Glucose, vaak aangeduid als bloedsuiker, speelt een belangrijke rol in het dagelijks functioneren van ons lichaam. Het is de primaire energiebron voor onze cellen en is onmisbaar voor onze dagelijkse activiteiten. Maar wat is glucose nu precies? Waar komt het vandaan, en hoe beïnvloedt het onze gezondheid? In dit artikel duiken we in de wereld van glucose om deze vragen te beantwoorden.
Glucose zit in koolhydratenhoudende voedsel
Glucose staat bekend als een makkelijke suiker en is een belangrijk onderdeel van koolhydraten. Het zit namelijk in de voeding die we eten, voornamelijk koolhydraatrijke voeding zoals brood, pasta en fruit. Wanneer we deze voedingsmiddelen consumeren, breekt onze dunne darm deze koolhydraten af tot glucose (Gromova et el., 2021). Hierna komt glucose direct in onze bloedbaan terecht. Dit proces verhoogt onze bloedsuikerspiegel, wat het lichaam in de gaten houdt om op tijd insuline vrij te geven. Insuline is een hormoon geproduceerd door de alvleesklier en helpt glucose te transporteren naar de cellen. In de cellen wordt glucose omgezet in energie of opgeslagen voor later gebruik.
Bloedsuiker is een onmisbare brandstof
Energie is noodzakelijk voor elke activiteit die we doen, van ademhalen tot intensieve lichamelijke inspanning zoals sporten. Glucose voorziet namelijk onze spieren, hersenen en andere vitale organen van de benodigde energie. Zonder een goede toevoer van glucose zouden we niet in staat zijn om te functioneren. Onze hersenen zijn bijvoorbeeld enorm afhankelijk van glucose; ondanks dat ze slechts 2% van ons lichaamsgewicht uitmaken, verbruiken ze ongeveer 20% van de beschikbare glucose (Brain Balance Institute, z.d.). Dit onderstreept de belangrijke rol die glucose speelt in onze cognitieve functies, waaronder denken, leren en geheugen.
De gevolgen van een instabiele bloedsuikerspiegel
Het behouden van een stabiele bloedsuikerspiegel is belangrijk. Een te hoge of te lage bloedsuikerspiegel kan namelijk leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Hyperglykemie, beter bekend als een te hoge bloedsuikerspiegel, kan op lange termijn zelfs schade toebrengen aan de bloedvaten, zenuwen en organen. Hierdoor neemt de kans op diabetes, hartziekten, en andere complicaties toe (Cleveland Clinic, 2023). Hypoglykemie, een te lage bloedsuikerspiegel, kan daarentegen juist symptomen zoals duizeligheid, verwarring en in ernstige gevallen bewusteloosheid veroorzaken (Mayo Clinic, 2023).
Het verband tussen glucose en diabetes
Heb je al een langere tijd te maken met een hoge bloedsuikerspiegel? Dan is de kans aanwezig dat je mogelijk diabetes mellitus hebt. Dit is een chronische aandoening die de manier waarop het lichaam glucose verwerkt, beïnvloedt. Mensen met diabetes mellitus produceren niet voldoende insuline of kunnen insuline niet effectief gebruiken, wat zorgt voor verhoogde bloedsuikerspiegels. Het in balans houden van glucose is een belangrijk onderdeel van de behandeling van diabetes, wat vaak het monitoren van de bloedsuikerspiegel, dieetaanpassingen, lichaamsbeweging en soms medicatie of insuline-injecties omvat (Mathew, K. et el., 2023).
Houd rekening met je voeding voor betere bloedsuiker
Een gebalanceerd voedingspatroon speelt een belangrijke rol in het op peil houden van je bloedsuikerspiegel. Voedingsmiddelen met een lage Glycemische Index (GI), zoals volle granen, peulvruchten en bepaalde fruitsoorten, veroorzaken een langzamere en geleidelijke stijging van glucose. Dit kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegels. Daarentegen kunnen voedingsmiddelen met een hoge GI, zoals witbrood en suikerhoudende dranken, leiden tot snelle pieken in glucose (Diabetes Fonds, 2020).
Glucose is meer dan een makkelijke suiker
Veel mensen kennen glucose als een makkelijke suiker. Toch is het meer dan alleen een gemakkelijk verkrijgbare suiker. Het is namelijk de brandstof die ons lichaam laat denken, bewegen en leven. Wanneer je weet hoe glucose werkt en hoe het onze gezondheid beïnvloedt, kun je bewustere keuzes maken over je voedingspatroon en levensstijl.
Door onder andere ons lichaam constant te voorzien van de juiste hoeveelheid en soorten koolhydraten, kunnen we onze bloedsuikerspiegel effectief op peil houden en een gezond, energiek leven leiden. Wil jij je lichaam gaan voorzien van de juiste hoeveelheden koolhydraten? Lees dan snel ons artikel ‘Hoe bereken je het aantal koolhydraten per dag?’
Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.
Bronnen
- Gromova, L. , Fetissov, S. & Gruzdkov, A (2021, juli 21). Mechanisms of Glucose Absorption in the Small Intestine in Health and Metabolic Diseases and Their Role in Appetite Regulation. Nutrients. PMID: 34371983. doi: 10.3390/nu13072474.
- Brainbalanceinsitute.com. Hoe slecht is suiker voor de hersenen?. Geraadpleegd op 11 maart 2024 via https://brainbalanceinstituut.com/hoe-slecht-is-suiker-voor-de-hersenen/.
- Clevelandclinic.org (2023, maart 2). Hyperglycemia (High Blood Sugar). Geraadpleegd op 11 maart 2024 https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9815-hyperglycemia-high-blood-sugar.
- Mayoclinic.org (2023, november 18). Hypoglycemia. Geraadpleegd op 11 maart 2024 via https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypoglycemia/symptoms-causes/syc-20373685.
- Mathew, K. , Zubair, M. & Tadi, P (2023, april 23). Blood Glucose Monitoring. Geraadpleegd op 11 maart 2024 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555976/.
- Diabetesfonds.nl (2020). GlykeÂmische index. Geraadpleegd op 11 maart 2024 via https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/glykemische-index.