Ketogeen dieet en MS: een nieuwe benadering voor symptoombestrijding

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Ketogeen dieet en MS: een nieuwe benadering voor symptoombestrijding

Multiple Sclerose (MS) is een complexe, chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel die vaak leidt tot verschillende symptomen. De meest bekende symptomen zijn vermoeidheid, spierzwakte en cognitieve stoornissen. Ondanks dat er geen genezing mogelijk is voor MS, zijn er wel behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de progressie van de ziekte te vertragen. Een relatief nieuwe benadering die steeds meer aandacht krijgt in de MS-gemeenschap is het volgen van een ketogeen dieet. Dankzij dit dieet zou het mogelijk zijn om de vele symptomen van MS aanzienlijk te verlichten. In dit artikel gaan we hierop dieper in en geven we een verklaring waarom MS-patiënten profijt kunnen hebben van een ketogeen dieet.

Wat is MS?

Voordat we dieper ingaan op het ketogeen dieet, is het eerst belangrijk om te kijken naar wat MS precies is. Dit is noodzakelijk om de spierziekte en de bijbehorende symptomen beter te begrijpen. MS is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam de beschermende laag rond zenuwvezels, genaamd myeline, aanvalt en beschadigt. Dit leidt tot ontsteking en littekenvorming (sclerose) in de hersenen en het ruggenmerg, wat op zijn beurt tegenwerking veroorzaakt met de overdracht van elektrische signalen tussen de hersenen en de rest van het lichaam (Mayo Clinic, 2022).

Het ketogeen dieet: wat is het?

Het ketogeen dieet is een voedingspatroon dat gericht is op het veranderen van de stofwisseling van het lichaam. Dit wordt gerealiseerd door de consumptie van koolhydraten drastisch te verminderen en in plaats daarvan de inname van vetten te verhogen. Dit dwingt het lichaam om in een staat van ketose te komen. Met dit proces wordt het vet afgebroken tot ketonen, die vervolgens worden gebruikt als energiebron in plaats van glucose, oftewel bloedsuiker.

Hoe kan het ketogeen dieet Helpen bij MS?

Hoewel het onderzoek hiernaar nog in de beginfase is, zijn er enkele veelbelovende bevindingen die suggereren dat het ketogeen dieet gunstig kan zijn voor mensen met MS (Severs, A., 2019). Zo kan het helpen bij het verbeteren van de energielevels. Vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom van MS, en sommige patiënten die het ketogeen dieet volgen, melden een toename van energie en verminderde vermoeidheid.

Daarnaast kan het ketogeen dieet ontstekingsremmende effecten hebben. Ontstekingen spelen namelijk een belangrijke rol bij de ontwikkeling van deze spierziekte. Door de ontstekingen te verminderen met een gebalanceerd keto dieet, kan het helpen bij het beheersen van MS. Onderzoeken hebben aangetoond dat het ketogeen dieet ontstekingsmarkers kan verminderen, wat gunstig kan zijn voor mensen met MS (Mednet, 2022).

Als laatste kan het ketogeen dieet neuroprotectieve eigenschappen hebben. Dit betekent dat het de gezondheid en functionaliteit van zenuwcellen kan helpen behouden. Mogelijk kan het zelfs beschadigde zenuwcellen beschermen. Voor mensen met MS kan dit betekenen dat het keto dieet kan helpen bij het vertragen van de ontwikkeling van de ziekte en het verminderen van de ernst van symptomen.

Het volgen van een ketogeen dieet als MS-patiënt

Wil je het ketogeen dieet gaan volgen om op die manier de symptomen van jouw chronische spierziekte te verlichten? Dan is het belangrijk om dit altijd te doen onder begeleiding van een gezondheidsprofessional, zoals een diëtist of een arts. Zij kunnen je namelijk helpen bij het opstellen van een gepersonaliseerd dieetplan dat rekening houdt met jouw individuele behoeften en gezondheidstoestand.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je bij het keto dieet vooral geduldig moet zijn. Je lichaam heeft immers de tijd nodig om zich aan te passen aan het nieuwe dieet. De overgang naar ketose kan enige tijd duren en kan gepaard gaan met bijwerkingen zoals vermoeidheid, hoofdpijn en obstipatie. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en eventuele negatieve symptomen direct met je gezondheidsprofessional te bespreken. Alleen op die manier is het mogelijk om de voordelen van een ketogeen dieet te ervaren.

Kan een keto dieet echt symptomen van MS verlichten?

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de volledige impact van het ketogeen dieet op MS te begrijpen, zijn de voorlopige bevindingen veelbelovend. Het keto dieet maakt het mogelijk om de symptomen te verlichten, de ontwikkeling van de ziekte te vertragen en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren voor mensen met MS. Als je geïnteresseerd bent in het proberen van het ketogeen dieet, zorg er dan voor dat je dit doet onder begeleiding van een gezondheidsprofessional en blijf open communiceren over je ervaringen en eventuele veranderingen in je gezondheidstoestand.

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.

Bronnen:

  • Mayoclinic.org (2022, december 24). Multiple sclerosis. Geraadpleegd op 18 maart 2024 via https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-sclerosis/symptoms-causes/syc-20350269.
  • Severs, S (2019, september 16). Met andere voeding meer kwaliteit van leven bij Multiple Sclerose. Geraadpleegd op 18 maart 2024 via https://www.nieuwsvoordietisten.nl/meer-kwaliteit-van-leven-bij-multiple-sclerose-met-andere-voeding/.
  • Mednet.nl (2022, mei). Ketogeen dieet gerelateerd aan afname MS-symptomen. Geraadpleegd op 18 maart 2024 via https://www.mednet.nl/nieuws/ketogeen-dieet-gerelateerd-aan-afname-ms-symptomen/.

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?

AANBEVOLEN VOOR JOU...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>