Het keto dieet: alles wat je moet weten over deze koolhydraatarme levensstijl

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Het keto dieet: alles wat je moet weten over deze koolhydraatarme levensstijl

Het keto dieet, ook wel bekend als het ketogeen dieet, is een koolhydraatarme levensstijl die zich richt op het verbranden van vetten als energiebron. Deze dieetvorm is in de afgelopen jaren enorm populair geworden vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over het keto dieet, hoe het werkt en waarom het zo effectief is voor gewichtsverlies.

Wat is het keto dieet?

Het keto dieet is een koolhydraatarme dieetvorm die gericht is op het verbranden van vetten als energiebron. Het dieet is gebaseerd op het principe van ketose, waarbij het lichaam vetten omzet in ketonen, die worden gebruikt als brandstof in plaats van glucose. Door het verminderen van de inname van koolhydraten en het verhogen van de inname van vetten, eiwitten en vezels, worden de koolhydraten in het dieet drastisch verminderd, wat leidt tot gewichtsverlies en een verbeterde gezondheid. (1)

Hoe werkt het keto dieet?

Het keto dieet werkt door het verminderen van de inname van koolhydraten, waardoor het lichaam in een toestand van ketose komt. Dit betekent dat het lichaam in staat is om vetten om te zetten in ketonen, die worden gebruikt als brandstof in plaats van glucose. Door het verminderen van de inname van koolhydraten wordt de bloedsuikerspiegel stabiel gehouden en de insulineproductie verminderd, waardoor het lichaam in staat is om efficiënter vet te verbranden. (2)

Wat doet het keto dieet in je lichaam?

Wanneer je het keto dieet volgt, verandert het metabolisme van het lichaam van glucose-gebaseerd naar vet-gebaseerd. Dit komt doordat het lichaam niet genoeg koolhydraten binnenkrijgt om te verbranden voor energie. In plaats daarvan gebruikt het lichaam vetten als energiebron, wat leidt tot gewichtsverlies en een vermindering van het lichaamsvet.

Waarom is het keto dieet zo effectief voor gewichtsverlies?

Het keto dieet is zeer effectief voor gewichtsverlies omdat het lichaam vet als energiebron gebruikt in plaats van koolhydraten. Hierdoor wordt het lichaamsvet afgebroken en verbrand, wat leidt tot gewichtsverlies. Bovendien helpt het keto dieet om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, waardoor het gemakkelijker wordt om de eetlust onder controle te houden en minder te eten. (3)

Waarom is het beter om een begeleid keto plan te volgen dan er alleen aan te beginnen?

Hoewel het keto dieet veel voordelen biedt, kan het moeilijk zijn om te volgen zonder begeleiding. Een begeleid keto plan kan helpen om ervoor te zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en dat je de juiste verhouding tussen vetten, eiwitten en koolhydraten hebt. Bovendien kan een begeleid plan helpen om ervoor te zorgen dat je je doelen bereikt en gemotiveerd blijft.

Waarom kiezen voor een keto dieet?

Het keto dieet biedt vele gezondheidsvoordelen, waaronder gewichtsverlies, verbeterde cholesterolwaarden, verbeterde bloedsuikerspiegel, een vermindering van ontstekingen, en een verbeterde mentale helderheid. Bovendien kan het helpen om de symptomen van bepaalde ziektes, zoals epilepsie en diabetes, te verminderen. (4)

Wat kun je eten tijdens het keto dieet?

Tijdens het keto dieet is het belangrijk om de juiste voedingsmiddelen te eten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten, zoals avocado’s, noten, zaden, vette vis, en oliën zoals olijfolie en kokosolie, moeten worden opgenomen in je dieet. Eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals vlees, vis en gevogelte, moeten ook worden opgenomen. Koolhydraten zijn beperkt tot ongeveer 50 gram per dag, en moeten afkomstig zijn uit vezelrijke groenten zoals broccoli, spinazie, sla en bloemkool.

Hoe kun je het keto dieet het beste beginnen?

Het is belangrijk om het keto dieet geleidelijk te beginnen. Begin met het beperken van de inname van koolhydraten en het verhogen van de inname van gezonde vetten. Houd je voedingsinname bij en zorg ervoor dat je de juiste verhouding tussen vetten, eiwitten en koolhydraten hebt. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken en lichaamsbeweging in je dagelijkse routine op te nemen.

Het keto dieet is een populaire en effectieve manier om gewicht te verliezen en de gezondheid te verbeteren. Het is gebaseerd op het principe van ketose, waarbij het lichaam vetten omzet in ketonen, die worden gebruikt als brandstof in plaats van glucose. Door het verminderen van de inname van koolhydraten en het verhogen van de inname van gezonde vetten, is het mogelijk om gewicht te verliezen en de algehele gezondheid te verbeteren. Met een begeleid keto plan en de juiste voedingsmiddelen, kun je het keto dieet gemakkelijk integreren in je dagelijkse routine en genieten van de vele voordelen die het biedt.

Bronnen: 

  1.  Davidson, K. M. (2021, 29 november). What Is Ketosis, and Is It Healthy? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/what-is-ketosis
  2. KU Leuven. (2017, april). Ketonen, een nieuwe voedingsstrategie om sportprestatie en -recuperatie te bevorderen? https://kics.sport.vlaanderen/Bloso/Gedeelde%20%20documenten/VTS-redactioneel/170401_KUL33_Ketonen.pdf
  3. Gershuni, V.M., Yan, S.L. & Medici, V. Nutritional Ketosis for Weight Management and Reversal of Metabolic Syndrome. Curr Nutr Rep 7, 97–106 (2018). https://doi.org/10.1007/s13668-018-0235-0
  4.  Ang, Q. Y., Alexander, M., Newman, J. C., Tian, Y., Cai, J., Upadhyay, V., Turnbaugh, J. A., Verdin, E., Hall, K. D., Leibel, R. L., Ravussin, E., Rosenbaum, M., Patterson, A. D., & Turnbaugh, P. J. (2020). Ketogenic Diets Alter the Gut Microbiome Resulting in Decreased Intestinal Th17 Cells. Cell, 181(6), 1263–1275.e16. https://doi.org/10.1016/j.cell.2020.04.027

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

AANBEVOLEN VOOR JOU...

>