Kan het keto dieet een migraine tegengaan?

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Kan het keto dieet een migraine tegengaan?

Dit is een belangrijke vraag die steeds vaker wordt gesteld door mensen die last hebben van een migraine. Migraine is meer dan een normale hoofdpijn; het is een hersenaandoening die zich uit in symptomen zoals ernstige hoofdpijn, misselijkheid, en gevoeligheid voor licht en geluid (Cleveland Clinic, 2024). Deze symptomen kunnen soms zo intens zijn dat het je dagelijks leven gaat beïnvloeden.

Effectieve manieren om de symptomen te verlichten en de frequentie van aanvallen te verminderen zijn in dit geval dan de uitkomst. Sinds enkele jaren is er veel meer interesse in het ketogeen dieet als bestrijding van migraine. Maar hoe effectief is dit dieet bij migraine? In dit artikel gaan we dieper in op de relatie tussen het keto dieet en het bestrijden van migraines.

Wat veroorzaakt een migraine?

Migraine is een neurologische aandoening, oftewel een hersenaandoening, die sneller optreedt bij mensen die gevoeliger zijn voor prikkels. Deze prikkels kunnen uit de directe omgeving komen, zoals felle lichten of harde geluiden. Maar ze kunnen ook uit je eigen lichaam komen. Een goed voorbeeld hiervan zijn hormonen die onder andere vrijkomen bij stress of als je ongesteld bent (Hersenstichting, 2023).

De gevoeligheid leidt tot irritatie van de hersenvliezen, wat hoofdpijn veroorzaakt door de vrijlating van signaalstoffen in de hersenen. Deze signaalstoffen regelen de communicatie tussen verschillende hersencellen. Migrainebehandeling richt zich daardoor vrijwel altijd op deze signaalstoffen (Hersenstichting, 2023).

Het verband tussen voeding en migraine

Veel mensen met migraine geloven dat bepaalde voedingsmiddelen of ingrediënten hun migraineaanvallen kunnen triggeren. Hoewel het effect van voeding op migraine nog onvoldoende wetenschappelijk is bewezen, merken sommige mensen verbetering door specifieke voedingsmiddelen te mijden. Hierbij gaat het onder andere om de onderstaande voedingsmiddelen:

 • Voedingsmiddelen die tyramine bevatten
  Tyramine, een natuurlijke stof in voedingsmiddelen, komt voornamelijk voor in eiwitrijke producten die vatbaar zijn voor bederf. Verse producten met veel eiwitten bevatten weinig tyramine, maar bij langdurige opslag neemt de tyramine hoeveelheid toe. Een incorrecte bewaring van deze voedingsmiddelen zorgt eveneens voor een verhoogd tyraminegehalte (Allergiediëtisten, z.d.).
 • Voedingsmiddelen die nitraten bevatten
  Gerookte, gezouten of andere geconserveerde vleesproducten bevatten niet alleen tyramine, maar ook nitraat. Dit is een conserveermiddel dat bij sommige mensen migraine kan veroorzaken. Nitraat is te vinden in producten zoals ham, worstjes, hotdogs, en diverse bereide vleeswaren en visconserven (Wit-Gele Kruis, 2018).
 • Mononatriumglutamaat E621 (Ve-Tsin)
  Deze populaire smaakversterker, veelal gebruikt in Aziatische gerechten, komt zowel in natuurlijke vorm voor (zoals in sojasaus of vissaus) als toegevoegd in de vorm van Ve-Tsin. Je vindt het ook terug in gevriesdroogde soepen, zoals soepen uit een pakje, en in een breed scala aan ingeblikte voedingsmiddelen.
 • Alcohol
  Voornamelijk (rode) wijn, vanwege stoffen zoals tyramine, en bier, evenals andere alcoholhoudende dranken, kunnen bij sommige mensen een migraineaanval veroorzaken (Altena, W., 2021).

Volgen van een ketogeen dieet tegen migraine

Heb je bovenstaande voedingsmiddelen al een langere tijd vermeden, maar heb je nog steeds regelmatig last van een migraine? Dan is een ketogeen dieet het overwegen waard. Dit is een laag-koolhydraat, hoog-vet dieet dat het lichaam in een staat van ketose brengt. In de praktijk betekent dit dat er vet in plaats van glucose wordt gebruikt als belangrijkste energiebron. Het keto dieet heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen, niet alleen voor gewichtsverlies, maar ook voor de potentiële voordelen voor de gezondheid, waaronder de behandeling van epilepsie, diabetes en mogelijk migraine.

