Is zuivel wel mogelijk bij het keto dieet?

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Is zuivel wel mogelijk bij het keto dieet?

Zuivelproducten kunnen een ingewikkeld onderwerp zijn binnen het keto dieet vanwege hun koolhydraatgehalte en mogelijke impact op ketose. In deze blog gaan we dieper in op de rol van zuivel binnen het keto dieet, de beste keuzes en mogelijke overwegingen.

Zuivel en ketose: hoe beïnvloeden zuivelproducten ketose?

Ketose is het metabolische proces waarbij het lichaam vetten afbreekt tot ketonen, die vervolgens als brandstof worden gebruikt in plaats van glucose. Een van de hoofddoelen van het keto dieet is het handhaven van ketose. Zuivelproducten, hoewel vaak rijk aan vetten, bevatten ook koolhydraten in de vorm van lactose, wat vragen oproept over hun rol binnen het keto dieet.

Het is belangrijk op te merken dat de mate waarin zuivelproducten ketose beïnvloeden, afhangt van factoren zoals de individuele tolerantie voor koolhydraten, de portiegrootte en de specifieke zuivelproducten die worden geconsumeerd. Harde kazen en zuivelproducten met een laag lactosegehalte hebben over het algemeen minder impact op ketose dan zuivelproducten met een hoger lactosegehalte.

Geschikte zuivelproducten voor het keto dieet

Binnen het keto dieet zijn er verschillende zuivelproducten die over het algemeen geschikt zijn vanwege hun lage koolhydraatgehalte en hoge vetgehalte:

 • Harde kazen: Cheddar, gouda, mozzarella en brie zijn voorbeelden van harde kazen met weinig koolhydraten. Ze kunnen een uitstekende bron van vetten en eiwitten zijn binnen het keto dieet.
 • Boter en room: Boter en room zijn zeer vetrijke zuivelproducten met minimale koolhydraten. Ze worden vaak gebruikt in keto-recepten en kunnen helpen bij het verhogen van de dagelijkse vetinname.
 • Griekse yoghurt en zure room: Griekse yoghurt en zure room met een laag vetgehalte kunnen matig worden geconsumeerd, maar het is belangrijk om het koolhydraatgehalte te controleren, aangezien sommige merken toegevoegde suikers bevatten.
 • Volle melk: Volle melk bevat van nature meer koolhydraten dan andere zuivelproducten, dus het is belangrijk om de consumptie te beperken. Het kan echter in kleine hoeveelheden worden gebruikt als onderdeel van een uitgebalanceerd keto dieet.
 • Kefir: Kefir, een gefermenteerd zuivelproduct, kan ook passen binnen het keto dieet, maar het is essentieel om de etiketten te controleren op toegevoegde suikers.

Het is belangrijk om de totale koolhydraatinname te beheersen en rekening te houden met individuele toleranties bij het opnemen van zuivelproducten in een keto dieet.

Overwegingen bij het consumeren van zuivel binnen het keto dieet

Hoewel zuivelproducten waardevolle bronnen van vet en eiwitten kunnen zijn binnen het keto dieet, zijn er enkele overwegingen om in gedachten te houden:

Koolhydraatgehalte: Zelfs binnen keto-vriendelijke zuivelproducten kunnen de koolhydraten snel oplopen bij overmatige consumptie. Het is cruciaal om de portiegroottes te beheersen en de totale koolhydraatinname te monitoren.

Individuele tolerantie: Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor zuivelproducten, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen of andere negatieve reacties. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en eventuele reacties op zuivelconsumptie op te merken.

Kwaliteit van zuivelproducten: Het is raadzaam om te kiezen voor zuivelproducten van hoge kwaliteit, bij voorkeur biologisch en afkomstig van grasgevoerde dieren, om de voedingswaarde te maximaliseren en de blootstelling aan mogelijke verontreinigingen te verminderen.

Conclusie: kan ik zuivel eten bij het keto dieet?

Zuivelproducten kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een keto dieet vanwege hun hoge vet- en eiwitgehalte. Door te kiezen voor keto-vriendelijke zuivelopties en rekening te houden met individuele toleranties, kan zuivel op een verantwoorde manier worden opgenomen in een gebalanceerd keto dieet. Het is echter essentieel om de koolhydraatinname te beheren en de kwaliteit van zuivelproducten te overwegen om de beste resultaten te behalen binnen het kader van het keto dieet.

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.

Bronnen

 1.  Sukkar, S. G., & Muscaritoli, M. (2021). A Clinical Perspective of Low Carbohydrate Ketogenic Diets: A Narrative Review. Frontiers in nutrition, 8, 642628. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.642628
 2. Craig, Winston J., “The Keto Diet” (2019). Lake Union Herald. 848. https://digitalcommons.andrews.edu/luh-pubs/848
 3. Ldn, L. Y. M. R. (2023, 15 augustus). Keto diet Food List: What to eat and what to limit if you go keto. EatingWell. https://www.eatingwell.com/article/291245/complete-keto-diet-food-list-what-you-can-and-cannot-eat-if-youre-on-a-ketogenic-diet/

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

AANBEVOLEN VOOR JOU...

>