Wat is MCT olie en waarvoor gebruik je het?

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Wat is MCT olie en waarvoor gebruik je het?

MCT olie, oftewel Medium Chain Triglycerides olie, is de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege de vele voordelen die het biedt voor de gezondheid en welzijn. Deze speciale olie, afkomstig van voedingsmiddelen zoals kokosolie en palmolie, bevat vetzuren met een kortere keten dan traditionele vetten. Dit betekent dat deze olie zorgt voor een snellere vertering van voedsel. In dit artikel gaan we dieper in op wat MCT olie precies is en waarom het zo populair is. We bespreken ook de voordelen en nadelen van het gebruik van MCT olie, maar ook hoe je het gebruikt in je dagelijkse leven. Bovendien nemen we de rol van MCT olie in het ketogeen dieet onder de loep. Kortom, na het lezen van deze blog weet je wat MCT olie is en hoe het jouw gezondheid en levensstijl kan verbeteren.

Wat is MCT olie?

MCT olie staat voor Medium Chain Triglycerides olie. Het is een type vet dat voornamelijk voorkomt in bepaalde voedingsmiddelen, zoals kokosolie, palmolie en zuivelproducten. Wat MCT oliën uniek maakt, is de chemische structuur. Het bestaat uit vetzuren met een kortere keten dan de langere ketens die we vaak in onze voeding vinden. Hiermee wordt bedoeld hoe snel de vertering plaatsvindt.

Deze kortere ketens maken MCT oliën gemakkelijker verteerbaar en sneller opneembaar in vergelijking met andere vetten. Ze gaan rechtstreeks naar de lever, waar ze snel worden omgezet in energie. Dit maakt MCT olie een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een snelle bron van energie (1).

Wat zijn de voordelen van het gebruik van MCT olie?

MCT olie biedt verschillende voordelen voor de gezondheid, waaronder, een betere spijsvertering, concentratie, sportprestaties en gewichtsverlies.

Gewichtsverlies

MCT olie stimuleert gewichtsverlies doordat het lichaam MCT vrijwel niet opslaat als vet. De snelle vertering en omzetting in energie zorgen ervoor dat het lichaam MCT bij voorkeur gebruikt als brandstof. Bovendien bevordert MCT de productie van ketonen, wat waardoor je sneller in ketose kan komen, waarbij vet en lichaamsvet als energiebron worden verbrand. Daarnaast heeft MCT olie een verzadigend effect, waardoor het hongergevoel vermindert en het eten van minder calorieën wordt gestimuleerd (2).

Betere spijsvertering

MCT kan de darmgezondheid mogelijk verbeteren door de darmen harder te laten werken na inname, wat zorgt voor een betere spijsvertering. Daarnaast helpt MCT olie voor de groei van goede bacteriën en afname van schadelijke bacteriën wat ook bijdraagt aan een betere spijsvertering. (3).

Betere sportprestaties

MCT olie helpt de ophoping van lactaat in de spieren te verminderen. Lactaat is een stof die spierverzuring kan veroorzaken tijdens het sporten. Dit geldt vooral voor mensen die weinig fysieke conditie hebben. MCT voorkomt een te grote opbouw van lactaat, wat zorgt voor minder spierverzuring tijdens fysieke inspanningen. MCT verbetert ook het uithoudingsvermogen en de algehele prestaties tijdens het sporten (5).

Wat zijn de nadelen en bijwerkingen?

Naast de voordelen van het gebruik van MCT olie zijn er ook enkele nadelen en bijwerkingen.

Meer honger

Sommige mensen ervaren juist een toename in hongergevoel na het gebruik van MCT olie. Hoewel MCT voor de meeste mensen verzadigend werkt, kan het bij sommigen het tegenovergestelde effect hebben (3).

