Exogene ketonen: wat is het en waarom zou je het gebruiken?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Exogene ketonen: wat is het en waarom zou je het gebruiken?

Exogene ketonen zijn een populaire supplementvorm van ketonen die tegenwoordig vaak worden gebruikt als aanvulling op het keto dieet. In dit artikel lees je meer over exogene ketonen en wat het precies is.

Wat zijn exogene ketonen?

Exogene ketonen zijn ketonen die van buiten het lichaam worden ingenomen in plaats van geproduceerd te worden door het lichaam zelf. Deze ketonen worden vaak verkocht als supplementen en zijn meestal beschikbaar in de vorm van ketonzouten of ketonesters. Ze worden vaak gebruikt door mensen die het keto dieet volgen om de staat van ketose te ondersteunen en de energie te verhogen.

Wat is het verschil tussen exogene en endogene ketonen?

Endogene ketonen worden door het lichaam geproduceerd als gevolg van een koolhydraatarm dieet of vasten. Het lichaam produceert ketonen uit vetten als energiebron in plaats van koolhydraten. Exogene ketonen daarentegen worden niet geproduceerd door het lichaam zelf, maar worden ingenomen in de vorm van supplementen.

Wat doen exogene ketonen met je lichaam?

Exogene ketonen verhogen de concentratie ketonen in het bloed en kunnen helpen bij het ondersteunen van de staat van ketose. Ze worden vaak gebruikt om de energie te verhogen en de prestaties te verbeteren tijdens het sporten of bij andere fysieke activiteiten. Sommige mensen gebruiken exogene ketonen ook om de honger te onderdrukken of om de mentale helderheid te verbeteren.

Zijn exogene ketonen veilig?

Ketonen zijn niet gevaarlijk, maar er is nog niet veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van exogene ketonen op de lange termijn ¹. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van exogene ketonen en altijd de aanbevolen dosering te volgen. Neem ook altijd contact op met een arts of een voedingsdeskundige om af te stemmen of exogene ketonen geschikt zijn voor jou.

Soorten exogene ketonen

Er zijn twee soorten exogene ketonen, namelijk ketonzouten en ketonesters. Ketonzouten zijn zouten die zijn gekoppeld aan ketonen, zoals natriumbèta-hydroxybutyraat en magnesiumbèta-hydroxybutyraat. Deze vorm van exogene ketonen is de meest voorkomende en wordt vaak gebruikt vanwege de relatief lage kosten. Beide vormen verhogen de ketonniveaus in het bloed en bootsen na wat er gebeurt bij ketose als je een keto dieet volgt ².

Ketonzout of ketonesters kiezen?

Bij het kiezen tussen ketonzouten en ketonesters is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke doelen en budget. Ketonzouten zijn over het algemeen goedkoper en gemakkelijker te vinden, terwijl ketonesters moeilijker te vinden zijn en vrij duur. Ketonesters worden vaak wel als krachtiger gezien.

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.

Bronnen:

  1. Hashim, S. A., & VanItallie, T. B. (2014). Ketone body therapy: from the ketogenic diet to the oral administration of ketone ester. Journal of lipid research, 55(9), 1818–1826. https://doi.org/10.1194/jlr.R046599
  2. Clarke, K., Tchabanenko, K., Pawlosky, R., Carter, E., Todd King, M., Musa-Veloso, K., Ho, M., Roberts, A., Robertson, J., Vanitallie, T. B., & Veech, R. L. (2012). Kinetics, safety and tolerability of (R)-3-hydroxybutyl (R)-3-hydroxybutyrate in healthy adult subjects. Regulatory toxicology and pharmacology : RTP, 63(3), 401–408. https://doi.org/10.1016/j.yrtph.2012.04.008

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

AANBEVOLEN VOOR JOU...

>