Welke mogelijkheden heb je als vegetariër binnen het keto dieet?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Welke mogelijkheden heb je als vegetariër binnen het keto dieet?

Ben jij al een langere tijd vegetariër, maar wil je binnenkort gaan beginnen met het keto dieet? Dan denk je waarschijnlijk dat het ketogeen dieet, met zijn focus op hoge vetinname en lage koolhydraten, niet goed past bij je plantaardige dieet. Dit komt doordat het bij een keto dieet lijkt alsof het volledig om vlees en vis draait, maar niets is minder waar. Ook als vegetariër kun je dit dieet volgen en genieten van de voordelen die het biedt, zoals gewichtsverlies, verbeterde energieniveaus en mogelijke lagere bloedsuikerwaarden. In deze blog vertellen we je hoe je een vegetarisch dieet en een ketogeen dieet kunt combineren.

Een evenwichtig vegetarisch ketogeen dieet

De sleutel tot een succesvol vegetarisch ketogeen dieet is de balans tussen het verkrijgen van voldoende vetten en het beperken van je koolhydraten, terwijl je tegelijkertijd zorgt voor een rijke inname van voedingsstoffen. De kunst zit als het ware in het maken van slimme keuzes voor vegetarische voedingsmiddelen die hoog in vetten en laag in koolhydraten zijn. Als vegetariër kun je een keto dieet realiseren door de onderstaande voedingsmiddelen op te nemen in je dieet:

1. Focus op gezonde vetten

Begin met het toevoegen van gezonde vetbronnen in je dieet. Dit doe je gemakkelijk door avocado’s, olijfolie en noten en zaden toe te voegen aan je maaltijden. Deze voedingsmiddelen zijn niet alleen voorzien van de nodige energie, maar ze dragen ook bij aan je gezondheid dankzij de aanwezigheid van essentiële vetzuren en andere belangrijke voedingsstoffen.

2. Eiwitrijke plantaardige opties

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van elk dieet en krijgen we doorgaans voldoende binnen dankzij de consumptie van vlees. Als vegetariër is het binnenkrijgen van eiwitten vanzelfsprekend lastiger. Bij het volgen van een vegetarisch ketogeen dieet is het gelukkig tegenwoordig mogelijk om plantaardige opties te kiezen. Denk hierbij aan het toevoegen van tofu, tempeh, seitan en lupine. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan eiwitten, waardoor je hier zeker geen tekort van krijgt.

3. Groenten met lage koolhydraten

Je dagelijkse portie groenten is belangrijk voor vezels, vitaminen en mineralen. Leg bij een vegetarisch keto dieet de focus op het consumeren van groenten die laag zijn in koolhydraten. Enkele voorbeelden hiervan zijn bladgroenten, bloemkool, broccoli, paprika en courgette. Deze groenten zijn gemakkelijk toe te voegen aan maaltijden zonder dat ze je uit ketose te halen.

4. Zuivel en eieren

Voor vegetariërs zijn zuivelproducten en eieren een belangrijke bron van vetten en eiwitten. Kies bij het combineren van een ketogeen dieet en jouw vegetarisch dieet dan ook voor volle yoghurt, kaas, en boter voor voldoende vetinname. Door eieren te consumeren geef je jouw lichaam een extra boost eiwitten.

5. Supplementen en planning

Aangezien vegetarische diëten beperkt kunnen zijn in bepaalde voedingsstoffen, door het ontbreken van vlees, is het slim om na te denken over supplementen. Met supplementen kun je de ontbrekende voedingsstoffen zoals vitamine B12, omega-3 (uit algenolie), en ijzer en zink gemakkelijk aanvullen. Door jouw vegetarisch keto dieet aan te vullen met supplementen, zorg je ervoor dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Start met jouw vegetarisch ketogeen dieet

Het vegetarisch ketogeen dieet is absoluut haalbaar en kan net zo effectief zijn als een traditioneel keto dieet. Toch zijn er enkele specifieke aandachtspunten, maar blijft het fundament identiek aan elk ketogeen dieet: een rijke hoeveelheid groene groenten, koolhydraatarme, onbewerkte voedingsmiddelen, gezonde vetten en genoeg eiwitten. Daarnaast is het belangrijk om de inname van koolhydraten, vetten en eiwitten in balans te brengen. Hiermee voorkom je namelijk dat jouw lichaam een tekort krijgt aan belangrijke vitaminen en mineralen!

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

AANBEVOLEN VOOR JOU...

>