Kan zwaar op de maag vallen

Overmatig gebruik van MCT olie of een te grote hoeveelheid in één keer kan leiden tot misselijkheid, maagkrampen of een gevoelige spijsvertering. Het lichaam is mogelijk niet gewend aan de plotselinge toename van MCT en kan hierdoor spijsverteringsklachten veroorzaken. Het is raadzaam om te beginnen met een kleine hoeveelheid, zoals 1 theelepel per dag, en de inname rustig te verhogen om eventuele bijwerkingen te voorkomen (2).

Allergieklachten

Uit onderzoeken met dieren is aangetoond dat MCT olie allergische reacties kan veroorzaken. Bij mensen is dit nog niet aangetoond, maar als er allergische klachten optreden na de inname van MCT olie, houd hier dan rekening mee (6).

Hoe gebruik je MCT olie?

MCT olie kan op verschillende manieren worden gebruikt. Het kan worden toegevoegd aan drankjes zoals koffie of smoothies of worden gebruikt als dressing voor salades. De meeste mensen beginnen met kleine hoeveelheden en passen geleidelijk hun inname aan, om eventuele bijwerkingen te voorkomen (4).

Waarvoor gebruik je MCT olie?

MCT olie wordt veel gebruikt in het ketogeen dieet. Dit dieet draait om het minimaliseren van koolhydraatinname en het verhogen van de vetinname om het lichaam in een staat van ketose te brengen, waar het vet als primaire brandstof wordt gebruikt. MCT olie is perfect voor dit dieet vanwege hun vermogen om snel ketonen te produceren, waardoor het lichaam sneller in ketose kan komen.

Daarnaast wordt MCT olie gebruikt als een algemene energiebron, zowel voor dagelijkse activiteiten als voor sportprestaties. Het kan helpen bij het afvallen, de spijsvertering verbeteren en de mentale helderheid verhogen. Voor degenen die op zoek zijn naar een voedingssupplement, kan MCT olie een waardevolle aanvulling zijn op hun dieet (3).

MCT olie biedt tal van voordelen, waaronder gewichtsverlies, verbeterde spijsvertering, verhoogde concentratie en betere sportprestaties. Het is belangrijk om rekening te houden met mogelijke nadelen, zoals allergische reacties, toegenomen honger en maagklachten. Als u overweegt om MCT olie aan uw dieet toe te voegen, is het verstandig om eerst met uw arts te overleggen en uw inname geleidelijk aan te passen voor de beste resultaten.

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.

Gebruikte bronnen

 1. Rdn, B. L. M. (2023b, mei 26). What to know about MCT Oil. Verywell Health. https://www.verywellhealth.com/mct-oil-benefits-side-effects-and-more-7501858
 2. St‐Onge, M., Bosarge, A., Goree, L. L., & Darnell, B. E. (2008). Medium chain triglyceride oil consumption as part of a weight loss diet does not lead to an adverse metabolic profile when compared to olive oil. Journal of The American College of Nutrition, 27(5), 547–552. https://doi.org/10.1080/07315724.2008.10719737
 3. PGDip, S. O. M. (2023, 27 november). 7 Science-Based Benefits of MCT Oil. Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/mct-oil-benefits
 4. Wiginton, K. (2019, 28 juni). MCT oil. WebMD. https://www.webmd.com/diet/mct-oil-health-benefits-common-uses
 5. Nosaka, N., Suzuki, Y., Nagatoishi, A., Kasai, M., Wu, J., & Taguchi, M. (2009). Effect of ingestion of Medium-Chain triacylglycerols on Moderate- and High-Intensity exercise in recreational athletes. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 55(2), 120–125. https://doi.org/10.3177/jnsv.55.120
 6. Li, J., Wang, Y., Tang, L., De Villiers, W. J., Cohen, D. A., Woodward, J. G., Finkelman, F. D., & Eckhardt, E. (2013). Dietary medium-chain triglycerides promote oral allergic sensitization and orally induced anaphylaxis to peanut protein in mice. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 131(2), 442–450. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2012.10.011

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?

AANBEVOLEN VOOR JOU...

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>