Hoe bereken je het aantal koolhydraten per dag?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe bereken je het aantal koolhydraten per dag?

Wil je weten hoeveel koolhydraten je op een dag mag eten? Dan is het handig om een berekening te maken. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid koolhydraten ligt wereldwijd tussen de 45% en 55% ¹. Belangrijk is dat je kijkt naar hoeveel calorieën je nodig hebt per dag om op gewicht te blijven, aan te komen of af te vallen. Als je deze hebt berekent kun je vervolgens van die hoeveelheid calorieën een percentage pakken. Stel je hebt 2000 calorieën per dag nodig om langzaam af te vallen. Dan zou je dus tussen de 900 – 1100 calorieën aan koolhydraten moeten eten.

Hoe bereken je het aantal koolhydraten per dag voor keto?

Als je een koolhydraatarm of keto dieet volgt is het belangrijk om te weten hoeveel koolhydraten je op een dag mag eten. Als je van het Standaard Keto Dieet uitgaat dan kun je een percentage aanhouden van 70-80% vetten 10-20% eiwitten en 5-10% koolhydraten ². Hoeveel gram koolhydraten dit per dag is, is afhankelijk van enkele factoren. Zoals je algehele calorie-inname. Wil je afvallen? Of wil je op gewicht blijven? Je kunt in principe zelf bepalen hoeveel koolhydraten je wilt innemen. Gebruik onze keto calculator om je macroverhoudingen te berekenen.

Tijdens een streng keto dieet is een maximum van 50 koolhydraten gebruikelijk. Dit heeft te maken met ketose. Door minder koolhydraten te eten, gaat je lichaam een nieuwe energiebron zoeken. Je lichaam gaat dan van koolhydraatverbranding, naar vetverbranding. Hierbij komen ketonen vrij en je komt in ketose. Deze metabolische toestand is ideaal voor afvallen.

Hoe moet je koolhydraten tellen?

Hoe tel je koolhydraten? Als je wilt weten hoeveel koolhydraten er in een product zit, moet je kijken naar de netto koolhydraten. Maar wat is dat precies? Als men spreekt over de totale hoeveelheid koolhydraten worden vezels ook meegerekend. Deze hoef je echter voor je dieet niet mee te rekenen als koolhydraten. Daarom wordt er gerekend met ‘netto’ koolhydraten. Hoe vind je deze? Makkelijk, standaard staat op de etiketten koolhydraten en vezels gesplitst. De koolhydraten die op de verpakking staan, zijn dus de netto koolhydraten (want de vezels staan apart).

Meer weten over wat je wel of niet mag eten? Bekijk dan ons uitgebreide keto voedingsschema.

Bronnen:

  1. Brouns, F. (2021, 6 april). Koolhydraten en suikers: Een actuele wetenschappelijke kijk. Nice Voedingsinformatiecentrum van https://www.nice-info.be/nutrinews/koolhydraten-en-suikers-een-actuele-wetenschappelijke-kijk
  2. Craig, Winston J., “The Keto Diet” (2019). Lake Union Herald. 848. https://digitalcommons.andrews.edu/luh-pubs/848

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

AANBEVOLEN VOOR JOU...

>