Ketonen en sporten


In de wereld van sportvoeding en prestatieverbetering is er constant onderzoek gaande om de ideale brandstof te vinden die atleten helpt hun doelen te bereiken. Een van de recente ontwikkelingen op dit gebied is het gebruik van ketonen als brandstof tijdens het sporten. Ketonen hebben de aandacht getrokken vanwege hun potentiële voordelen voor uithoudingsvermogen, herstel en vetverbranding. In dit artikel gaan we dieper in op ketonen en hun rol als nuttige brandstof voor sporters.

Wat zijn ketonen?

Ketonen zijn moleculen die in het lichaam worden geproduceerd tijdens perioden van koolhydraatbeperking, zoals vasten of een keto dieet. Deze metabolische staat wordt ook wel ketose genoemd  ¹. Normaal gesproken gebruikt ons lichaam glucose als primaire brandstofbron. Maar wanneer de glucosevoorraden laag zijn, schakelt het lichaam over op het verbranden van vetten, wat resulteert in de productie van ketonen. Ketonen kunnen vervolgens worden gebruikt als alternatieve energiebron door de spieren en de hersenen.

De voordelen van ketonen tijdens het sporten

Verbeterde uithoudingsvermogen

Ketonen kunnen de beschikbaarheid van energie verhogen en het uithoudingsvermogen verbeteren. Omdat ketonen efficiënter worden gebruikt dan glucose, kan het lichaam gedurende langere tijd energie leveren zonder dat het afhankelijk is van koolhydraten.

Sneller herstel

Intensieve training kan leiden tot spierbeschadiging en ontsteking. Studies hebben gesuggereerd dat ketonen kunnen helpen bij het verminderen van ontsteking en het bevorderen van herstel na inspanning. Dit kan atleten helpen sneller te herstellen en weer klaar te zijn voor de volgende trainingssessie ².

Vetverbranding

Ketonen kunnen ook gunstig zijn voor atleten die geïnteresseerd zijn in vetverlies of het behoud van een laag vetpercentage. Door het gebruik van ketonen als brandstof kan het lichaam efficiënter vetten verbranden, zelfs tijdens intense inspanning ³.

Ketonen en verschillende sportdisciplines

Hoewel ketonen veelbelovend lijken als brandstof voor sporters, moeten we er rekening mee houden dat de effecten mogelijk verschillen tussen verschillende sportdisciplines. Uithoudingsatleten, zoals langeafstandslopers of wielrenners, kunnen mogelijk meer profiteren van de voordelen van ketonen, aangezien zij vaak langdurige inspanningen leveren waarbij de glycogeenvoorraden uitgeput kunnen raken. Aan de andere kant kunnen sporten die afhankelijk zijn van snelle, explosieve kracht, zoals gewichtheffen of sprinten, mogelijk minder baat hebben bij ketonen.

Hoe gebruik ik ketonen tijdens het sporten?

Op dit moment zijn er verschillende manieren om ketonen als brandstof te gebruiken tijdens het sporten. Een optie is het volgen van een koolhydraatarm dieet om de productie van ketonen te stimuleren. Een andere mogelijkheid is het gebruik van exogene ketonen in de vorm van supplementen. Exogene ketonen kunnen snel in het bloed worden opgenomen en als directe brandstof worden gebruikt.

Het is echter belangrijk op te merken dat de langetermijneffecten en mogelijke bijwerkingen van het gebruik van exogene ketonen nog niet volledig bekend zijn. Het is daarom raadzaam om deskundig advies in te winnen voordat je ketonen als supplement gaat gebruiken .

Ketonen hebben het potentieel om een nuttige brandstof te zijn voor sporters. Ze kunnen het uithoudingsvermogen verbeteren, het herstel bevorderen en de vetverbranding stimuleren. Hoewel de effecten kunnen variëren afhankelijk van de sportdiscipline, zijn ketonen een veelbelovend terrein van onderzoek binnen de sportvoeding.

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.

Bronnen: 

  1. Davidson, K. M. (2021, 29 november). What Is Ketosis, and Is It Healthy? Healthline.  https://www.healthline.com/nutrition/what-is-ketosis
  2. KU Leuven. (2017, april). Ketonen, een nieuwe voedingsstrategie om sportprestatie en -recuperatie te bevorderen? https://kics.sport.vlaanderen/Bloso/Gedeelde%20%20documenten/VTS-redactioneel/170401_KUL33_Ketonen.pdf
  3. Harvey, K. L., Holcomb, L. E., & Kolwicz, S. C., Jr (2019). Ketogenic Diets and Exercise Performance. Nutrients, 11(10), 2296. https://doi.org/10.3390/nu11102296
  4. Hashim SA, VanItallie TB. Ketone body therapy: from the ketogenic diet to the oral administration of ketone ester. J Lipid Res. 2014 Sep;55(9):1818-26. doi: 10.1194/jlr.R046599. Epub 2014 Mar 5. PMID: 24598140; PMCID: PMC4617348.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

AANBEVOLEN VOOR JOU...

>