Magnesium en het keto dieet

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Magnesium en het keto dieet

Bij het ketogeen dieet wordt vaak niet nagedacht over aanvullende supplementen. De nadruk ligt vooral op afvallen en gezondheid. Maar toch is het goed om na te denken over aanvullende supplementen, zoals magnesium en collageen. In dit artikel bespreken we de impact van magnesium op het keto dieet.

Wat doet magnesium in jouw lichaam?

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij tal van lichaamsfuncties, variërend van spiercontractie en zenuwfunctie (1.) tot de regulatie van de bloeddruk. (2.) Het speelt ook een rol bij het handhaven van een gezonde glucosestofwisseling (3). Bij het keto dieet wordt de inname van koolhydraten drastisch verminderd, hierdoor heeft het ook effect op onze glucosestofwisseling.

De belangrijkste functies van magnesium zijn:

 • Energieproductie: Magnesium is een primaire energiebron voor cellen.(4)
 • Spierfunctie: Magnesium is onmisbaar voor spiercontractie en ontspanning. (1.)
 • Zenuwstelsel: Magnesium heeft invloed op onze hersenen/mentale gezondheid. (4)
 • Glucosemetabolisme: Reguleert insulineactiviteit en beïnvloedt de bloedsuikerspiegel. (3)

Magnesium en het Keto Dieet: Een Synergetische Samenwerking

Door het keto dieet kan een magnesium tekort ontstaan. Voedingsmiddel die rijk aan magnesium zijn, zijn peulvruchten en volle granen. Dit soort voedingsmiddelen worden beperkt in het keto dieet. Een magnesiumtekort kan leiden tot vermoeidheid, spierkrampen en een verminderde helderheid. Dit kan jouw succes van het keto dieet belemmeren. (4.)

Magnesium kan ervoor zorgen dat klachten zoals spierkrampen en vermoeidheid, door een tekort aan magnesium, afnemen. (4.) Het bijslikken van magnesium kan klachten verminderen. Dit zien we ook bij insulinegevoeligheid. Een stabiele bloedspiegel is belangrijk voor het succes van het keto dieet. En ook hierin speelt magnesium een rol. (3.)

Hoe kan ik extra magnesium binnenkrijgen bij het keto dieet

Je kunt op verschillende manieren extra magnesium binnenkrijgen. Het is belangrijk om goed na te denken over de juiste vorm. Voor de juiste vorm is belangrijk om te overleggen met een arts of voedingsdeskundige. Hij/zij kan je helpen om de keuze te maken voor de juiste vorm.

Daarnaast moet je goed in overweging nemen hoeveel magnesium je wilt bijslikken. De dagelijkse hoeveelheid die je nodig hebt aan magnesium verschilt per geslacht en leeftijd. En overal waar te voor staat, is niet goed. Daarom geldt ook bij te veel magnesium dat het niet goed zal zijn voor jouw lichaam.

Magnesium kun je bijslikken als supplement, maar ook verkrijgen uit voedingsmiddelen zoals: noten, zaden en vis. Dit zijn goede voedingsmiddelen voor het binnenkrijgen van magnesium.

Vergeet dus zeker niet jouw magnesium inname niet bij het keto dieet

Volg je het keto dieet? Overweeg dan zeker het bijslikken van een magnesium supplement. Het is belangrijk om de rol van magnesium te begrijpen bij het keto dieet. Magnesium helpt ons met energie, goede spieren en het behouden van een gezonde bloedsuikerspiegel. Hoewel het keto dieet voordelen biedt voor de gezondheid, is het dus belangrijk altijd ook om mee te nemen dat door een verandering van dieet bepaalde voedingsstoffen in het geding kunnen komen. Houd dus ook jouw mineralen goed in de gaten.

Bronnen: 

 1. Wang, R., Chen, C., Liu, W., Zhou, T., Xun, P., He, K., & Chen, P. (2017). The effect of magnesium supplementation on muscle fitness: a meta-analysis and systematic review. Magnesium research, 30(4), 120–132. https://doi.org/10.1684/mrh.2018.0430
 2. Facts about hypertension | CdC.gov. (2023, 6 juli). Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/bloodpressure/facts.htm
 3. Guerrero-Romero F, Rodríguez-Morán M. Hypomagnesemia is linked to low serum HDL-cholesterol irrespective of serum glucose values. J Diabetes Complications. 2000 Sep-Oct;14(5):272-6. doi: 10.1016/s1056-8727(00)00127-6. PMID: 11113690.
 4. de Baaij JH, Hoenderop JG, Bindels RJ. Magnesium in man: implications for health and disease. Physiol Rev. 2015 Jan;95(1):1-46. doi: 10.1152/physrev.00012.2014. PMID: 25540137

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

AANBEVOLEN VOOR JOU...

>