Zijn ketonen gevaarlijk?


Als je het keto dieet volgt is het doel om in ketose te komen. Dan ga je namelijk ketonen produceren en over op vetverbranding ¹. Je kunt naast het keto dieet te volgen ook exogene ketonen innemen om in ketose te komen. In ketose zijn brengt vele voordelen. Het klinkt haast te goed om waar te zijn. Maar zijn ketonen wel zo veilig? Of is het gevaarlijk om ketonen in te nemen?

Ketonen en ketoacidose

Eén van de grootste redenen waarom mensen denken dat ketonen gevaarlijk zijn is ketoacidose. Ketoacidose is daadwerkelijk gevaarlijk, maar de kans dat je dit krijgt als een gezond persoon is vrij laag. De mensen die het meeste risico lopen op ketoacidose zijn diabetes patiënten, met name type 1 diabetes patiënten. Type 2 diabetes patiënten kunnen ook diabetische ketoacidose krijgen door stressvolle situaties ².

Bij non-diabetes patiënten is ketoacidose ook mogelijk. Zo is er een geval geweest van een zwangere vrouw die ketoacidoses heeft gekregen door een streng koolhydraatarm dieet te volgen in combinatie met een grote vraag om melk te produceren voor borstvoeding ³. Raadpleeg dus altijd een arts of voedingsdeskundige, voordat je een bepaald dieet gaat volgen of supplementen gaat slikken.

Is ketonen drinken gevaarlijk?

Je kunt, naast een keto dieet te volgen, ook ketonen innemen via supplementen. Deze ketonen worden ook wel exogene ketonen genoemd, omdat ze niet in het lichaam worden aangemaakt. Exogene ketonen zijn veilig te consumeren en werken effectief bij het verhogen van het ketonniveau. De lange termijn effecten zijn echter niet bekend . Wel zijn er enkele bijwerkingen bekend zoals misselijkheid, diarree en buikpijn .

Maar.. zijn ketonen dan wel of niet gevaarlijk?

Nee, in principe zijn ketonen niet gevaarlijk. Dit hangt echter af van de persoon. Heb je diabetes of ben je zwanger? Dan heb je een verhoogd risico op ketoacidose. Bij zwangere vrouwen gaat het met name om de eerste periode, waarin er veel misselijkheid is. Door te veel braken kunnen ze onbewust in ketose komen. Als je gezond bent zijn ketonen niet gevaarlijk voor je. Wel blijft het belangrijk om te overleggen met een arts of voedingsdeskundige of een keto dieet goed bij jou zou passen.

Bronnenlijst:

  1. Davidson, K. M. (2021, 29 november). What Is Ketosis, and Is It Healthy? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/what-is-ketosis
  2. Umpierrez, G.E., Kitabchi, A.E. Diabetic Ketoacidosis. Mol Diag Ther 2, 95–108 (2003). https://doi.org/10.2165/00024677-200302020-00003
  3. von Geijer, L., Ekelund, M. Ketoacidosis associated with low-carbohydrate diet in a non-diabetic lactating woman: a case report. J Med Case Reports 9, 224 (2015). https://doi.org/10.1186/s13256-015-0709-2
  4. Hashim SA, VanItallie TB. Ketone body therapy: from the ketogenic diet to the oral administration of ketone ester. J Lipid Res. 2014 Sep;55(9):1818-26. doi: 10.1194/jlr.R046599. Epub 2014 Mar 5. PMID: 24598140; PMCID: PMC4617348.
  5. Walle, M. G. S. van de. (2018b, oktober 23). Do Exogenous Ketone Supplements Work for Weight Loss? Healthline. van https://www.healthline.com/nutrition/exogenous-ketones

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

AANBEVOLEN VOOR JOU...

>