Hoe lang mag je het keto dieet volgen?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe lang mag je het keto dieet volgen?

Het keto dieet is een populair dieet dat zich richt op het verminderen van koolhydraten en het verhogen van de inname van vetten. Veel mensen kiezen voor dit dieet vanwege de voordelen op het gebied van gewichtsverlies en gezondheid. Maar hoelang moet je het keto dieet volgen? In dit artikel kijken we naar hoe lang het duurt om in ketose te komen, hoe lang je erin moet blijven en hoe je veilig uit een ketose komt. Zodat je weet wanneer je eventueel kunt stoppen met keto dieet. Of dat je juist altijd volgens dit dieet kunt blijven eten.

Wat is het keto dieet?

Het keto dieet is gebaseerd op het principe van het verminderen van de inname van koolhydraten en het verhogen van de hoeveelheid vetten. Door het beperken van koolhydraten tot maximaal 50 gram per dag, komt je lichaam in ketose te komen. Ketose is een metabolische toestand gebruikt je lichaam vetten in plaats van koolhydraten als brandstof. Dit kan leiden tot gewichtsverlies en andere gezondheidsvoordelen 1.

Hoelang duurt het om in ketose te komen?

De tijd die nodig is om in ketose te komen verschilt per persoon. Gemiddeld duurt het 2 tot 4 dagen voordat je lichaam in ketose komt, maar soms kan het ook een week of langer duren. Dit hangt af van factoren hoe snel je voedingsstoffen verbrandt, hoeveel je beweegt en de hoeveelheid koolhydraten je voorheen at.

Als je al een koolhydraatarm dieet volgt voordat je het keto dieet start, kan dit helpen om sneller in ketose te komen. Door je lichaam alvast te laten wennen aan het verminderen van koolhydraten en het verhogen van vetten, geef je jezelf een voorsprong.

Daarnaast komt je lichaam sneller in ketose als je regelmatig sport en actief bent. Lichamelijke activiteit helpt namelijk bij het verbruiken van glycogeen, de opgeslagen vorm van koolhydraten in je lichaam. Hierdoor schakelt je lichaam sneller over op het verbranden van vetten 2.

Hoe lang moet je in ketose blijven?

Hoelang je een keto dieet moet volgen, hangt af van de persoon en het doel die je hebt. Sommige mensen volgen het keto dieet slechts voor een paar weken, terwijl anderen het dieet voor een langere tijd volgen. Het komt ook voor dat mensen hun hele leven lang het keto dieet blijven volgen of in mindere mate.

Keto dieet voor gewichtsverlies

Als je het keto dieet volgt voor gewichtsverlies, is het aan te raden om het keto dieet te volgen tot je het streefgewicht hebt bereikt. In het begin is het keto dieet zeer effectief voor gewichtsverlies, omdat je veel vocht gaat verliezen. Na een paar dagen kun je al 2 tot 3 kilo afvallen. Daarna gaat het afvallen minder snel, omdat je dan veel vocht bent verloren en overgaat op vetverbranding. Het is belangrijk om na verloop van tijd het keto dieet weer af te bouwen, vanwege de gezondheidsrisico’s, zoals het risico op lever- en nierproblemen. Probeer de hoeveelheid koolhydraten dan wel tot het minimum te brengen 3. Wij raden aan om dit in overleg met een voedingsdeskundige of arts te doen.

Keto dieet voor medische aandoeningen

Wanneer je het keto dieet volgt vanwege medische aandoeningen, zoals epilepsie, kun je het keto dieet langdurig volgen. Doe dit altijd in overleg met een voedingsdeskundige of een arts, want het wordt aanbevolen om het keto dieet niet langer dan 6 maanden te volgen. Dit geldt ook als je het keto dieet volgt voor andere doelen dan medische aandoeningen Na verloop van tijd kan het keto dieet leiden tot tekorten aan voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen 4. Hierdoor kan vermoeidheid optreden en je immuunsysteem slechter werken.

De risico’s van het keto dieet

Het is altijd belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en te kijken hoe je je voelt tijdens het keto dieet. Sommige mensen ervaren bijwerkingen van het keto dieet zoals vermoeidheid, hoofdpijn of spijsverteringsproblemen wanneer ze langdurig in ketose blijven. Ook kan het leiden tot lever- en nierproblemen. Als je deze symptomen ervaart, is het verstandig om het dieet aan te passen of te stoppen 5.

Uiteindelijk is het belangrijk om een balans te vinden die voor jou werkt. Het keto dieet kan een effectieve manier zijn om gewicht te verliezen en je gezondheid te verbeteren, maar het is niet voor iedereen geschikt. Raadpleeg altijd een professional voordat je grote veranderingen in je dieet aanbrengt.

Hoe kom je veilig uit ketose?

Wanneer je het keto dieet volgt en dit wilt stoppen, is het belangrijk om dit op de juiste manier af te bouwen. Als je niet op de juiste manier van het ketogeen dieet afstapt, kun je last krijgen van gewichtstoename, een opgeblazen gevoel, schommelingen in bloedsuikerspiegel of veel behoefte hebt om veel te gaan eten 6.

Hier zijn drie tips om effectief van het keto dieet af te stappen:

  • Focus op moeilijk verteerbare koolhydraten: Kies voeding met koolhydraten die rijk zijn aan eiwitten en vezels, zoals volkoren pasta en volkoren brood. Dit voorkomt grote bloedsuikerspiegel schommelingen.
  • Wees bewust van de valkuil van suiker: Vermijd suikerrijke voedingsmiddelen en let op toegevoegde suikers om suikerverslaving te voorkomen.
  • Goede gewoonten helpen: Neem de tijd om geleidelijk van het dieet af te stappen. Blijf gehydrateerd en kies voor gezonde, gebalanceerde maaltijden en snacks om op een gezonde manier gewicht te behouden.

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.

 

Bronnen:

  1. Davidson, K. M. (2021, 29 november). What Is Ketosis, and Is It Healthy? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/what-is-ketosis
  2. Raman, M. R. S. (2022, 6 mei). How Long Does It Take to Enter Ketosis? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/how-long-does-it-take-to-get-into-ketosis
  3. Diet Review: Ketogenic diet for weight loss. (2019, 22 mei). The Nutrition Source. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/ketogenic-diet/
  4. Ketogenic diet. (z.d.). Epilepsy Foundation. https://www.epilepsy.com/treatment/dietary-therapies/ketogenic-diet
  5. Harvard Health. (2020, 31 augustus). Should you try the keto diet? https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-try-the-keto-diet
  6. Holloway, C. (2020, 16 oktober). How to smoothly transition off the keto diet. Cleveland Clinic. https://health.clevelandclinic.org/how-to-smoothly-transition-off-the-keto-diet/

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?

AANBEVOLEN VOOR JOU...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>