Wat is een keto test en hoe gebruik je het? 

  • Home
  • >
  • Wat is een keto test en hoe gebruik je het? 

Een keto test, ook bekend als een ketonen test, wordt gebruikt om het niveau van ketonen in je lichaam te meten. Keto tests kunnen worden gebruikt om te bepalen of je in ketose bent of niet. Ze kunnen je ook helpen je vooruitgang op het keto dieet bij te houden. Je leest hier hoe je een keto test uitvoert, wanneer je een keto test doet en waarom een keto test uitvoeren handig is.

Soorten keto testen

Er zijn verschillende soorten keto testers beschikbaar, waaronder urinesticks, ademmeters, en bloedglucosemeters. Urinesticks, ook wel bekend als de keto teststrips, zijn de meest gebruikte soort keto tester. Met name omdat het makkelijk en goedkoop is. Zo kun je snel en efficiënt testen. Voor diabeten is een bloedglucosemeter vaak handiger. Dit heeft met name te maken omdat ze frequenter moeten testen.

Hoe gebruik je een urinestick?

De gebruikelijkste soort keto tester is een urinestick. Urinesticks kunnen gebruikt worden om het gehalte ketonen in je urine te meten. Om een urinestick te gebruiken moet je een monster van je urine verzamelen en dan de stick in het monster dopen. De strip op het staafje zal van kleur veranderen als reactie op het niveau van ketonen in je urine. Hoe hoger de urinestick waarden (ketonengehalte), hoe donkerder de strip zal zijn.

Hoe gebruik je een ademmeter?

Een ademmeter wordt gebruikt om het acetongehalte in je adem te meten. Aceton is een bijproduct van ketose en is een indicator dat je in ketose bent. Om een ademmeter te gebruiken, moet je gedurende een bepaalde tijd in het apparaat blazen. Het apparaat berekent dan het acetongehalte in je adem. Ademmeters zijn niet zo gebruikelijk als urinesticks of bloedglucosemeters, maar ze kunnen nuttig zijn als je je acetongehalte regelmatig wilt testen.

Hoe gebruik je een bloedglucosemeter?

Een bloedglucosemeter wordt gebruikt om het gehalte ketonen in je bloed te meten. Om een bloedglucosemeter te gebruiken, moet je in je vinger prikken en een druppel bloed op de teststrip leggen. De strip zal van kleur veranderen als reactie op het ketonengehalte in je bloed. Hoe hoger het ketonengehalte, hoe donkerder de strip zal zijn. Bloedglucosemeters zijn niet zo gebruikelijk als urinesticks of adem meters, maar ze kunnen nuttig zijn als je je ketonengehalte regelmatig wilt testen. Bloedglucosemeters zijn ook meer nauwkeurig dan de andere testen ¹.

Wanneer moet je een keto test doen?

Je moet een keto test doen als je voor het eerst met het keto dieet begint om te bepalen of je in ketose bent. Je moet er ook tijdens de eerste paar weken van het dieet om de paar dagen een nemen om je vorderingen bij te houden. Daarna kun je elke 1-2 weken nog een test nemen om zeker te zijn dat je nog steeds in ketose bent. Er is niet één beste moment om een keto test te doen. Om het best inzicht te krijgen wordt wel aangeraden om één tijdstip te kiezen en dat aan te houden. Een praktisch moment is in de ochtend, voordat je wat hebt gegeten. Zo zijn je waarden nog niet beïnvloed door voedingsmiddelen die je hebt geconsumeerd.

Heb je diabetes en wil je testen voor ketonen? Dan moet je een test doen als je bloedsuiker over 17 mmol/L is, als je bloedsuiker herhaaldelijk boven de 13 mmol/L zit en als je symptomen hebt van ketoacidose ².

Waarom gebruik je ketose teststrips?

Ketose teststrips worden gebruikt om het peil van ketonen in je lichaam te meten. Ketonen worden geproduceerd als je lichaam vet afbreekt voor energie. Ze zijn een indicator dat je lichaam in ketose is. Dit is handig als je een keto dieet volgt en in ketosis wilt komen. Maar dat is niet de enige reden om keto strips te gebruiken. Je kunt ze ook gebruiken als je een diabeet bent of zwanger. De ketonwaarden zijn voor deze groepen ook belangrijk.

Diabeten hebben vaak niet genoeg insuline om glucose te gebruiken als energie. Daarom spuiten veel diabeten ook insuline bij. Met keto strips kunnen diabeten controleren of ze niet in ketose zijn. Zwangere vrouwen kunnen in een vastende toestand komen door weinig eten door misselijkheid. Ook in deze staat worden vetten gebruikt voor energie en ontstaat ketose. Bij beide groepen is het essentieel om te testen of er geen sprake is van ketose. In deze gevallen kan het namelijk leiden tot ketoacidose.

Waar kun je keto sticks kopen?

Je kunt keto sticks online kopen of bij sommige apotheken. Keto sticks zijn een handig hulpmiddel voor mensen die het keto dieet willen volgen. Ze kunnen je helpen bepalen of je in ketose bent en je vorderingen op het keto dieet. Denk voordat je ketose sticks gaat kopen over welke soort keto test voor jou goed werkt. Belangrijk is om rekening te houden met waarvoor je de ketose test voor wilt gebruiken. Is het gerelateerd aan keto? Of omdat je bijvoorbeeld diabeet bent?

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.

Bronnen:

  1.  Klocker, A. A., Phelan, H., Twigg, S. M., & Craig, M. E. (2013, januari 18). Blood β-hydroxybutyrate vs. urine acetoacetate testing for the prevention and management of ketoacidosis in Type 1 diabetes: a systematic review. (Blood β-hydroxybutyrate vs. urine acetoacetate testing for the prevention and management of ketoacidosis in Type 1 diabetes: a systematic review). https://doi.org/10.1111/dme.12136
  2. Diabetes.co.uk. (2020, januari 21). Editor on January 15, 2019 · Last reviewed January 7, 2022 van https://www.diabetes.co.uk/diabetes_care/testing-for-ketones.html
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

OVER DE AUTEUR

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods.
Ben jij de volgende?

Doe de korte Keto Quiz en ontvang meteen je persoonlijke Keto-Week-Menu's.

>