Keto dieet en slechte adem: wat is ketose adem en hoe kom je er vanaf?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Keto dieet en slechte adem: wat is ketose adem en hoe kom je er vanaf?

Veel mensen die het keto dieet volgen, krijgen te maken met een vervelende bijwerking: ketose adem. Dit is een stinkende geur uit de mond en kan erg vervelend zijn. Je leest hier wat ketose adem precies is, waardoor het wordt veroorzaakt en wat je er tegen kunt doen.

Wat is ketose adem?

Ketose adem wordt veroorzaakt door het vrijkomen van ketonen tijdens het proces van ketose, waarbij het lichaam vet als brandstof gebruikt in plaats van koolhydraten. Tijdens dit proces komen er afvalstoffen vrij, waaronder ketonen. Dit kan leiden tot een stinkende geur uit de mond, die vaak als fruitig of aceton-achtig wordt beschreven. Dit is ook een teken dat je in ketose bent.

Hoe herken je ketose adem?

Je kunt ketose adem herkennen aan de fruitige of aceton-achtige geur. Het is soms wel lastig om ketose adem te onderscheiden van gewone slechte adem. Vaak ervaren mensen bij ketose adem ook een metaalachtige smaak in hun mond ¹.

Waardoor komt de slechte adem?

Bij een keto dieet schakelt je lichaam over op vetverbranding, hierbij komen ketonen vrij. Deze omvatten betahydroxybutyraat, acetoacetaat en aceton ². Ketonen gaan het lichaam uit via urine en ademhaling. De aceton keton is wat je dan ruikt uit de mond. Het is dus aan de ene kant een teken dat je in ketose bent, wat fijn is. Maar anderzijds is het nog steeds onprettig om een slechte adem te hebben.

Hoe lang duurt ketose adem?

Hoelang ketose adem duurt, verschilt per persoon. Sommige mensen hebben maar enkele dagen last, terwijl anderen er weken last van kunnen hebben. Er zijn ook mensen die helemaal geen last krijgen van ketose adem.

Kun je keto adem voorkomen?

Nee, helaas kun je keto adem niet voorkomen. Als je geluk hebt, heb je geen last van keto adem. Wat je wel kunt doen is kijken of je iets meer koolhydraten en minder proteïne in je dieet kunt hanteren. Gebruik een keto test om bij te houden hoeveel koolhydraten je kunt eten zonder uit ketose te gaan.

Hoe kom je van keto adem af?

Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om je slechte keto adem te verminderen.

1. Meer water drinken

Het drinken van genoeg water is altijd belangrijk. Ketonen worden uitgescheiden door urine en ademhaling, door meer water te drinken kun je de ketonen sneller uitscheiden.

2. Verbeter je mondhygiëne

Zorg ervoor dat je twee keer per dag je tandenpoetst en ook je tanden gaat flossen. Mocht je erg last hebben van de geur, dan kun je eventueel nog een derde keer poetsen. Vergeet ook niet om je tong schoon te houden! Je kunt een tongschraper gebruiken om het vuil van je tong af te schrapen. Dit zal niet de keto adem compleet verwijderen, maar kan er wel aan bijdragen om de geur minder erg te maken.

3. Minder proteïne eten

Een groot deel van het keto dieet bestaat uit het eten van proteïne. Je lichaam maakt ammonia aan bij het afbreken van proteïne. Dit wordt ook uitgescheiden in urine en ademhaling en kan de adem slechter maken. Het eten van wat minder proteïne kan mogelijk ook de adem verbeteren.

Er zijn stappen die je kunt ondernemen tegen ketose adem, maar het blijft belangrijk om geduldig te blijven. Soms kom je niet meteen van keto adem af, dan is het een kwestie van geduldig zijn totdat het beter wordt na enkele weken.

Bronnen: 

  1. MedlinePlus. (2018). Ketones in Blood: MedlinePlus Lab Test Information. Medlineplus.gov. https://medlineplus.gov/lab-tests/ketones-in-blood/
  2. Dhillon, K. K., & Gupta, S. (2019, April 21). Biochemistry, Ketogenesis. Nih.gov; StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493179/

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?

AANBEVOLEN VOOR JOU...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>