Afvallen met ketose


Afvallen is voor velen een uitdaging, en er zijn talloze diëten en methoden die beweren wonderen te verrichten. Een populaire benadering die de laatste tijd steeds meer aandacht krijgt, is afvallen in ketose. In deze blog gaan we dieper in op deze benadering en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen: hoe werkt het, hoe snel val je af, en waarom val ik mogelijk niet af?

Wat is ketose?

Allereerst, wat is ketose? Ketose is een metabolische toestand waarin je lichaam overgaat wanneer het weinig koolhydraten binnenkrijgt en in plaats daarvan vet als primaire brandstof begint te gebruiken ¹. Normaal gesproken haalt ons lichaam energie uit glucose dat voornamelijk afkomstig is van koolhydraten. Maar wanneer de inname van koolhydraten wordt beperkt, schakelt het lichaam over op vetverbranding en produceert het ketonen als bijproduct. Deze ketonen dienen als energiebron voor het lichaam, inclusief de hersenen.

Dit proces van vetverbranding in ketose is waarom veel mensen afvallen met een keto dieet. Door de koolhydraatinname te beperken en het aandeel vetten en eiwitten te verhogen, wordt het lichaam gestimuleerd om in ketose te komen. Het verbrandt vetten efficiënter, wat kan leiden tot gewichtsverlies.

Hoe snel val je af met ketose?

Hoe snel je afvalt tijdens het volgen van een ketogeen dieet kan variëren. Sommige mensen ervaren een snelle initiële gewichtsafname, voornamelijk als gevolg van vochtverlies. Wanneer je je koolhydraatinname beperkt, raakt je lichaam opgeslagen glycogeen kwijt, dat water vasthoudt. Dit kan leiden tot een aanzienlijk gewichtsverlies in de eerste paar dagen of weken. Het is echter belangrijk op te merken dat dit meestal geen vetverlies is.

Het werkelijke vetverlies tijdens het afvallen in ketose is afhankelijk van verschillende factoren, zoals jouwe calorie-inname, lichaamssamenstelling, activiteitenniveau en genetica. Over het algemeen kan een gematigd calorietekort in combinatie met ketose leiden tot een gestaag en gezond gewichtsverlies van ongeveer 0,5-1 kilogram per week. In een onderzoek met obesitas mannen verloren de deelnemers gemiddeld 6,3 kilo in 4 weken ². Het is belangrijk om geduldig te zijn en te begrijpen dat duurzaam gewichtsverlies tijd kost.

Ik val niet af tijdens ketose, wat nu?

Wat als je niet afvalt terwijl je een ketogeen dieet volgt? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je mogelijk niet afvalt. Ten eerste is het mogelijk dat je te veel calorieën consumeert, zelfs als je koolhydraatinname beperkt is. Het is belangrijk om een caloriebewust dieet te volgen, zelfs in ketose, en een calorietekort te handhaven om gewichtsverlies te bevorderen. Let ook goed op wat je mag eten tijdens een keto dieet.

Daarnaast kan het zijn dat je koolhydraatinname ongemerkt hoger is dan je denkt. Sommige voedingsmiddelen en producten bevatten verborgen koolhydraten, zoals toegevoegde suikers en zetmeel. Het is essentieel om etiketten te lezen, bewust te zijn van je koolhydraatinname en te streven naar een optimale ketogene verhouding van macronutriënten. Bekijk deze keto voedingslijst om meer inzicht te krijgen in de voedingswaarden.

Andere factoren die van invloed kunnen zijn op het uitblijven van gewichtsverlies zijn stress, slaapgebrek, hormonale schommelingen en medicatiegebruik. Het is altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen en eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.

Bronnen: 

  1. Davidson, K. M. (2021, 29 november). What Is Ketosis, and Is It Healthy? Healthline.  https://www.healthline.com/nutrition/what-is-ketosis
  2. Alexandra M Johnstone, Graham W Horgan, Sandra D Murison, David M Bremner, Gerald E Lobley, Effects of a high-protein ketogenic diet on hunger, appetite, and weight loss in obese men feeding ad libitum, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 87, Issue 1, January 2008, Pages 44–55, https://doi.org/10.1093/ajcn/87.1.44

 


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

AANBEVOLEN VOOR JOU...

>