Het keto dieet en macro’s

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Het keto dieet en macro’s

Het keto dieet is een populaire manier om gewicht te verliezen. Het dieet is gericht op het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten, gematigde eiwitten en weinig koolhydraten. Het is daarbij belangrijk om je macro’s te monitoren, om ervoor te zorgen dat je lichaam in een staat van ketose blijft. In dit artikel zullen we bespreken wat macro’s zijn, waarom het belangrijk is om ze bij te houden en hoe je ze kunt tellen.

Wat zijn macro’s in het keto dieet?

Macro’s zijn de macronutriënten die in onze voeding zitten, namelijk vetten, eiwitten en koolhydraten. Bij het keto dieet is het belangrijk om de inname van koolhydraten te beperken tot minder dan 50 gram per dag, terwijl je de inname van gezonde vetten en eiwitten verhoogt ¹. Het doel is om je lichaam in een staat van ketose te brengen, waarbij je lichaam vetten en ketonen als energiebron gebruikt in plaats van koolhydraten ².

Waarom is het belangrijk om macro’s bij te houden?

Het is belangrijk om je macro’s bij te houden bij het keto dieet, omdat het bepalend is voor je succes in het dieet. Als je te veel koolhydraten eet, raakt je lichaam uit ketose en verbrand je weer koolhydraten als brandstof. Het bijhouden van je macro’s helpt je ook om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, terwijl je tegelijkertijd je calorie-inname beperkt.

Hoe kun je macro’s tellen?

Om je macro’s te tellen, moet je weten hoeveel calorieën je per dag nodig hebt en hoeveel van die calorieën afkomstig moeten zijn van vetten, eiwitten en koolhydraten. Het is belangrijk om te onthouden dat de verhouding van macro’s afhankelijk is van jouw lichaamstype, levensstijl en doelen. Over het algemeen volgen de meeste mensen op het keto dieet een verhouding van 70-80% vetten, 10-20% eiwitten en 5-10% koolhydraten ³. Weet je niet zeker welke verhouding goed is voor jou? Gebruik dan onze keto calculator.

Er zijn verschillende apps en tools beschikbaar waarmee je je macro’s kunt bijhouden. Je kunt ook voedingsmiddelen opzoeken en de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten in je maaltijden bijhouden. Het is zeker handig om in de eerste periode van het dieet je macro’s bij te houden. Zo krijg je een gevoel voor hoeveel jij nodig hebt tijdens het dieet en wat voor voedingsmiddelen je prettig vindt om aan de macro’s te voldoen. Wil je een overzicht van hoeveel koolhydraten er in voedingsmiddelen zitten? Bekijk dan onze uitgebreide keto voedingslijst.

Macro’s zijn niet altijd leidend

Hoewel het belangrijk is om je macro’s bij te houden, is het ook belangrijk om te onthouden dat macro’s niet altijd de enige belangrijke factor zijn in je dieet. Het is belangrijk om gezonde voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan voedingsstoffen en vezels, en niet alleen te focussen op het bereiken van de juiste macroverhoudingen. Het is daarbij ook belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te eten wanneer je honger hebt en te stoppen wanneer je vol zit.

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou. 

Bronnen:

  1. Sukkar, S. G., & Muscaritoli, M. (2021). A Clinical Perspective of Low Carbohydrate Ketogenic Diets: A Narrative Review. Frontiers in nutrition, 8, 642628. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.642628
  2. Davidson, K. M. (2021, 29 november). What Is Ketosis, and Is It Healthy? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/what-is-ketosis
  3. Craig, Winston J., “The Keto Diet” (2019). Lake Union Herald. 848. https://digitalcommons.andrews.edu/luh-pubs/848

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

AANBEVOLEN VOOR JOU...

>