Als je een keto dieet volgt ben je vast al bekend met ketonen. Ketonen worden aangemaakt door je lichaam als je in ketose bent, een metabolische toestand ¹. Dit doe je door een keto dieet te volgen (koolhydraatarm dieet). De ketonen die je lichaam maakt worden endogene ketonen genoemd. Je kunt ketonen ook verkrijgen zonder dat je lichaam ze aanmaakt. Dit doe je door exogene ketonen te consumeren door middel van supplementen ².
Welke soorten exogene ketonen zijn er?
Je kunt exogene ketonen in twee soorten vinden: zout en ester. Ketonen zouten zijn gebonden aan een zout zoals sodium, potassium, calcium of magnesium. Deze vorm komt het meest voor in poedervorm en gemixt met iets vloeibaars. Ketonen esters zijn vloeibaar en worden voornamelijk gebruikt in onderzoeken. Deze zijn dan ook niet makkelijk te verkrijgen voor de consument. Beide varianten bootsen het effect van ketose na bij een keto dieet ².
Wat zijn de voordelen van exogene ketonen?
Exogene ketonen bieden enkele voordelen. Eén van de voordelen is een verminderde eetlust. Dit komt ook voor bij het keto dieet. Het hebben van een verminderde eetlust kan helpen bij het afvallen. Een keto dieet kan streng zijn en moeilijk te volgen. Exogene ketonen als supplement zijn daarentegen makkelijk te verkrijgen en consumeren.
Wat zijn de nadelen van exogene ketonen?
Natuurlijk bieden exogene ketonen niet alleen maar voordelen. Je moet bij exogene ketonen goed opletten op de hoeveelheid die je consumeert. Het doel bij een keto dieet is om in ketose te komen en zelf ketonen te produceren. Als je te veel exogenen ketonen inneemt zult je lichaam zelf niets aanmaken. Je lichaam zal dus niet op vetverbranding overgaan.
Je moet daarnaast de ‘ketose’ status blijven onderhouden met exogene ketonen. Bij een keto dieet zal je door middel van voeding in ketose blijven. Bij het gebruiken van exogene ketonen zul je dit dus ook moeten doen door deze regelmatig te consumeren ³. Nog een nadeel is dat exogene ketonen calorieën bevatten en best duur kunnen zijn.
Bijwerkingen van exogene ketonen
Naast de bijkomende nadelen zijn er ook nog bijwerkingen van exogene ketonen. De meest bekende bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree en buikpijn. Een bijkomend nadeel is dat exogenen ketonen gebonden zijn aan mineralen. Je denkt nu misschien ‘Maar mineralen zijn toch goed voor je?’. Dat klopt, mineralen zijn goed voor je als je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid aanneemt. Omdat exogenen ketonen gebonden zijn aan mineralen en je regelmatig een portie moet consumeren om ketose te onderhouden, consumeer je té veel mineralen dan aanbevolen. Ketonen zijn niet per definitie gevaarlijk, maar je moet wel voorzichtig zijn.
Conclusie
Het is beter om een keto dieet te volgen als je in ketose wilt komen. Exogene ketonen kunnen je keto dieet ondersteunen, maar moet het niet vervangen. Wees altijd bewust over wat je consumeert en welk dieet goed voor je is. Overleg daarom voordat je begint met een arts of een voedingsdeskundige.
Bronnenlijst:
- Sukkar, S. G., & Muscaritoli, M. (2021). A Clinical Perspective of Low Carbohydrate Ketogenic Diets: A Narrative Review. Frontiers in nutrition, 8, 642628. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.642628
- Walle, M. G. S. van de. (2018, 23 oktober). Do Exogenous Ketone Supplements Work for Weight Loss? Healthline. van https://www.healthline.com/nutrition/exogenous-ketones
- Leckey JJ, Ross ML, Quod M, Hawley JA, Burke LM. Ketone Diester Ingestion Impairs Time-Trial Performance in Professional Cyclists. Front Physiol. 2017 Oct 23;8:806. doi: 10.3389/fphys.2017.00806. PMID: 29109686; PMCID: PMC5660098.