Kan je cheaten bij het keto dieet?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Kan je cheaten bij het keto dieet?

Valsspelen tijdens het dieet? Dat wil iedereen wel eens. Het komt ook wel eens voor dat je een zwak moment hebt. Je eet toch meer dan de bedoeling was. Hoe ga je hiermee om als je het keto dieet volgt? En zijn er risico’s als je toch een keer te veel hebt gegeten of als je iets hebt gegeten dat je niet mocht. In dit artikel kom je er achter!

In ketose blijven

Bij het keto dieet zorg je ervoor dat je lichaam in ketose raakt. Doordat je lichaam in ketose is, kun je afvallen met dit dieet. Om dit te bereiken moet je weinig koolhydraten eten en meer vetten. Dit houdt in dat je niet alle voedingsmiddelen kunt eten, zoals bij andere diëten. Het is ontzettend belangrijk om je aan het dieet te houden, zodat je dus in ketose blijft. Wanneer je cheat met voeding dat niet past in het keto dieet verhoog je de kans om dat je uit ketose raakt. Hierdoor kun je vervelende symptomen ervaren.

Heb je dus meer gegeten of iets gegeten dat niet in het keto dieet past? Dan moet je zeker controleren of je nog in ketose verkeerd. Daarom is het belangrijk om ketose te meten en te checken of je nog in ketose verkeerd.

Kun je dan niet cheaten bij het keto dieet?

Je kunt wel cheaten bij het keto dieet. Heb je meer koolhydraten gegeten dan de bedoeling was? Zorg ervoor dat je extra sport. Of zet het slim in rondom jouw sportactiviteiten. Kijk hier wel mee uit! Je moet echt voldoende bewegen, wil je dit in balans krijgen.

Het is ook niet zo dat als je een keer een extra tussendoortje eet, dat het direct fout gaat. Het is echt niet erg als je een keer een extra keto tussendoortje eet.

Kun je uit ketose raken terwijl je cheat?

Ja, dit kan, maar het is afhankelijk van wat je allemaal eet. Hoe meer je hebt gegeten, zeker qua koolhydraten, dan is de kans groter dat je uit ketose raakt. Maar daarnaast hangt het ook af van de hoeveelheid beweging. Sport je ontzettend veel? Dan is de kans ook kleiner dat je uit ketose raakt.

Ben je snel terug in ketose?

Ook hierbij is het antwoord afhankelijk van de hoeveelheid voeding dat je te veel hebt gegeten. Hoe meer je hebt gegeten, hoe meer je moet doen om weer in ketose te komen. Meestal ben je wel binnen 24 a 48 uur terug in ketose.

Kun je dan wel cheaten tijdens het keto dieet?

Eigenlijk zegt het woord cheaten het al. Valsspelen is niet goed. Wanneer je aan het keto dieet houdt, dan blijf je in ketose en behoud je de voordelen van het dieet. Probeer dan cheaten te voorkomen. Heb je ergens echt zin in? Probeer na te gaan waarom je daar zin in hebt. Het komt vaak genoeg voor dat je wilt cheaten wanneer je niet lekker je vel zit. Je kunt op dat soort momenten beter gaan sporten. Dan voel je je snel beter. Minimaliseer dus altijd de cheatmomenten.

Zijn er consequenties?

Ja, er zijn consequenties. Wanneer je cheat en langdurig uit ketose raakt, dan kun je er heftig op reageren. Sommige mensen ervaren symptomen zoals hoofdpijn en misselijkheid. Dit is vergelijkbaar met de keto griep. Daarnaast ervaren ook mensen symptomen bij het in ketose raken. Dus eigenlijk zijn er best wel wat nadelen bij cheaten.

Cheaten voor zijn

Het is beste is om cheaten voor te zijn. Heb je een misstap begaan? Evalueer waarom het is gebeurd. Zat je goed in je vel? Waren er bijzondere omstandigheden? Ga na waarom jij bent geen cheaten. Dan weet je hoe je het in vervolg kunt voorkomen wanneer deze situaties weer voordoen. Je herkent dan de situatie en kunt handelen naar een beter resultaat.

Houd een dagboek bij. Hiermee kun je makkelijk patronen vinden. Noteer niet alleen wat je doet, maar ook hoe je je voelt. Daarnaast kun je ook zaken bijhouden zoals het weer. Dit is handig als je ook hiervan effect ervaart. Zo kun je nagaan op welke dagen jouw dieet goed verloopt.

Wil je wel cheaten, maar wel volledig keto eten? Kun je ook gaan voor wat lekkers in de vorm van een keto dessert.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

AANBEVOLEN VOOR JOU...

>