltijden op tafel toveren zonder veel geld uit te geven. Nu met keto verschiet ik telkens weer hoe duur alles is en hoe zwaar dit drukt op ons budget. En dan koop ik nog veel met aanbiedingen zoals 1 kopen 2de aan 1 euro of stapelkortingen 3 stuks aan – 40% en toch zijn mijn uitgaven x4 of zelfs x5 gestegen. Daar heb ik het toch moeilijk mee. Weet dat gezonde voeding duurder is maar waarom moet het zo extreem duur zijn. Ik probeer ook zo veel mogelijk zelf te maken voor te proberen goedkoper uit te komen wat maaltijden betreft maar als je het berekent kost het toch nog heel veel. iemand tips hiervoor? En wat ik enorm mis is mijn vers fruit, graag eens iets anders dan blauw en rood fruit dat ook weer enorm duur is. Ik verlang zo naar een appelsientje, appel of peer, meloenen, passievrucht of een kiwi. Bananen bekoort me ook niet wat goed is want heeft hoge koolhydraten. Wie heeft daar tips voor? Mag dit nu echt niet? Sommige bereidingen hebben echt een vissmaak waar ik totaal geen fan van ben, ik krijg het niet binnen. En zoveeeel eieren, weerom veel eiersmaken. Bv bij pannekoeken. Ik zou zo graag eens en lekker pannenkoekrecept verkrijgen die onze echte klassieke pannekoek benaderd, heb al veel recepten uit getest maar weerom een echte eiersmaak zoals een omelet. Als er iets is wat ik echt niet graag lust zijn het eieren. Het komt veel te veel terug vind ik om te kunnen zeggen,… Oh zo lekker!.het is wl fijn dat de kilotjes er goed afgaan maar het is wel een zware opoffering en weet niet of ik daar een levenswijze van kan maken, terwijl ik goed besef dat ik niet mag bijkomen voor mijn pijnproblematiek. Wie oh wie kan me helpen met het geven van tips!? Alvast bedankt, hoor het graag.

 • Astrid schreef:

  Goedemorgen mevrouw Katja,
  Ik heb gisteren een ketogeenplan voor 6 maanden besteld. Dit plan zou binnen 2 uur worden gehaald naar [email protected]. ik heb geen plan ontvangen. Hierbij het verzoek om deze nogmaals naar genoemd emailadres te sturen.

  Met vriendelijke groet
  Astrid

  • Katja Callens schreef:

   Dag Astrid, we hebben je netjes gemaild. Houd eventueel je spamfolder in de gaten of andere ongewenste folder. Groetjes Katja

 • Annette Melaard schreef:

  Ik vind het erg lastig weet wat wel en niet mag maar een mooie dag indeling van ontbijt lunch en diner van normaal voedsel en hoeveelheden kan ik niet vinden vind het erg jammer weet niet goed hoe te beginnen

 • Hoe Kataja,
  Hoe kan ik bereiken?

 • Ghislaine schreef:

  Wat kost dat ketogeenplan want dat lees ik nergens zou graag de prijs weten

 • Beste M,
  ik ben 7 weken geleden begonnen met de Banting-eetstijl, een Keti-dieet net als caveman etc. Ik heb mij zeer trouw aan de eetstijl gehouden, maar ben nu na 7 weken precies slechts 1,5-2 kg afgevallen. Notabene mede dankzij 3 dagen buikgriep. Het werkt dus schijnbaar niet bij iedereen. Wat is uw reactie.

 • Ik wil graag gezpnd en zonder honger agvalken

 • Hallo Katja, ik heb gisteren een bestelling gedaan voor een plan van 3 maanden na het betalen gisteren niks meer ontvangen ik heb ook al mijn spambox in de gaten gehouden. Heel vervelend dit.

  • Katja Callens schreef:

   Hoi Sara, ik zie nu helaas dit berichtje pas. Als je niets van ons ontvangen hebt, ook niet in spamfolder, mail ons dan vooral even op [email protected]
   Groetjes

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Over de auteur

  Katja Callens

  Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
  Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

  AANBEVOLEN VOOR JOU...

  >