Hoe het keto dieet volgen voor migraine verlichting?

Als je overweegt het ketogeen dieet te volgen om jouw migraine te verminderen, is het belangrijk om dit op een verantwoorde manier te doen. Hieronder geven we je graag enkele tips waarmee je dit kan bereiken:

 • Consulteer een professional
  Voordat je met een nieuw dieet begint, is het belangrijk om altijd te overleggen met een gezondheidsprofessional, zoals een voedingsdeskundige of een arts. Zij kunnen je begeleiden en ervoor zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.
 • Focus op gezonde vetten
  Kies voor bronnen van gezonde vetten, zoals avocado’s, noten en zaden. Deze helpen niet alleen bij het behouden van ketose, maar ondersteunen ook de algehele gezondheid.
 • Beperk koolhydraten
  Verminder de inname van koolhydraten door granen, suikerrijke voedingsmiddelen, en de meeste fruitsoorten te beperken. Focus in plaats daarvan op vezelrijke groenten en kleine hoeveelheden bessen.
 • Blijf gehydrateerd
  Het keto dieet kan leiden tot een verhoogde uitscheiding van water en elektrolyten. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en overweeg elektrolytsupplementen als je symptomen van elektrolytenonbalans ervaart.
 • Luister naar je lichaam
  Het is belangrijk om goed op te letten op hoe je lichaam reageert op het ketogeen dieet. Als je negatieve symptomen ervaart, overweeg dan direct om aanpassingen te maken of het dieet te stoppen.

Wat zegt de wetenschap over het keto dieet en migraine?

Wetenschappelijke studies suggereren dat het ketogeen dieet kan helpen bij het verminderen van de frequentie en ernst van migraineaanvallen. Een wetenschappelijk onderzoek uit 2021 toont aan dat de staat van ketose neuroprotectieve effecten kan hebben, waardoor de hersenen minder gevoelig worden voor migraine triggers. Daarnaast kan het verminderen van koolhydraatinname helpen bij het stabiliseren van bloedsuikerspiegels, wat op zijn beurt kan bijdragen aan het verminderen van migraineaanvallen (Haslam L. et el., 2021).

Ketogeen dieet biedt hoopvolle verlichting

Ondanks dat er nog veel te leren valt over de relatie tussen het ketogeen dieet en migraine, biedt het bestaande onderzoek uit 2021 hoopvolle inzichten voor mensen die op zoek zijn naar verlichting van hun migrainesymptomen. Door zorgvuldige planning en overleg met gezondheidsprofessionals, kan het ketogeen dieet een waardevolle aanvulling zijn op de behandelstrategieën voor migraine.

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.

Bronnen

 • Clevelandclinic.org (2024, januari 23). Migraine Headaches. Geraadpleegd op 6 maart 2024 van https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/5005-migraine-headaches.
 • Hersenstichting.nl (2023, oktober). Migraine. Geraadpleegd op 6 maart 2024 van https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/migraine/.
 • Allergiediëtisten.nl. Intolerantie voor tyramine. Geraadpleegd op 6 maart 2024 van https://www.allergiedietisten.com/voedings-intolerantie/tyramine-arm-dieet/.
 • Witgelekruis.be (2018, maart 28). Ontdek het verband tussen voeding en migraine. Geraadpleegd op 6 maart 2024 van https://www.witgelekruis.be/artikel/ontdek-het-verband-tussen-voeding-en-migraine.
 • Altena, W (2021, januari). Koffie, zout, wijn… wat we consumeren kan migraine triggeren of juist stoppen. Geraadpleegd op 6 maart 2024 van https://www.tnnonline.nl/koffie-zout-wijn-wat-we-consumeren-kan-migraine-triggeren-of-juist-stoppen/.
 • Haslam, L. , Bezzina, A. , Herbert, J. , Spratt, N. , Rollo, M. & Collins, C (2021, augustus 26). Can Ketogenic Diet Therapy Improve Migraine Frequency, Severity and Duration?. Healthcare (Basel). PMID: 34574879. doi: 10.3390/healthcare9091105.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

AANBEVOLEN VOOR JOU...

>