Is het keto dieet gezond of niet?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Is het keto dieet gezond of niet?

Wil jij graag afvallen en overweeg je het keto dieet, maar twijfel je over of het wel gezond is of niet? Je zult vaak wel verhalen hebben gehoord van mensen over hun meningen over het keto dieet. Deze kunnen vaak nog uiteen lopen. De één zweert erbij en de ander zou het nooit uitproberen. 

Is het keto dieet gezond? 

In het algemeen kan het keto dieet een gezonde manier zijn om gewicht te verliezen en bepaalde gezondheidskenmerken te verbeteren, vooral voor mensen met type 2 diabetes. Het is echter belangrijk om het dieet voorzichtig te benaderen en samen te werken met een arts of voedingsdeskundige om er zeker van te zijn dat aan de behoeften aan voedingsstoffen wordt voldaan en dat mogelijke nadelen worden aangepakt. Het is ook belangrijk in gedachten te houden dat het keto dieet niet voor iedereen geschikt is en dat er geen uniforme benadering van voeding bestaat.

Veel mensen denken dat doordat je veel vetten eet op dit dieet dat je een verhoogd cholesterol kunt krijgen. Er is uit onderzoeken gebleken dat dit niet altijd het geval is. Zo zijn er onderzoeken geweest waaruit juist blijkt dat het cholesterol niveau verbeterd wordt ¹ ².

Is het volgen van een keto dieet wel veilig? 

Het volgen van een keto dieet is veilig, zolang je met een gezonde basis begint. Bij specifieke aandoeningen kan het ongunstig zijn om een keto dieet te volgen. Daarom is het belangrijk om altijd eerst te overleggen met een arts of een voedingsdeskundige of een keto dieet wel geschikt is voor jou. 

Gezond maar moeilijk dieet 

Het keto dieet is een gezonde manier om gewicht mee te verliezen, maar het is wel een lastig dieet om te volgen. Het kan vrij streng zijn, dus het moet wel bij je passen en je voorkeur in voeding. Als je juist heel graag dingen zoals brood en pasta’s eet, dan kan een keto dieet lastig zijn. Je moet namelijk alle gerechten die je zo lekker vindt opgeven. Je kunt ook geleidelijk overgaan naar keto. Het blijft echter belangrijk om goed te kijken of je het keto dieet wel kunt volhouden. Anders kom je ook nooit in ketose, gaat je lichaam niet over op vetverbranding, en maakt het ook geen ketonen aan.

 

Bronnen: 

  1. Volek, J. S., Phinney, S. D., Forsythe, C. E., Quann, E. E., Wood, R. J., Puglisi, M. J., Kraemer, W. J., Bibus, D. M., Fernandez, M. L., & Feinman, R. D. (2008). Carbohydrate Restriction has a More Favorable Impact on the Metabolic Syndrome than a Low Fat Diet. Lipids, 44(4), 297–309. https://doi.org/10.1007/s11745-008-3274-2
  2. Craig, Winston J., “The Keto Diet” (2019). Lake Union Herald. 848. https://digitalcommons.andrews.edu/luh-pubs/848

 


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

AANBEVOLEN VOOR JOU...

>