Keto Dieet en Kanker


Kanker is in onze samenleving een ernstige ziekte. Er is geen medicijn voor kanker en patiënten moeten hevige chemokuren en operaties ondergaan voor een mogelijk herstel. Een keto dieet kan mogelijk helpen bij kanker. Het keto dieet is origineel ontwikkeld voor epilepsie.

Hoe kan een keto dieet helpen bij kanker?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een keto dieet volgen geen geneesmiddel is voor kanker. Het is een serieuze ziekte, die complexer is dan een dieet volgen om het op te lossen. Wel zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd die hebben gekeken naar de potentie van een keto dieet bij kanker. Belangrijk is om rekening te houden met het feit dat er weinig grote onderzoeken zijn uitgevoerd en veel van de onderzoeken zijn gedaan op muizen. Onderzoeken met kankerpatiënten zijn vaak van kleinere groepen en er is vaak uitval in verband met overlijden of zware transgressies van de ziekte.

Tumor reductie, overlevingskans en kwaliteit van leven

Enkele onderzoeken zijn bekend, waarbij er positieve effecten van een keto dieet bij kanker wordt waargenomen. Positieve effecten zijn onder andere het reduceren van de grootte van kanker tumoren, een verhoogde overlevingskans en een betere kwaliteit van leven bij geavanceerde kankerpatiënten.

Tumor reductie

Zo is er een onderzoek uitgevoerd waarin het keto dieet gecombineerd werd met ozontherapie. De resultaten waren significante verminderingen in de kanker tumoren bij de kanker patiënten en de onderzoekers zijn positief over een keto dieet-ozontherapie methode voor het reduceren van de grootte van kanker tumoren. Een keto dieet creëert een ongunstige omgeving voor kanker tumoren, omdat bijna alle tumoren sterk afhankelijk zijn van glucose om te overleven ¹. Bij een keto dieet worden vooral vetten en eiwitten geconsumeerd ², waardoor het lichaam overgaat in ketose. Hier wordt in plaats van glucose als energiebron, vet (ketonen) gebruikt ³.

Bij een overkoepelend onderzoek zijn 57 studies met kankerpatiënten bekeken, waarin het keto dieet een rol speelde. Uit dit onderzoek bleek dat bij maar liefst 60% van de studies de tumorgroei afnam. Bij 17% van de studies was er geen effect en bij 10% nam de groei juist toe. De resterende studies hadden geen focus op de tumorgroei .

Overlevingskans

Nog een onderzoek is uitgevoerd bij muizen met alvleesklier kanker, waarbij de muizen een keto dieet volgde en chemotherapie ondervonden. Met deze combinatie werd de overlevingskans van de muizen maar liefst verdrievoudigd . Het keto dieet kan gelinkt worden aan een verminderde tumorgroei en een verhoogde overlevingskans. Het is met name geschikt in combinatie met radio- of chemotherapie. Ook lijkt het potentie te hebben voor verschillende neurologische ziekten .

Kwaliteit van leven 

De effecten van een keto dieet bij geavanceerde kanker patiënten blijkt ook positief. Zo ervaarde ze een verbeterd emotioneel functioneren en minder slapeloosheid .

Kun je een keto dieet volgen als je kanker hebt?

Ja, je kunt in principe een keto dieet volgen ook als je kanker hebt. Wel is het van belang dat je goed overlegt met je arts of voedingsdeskundige. Een keto dieet is vrij streng en het is niet altijd makkelijk te volgen, vanwege wat je wel of niet mag eten. Zeker als je een hevig kankertraject door moet staan. In een deel van de onderzoeken zijn kankerpatiënten ook gestopt met het keto dieet, omdat het moeilijk vol te houden was in combinatie met de progressie van de ziekte.

Kan een keto dieet kanker genezen? Nee, dat zal niet het geval zijn. Het kan echter wel een ondersteunende rol spelen in het verbeteren van de kwaliteit van leven. Het blijft essentieel om met een arts of deskundige te checken of een keto dieet haalbaar is voor jou.

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.

Bronnen:

 1. Zaminpira, S., Niknamian, S. (2017, 30 oktober). EC PULMONOLOGY AND RESPIRATORY MEDICINE Evolutionary Metabolic Hypothesis of Cancer (EMHC. ACADEMIA. https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/54970614/ECPRM-05-00134-with-cover-page-v2.pdf?Expires=1654252515&Signature=ggfcJGkdKz2YRXB1iA2ZhSqhv0Df~IOI9ZkDVGTp7Z980RDlbDhN3AKU59htS3IQfN-wW9QUicvoC7lE~H1W5H9g1aemJ2ID9CxlAiA3odpUexE2XF258704x9YjslMQThfqWYBCXtbbNrxX3Hb26wCnxtarElwureT~oRfU3Fj7qD2wLxpcKAtkck7s8AEskP-vbxtxDufXHFp-TpyftcNcfgvj05IrFWw~B6c4q8XJ5OyvUxQRM4K3Qmzw-daYMEluGrSyXnDG-SlxLl2K94akjpt1aNxdJ0kKwjG9ihR2qU9-GUmCGGbyL5eakIFaonVlFR45AiZ0r3XH72T0EQ__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA
 2. Craig, Winston J., “The Keto Diet” (2019). Lake Union Herald. 848. https://digitalcommons.andrews.edu/luh-pubs/848
 3. Davidson, K. M. (2021, 29 november). What Is Ketosis, and Is It Healthy? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/what-is-ketosis
 4. Weber, D. D., Aminzadeh-Gohari, S., Tulipan, J., Catalano, L., Feichtinger, R. G., & Kofler, B. (2020). Ketogenic diet in the treatment of cancer – Where do we stand? Molecular Metabolism, 33, 102–121. https://doi.org/10.1016/j.molmet.2019.06.026
 5. Yang, L., TeSlaa, T., Ng, S., Nofal, M., Wang, L., Lan, T., Zeng, X., Cowan, A., McBride, M., Lu, W., Davidson, S., Liang, G., Oh, T. G., Downes, M., Evans, R., Von Hoff, D., Guo, J. Y., Han, H., & Rabinowitz, J. D. (2022). Ketogenic diet and chemotherapy combine to disrupt pancreatic cancer metabolism and growth. Med, 3(2), 119–136.e8. https://doi.org/10.1016/j.medj.2021.12.008
 6. Cabrera-Mulero, A., Tinahones, A., Bandera, B. et al. Keto microbiota: A powerful contributor to host disease recovery. Rev Endocr Metab Disord 20, 415–425 (2019). https://doi.org/10.1007/s11154-019-09518-8
 7. Schmidt, M., Pfetzer, N., Schwab, M. et al. Effects of a ketogenic diet on the quality of life in 16 patients with advanced cancer: A pilot trial. Nutr Metab (Lond) 8, 54 (2011). https://doi.org/10.1186/1743-7075-8-54

 • Patricia schreef:

  Ik moet juist aankomen! Kan dit olk met Keto

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Over de auteur

  Katja Callens

  Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
  Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

  AANBEVOLEN VOOR JOU...

  >