Kun je aankomen met het keto dieet?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Kun je aankomen met het keto dieet?

Bij het keto dieet denk je waarschijnlijk aan afvallen. Het is een populair dieet voor gewichtsverlies, maar ook voor het verbeteren van de mentale gezondheid. Toch hebben mensen ook vragen of je eventueel aan zou kunnen komen van het keto dieet. In dit artikel behandelen we deze vraag.

Wat is het keto dieet?

Het keto dieet is een vetrijk dieet, waarbij koolhydraten worden beperkt (1). De focus ligt op ketose (2). Je wilt graag dat het lichaam in ketose komt, waarbij jouw lichaam vet gaat gebruiken als brandstof in plaats van koolhydraten. Wanneer je namelijk de koolhydraten verminderd, begint het lichaam vette af te breken tot ketonen. Deze ketonen worden dan als energie gebruikt. Lees hier meer over wat het keto dieet is. (1)

Caloriebehoefte en gewichtsbeheersing

Het maakt niet uit welk dieet je volgt. In principe moet je nooit meer calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt. Wanneer je meer calorieën inneemt dan je verbrandt, dan kom je aan. Ondanks dat gezonde vetten en proteïnen je een verzadigd gevoel geven, moet je nog steeds voorkomen dat je een calorie-overschot binnenkrijgt. Het keto dieet zorgt er veelal voor dat jouw calorie-inname beperkt blijft, doordat je veel eiwitten en vetten eet.

Portiegrootte

Voor elk dieet geldt dat jouw portie groottes optimaal moeten zijn. Wanneer je grote porties eet, leidt dit weer tot een hogere calorie-inname en dat draagt weer bij aan een toename van gewicht. Zelfs met een gezond dieet kun je aankomen wanneer je niet let op de grootte van de portie.

Snacks en verleiding

Bij een dieet wordt vaak verondersteld dat je geen “lekkere dingen” meer mag. Er zijn verschillende keto snacks en desserts die je prima kunt nemen. Alleen hierbij geldt ook dat overal waar te voor staat niet goed is. Wanneer je te veel keto snacks of desserts eet, zal gewicht ook weer toenemen.

Gewichtsverandering met het keto dieet

Vaak verlies je gewicht met behulp van het keto dieet. Toch is het belangrijk om onderscheid te maken tussen vetmassa en spiermassa. Het keto dieet helpt lichaamsvet te verminderen, maar kan ook leiden tot het verlies van spiermassa. Dit gebeurt wanneer je het keto dieet niet op de juiste wijze inzet. Het is verstandig om dit te meten tijdens jouw dieet. Wil je geen spierverlies? Dan moet je goed opletten op de inname van voldoende eiwitten en voeg krachttraining toe aan jouw routine.

Kun je aankomen met het keto dieet?

Ja, dat is mogelijk. In dit geval krijg je dus ook meer calorieën binnen dan je nodig hebt. Vaak horen we dat mensen die minder koolhydraten eten, ook minder eetlust ervaren. Hierdoor kan het soms wel moeilijker worden, dus om je calorie-inname voldoende te houden. (3)

Hoewel het keto dieet effectief is bij gewichtsverlies, kan je wel degelijk jouw gewicht toenemen bij een keto dieet. Vooral in de beginfase van het keto dieet verlies je gemakkelijk gewicht. Maar zoals bij elk dieet geldt, je moet altijd de inname van calorieën en voedingsstoffen in de gaten houden. Wanneer je op termijn nog meer wilt afvallen of op gewicht wilt blijven, dan moet je gaan sleutelen aan de inname van de voeding.

Het succes van het keto dieet hangt af van verschillende factoren, waaronder de calorie-inname, maar ook of je sport of niet. Wil je advies en ondersteuning? Wij geven je die graag!

Bronnen:

  1. Wheless, J. W. (2008). History of the ketogenic diet. Epilepsia, 49, 3–5. https://doi.org/10.1111/j.1528-1167.2008.01821.x
  2. Davidson, K. M. (2021, 29 november). What Is Ketosis, and Is It Healthy? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/what-is-ketosis
  3. Alexandra M Johnstone, Graham W Horgan, Sandra D Murison, David M Bremner, Gerald E Lobley, Effects of a high-protein ketogenic diet on hunger, appetite, and weight loss in obese men feeding ad libitum, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 87, Issue 1, January 2008, Pages 44–55, https://doi.org/10.1093/ajcn/87.1.44

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

AANBEVOLEN VOOR JOU...

>