Hoe werkt afvallen met keto?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe werkt afvallen met keto?

Wil je beginnen met een keto dieet, omdat je wilt afvallen? Dan is het wel handig om te weten hoe keto precies werkt. Bij het keto dieet is het idee dat je de energiebron van je lichaam van koolhydraten (glucose) overzet naar vetten, en dus vetverbranding. Je eet daarom weinig tot geen koolhydraten, waardoor je lichaam overgaat naar ketose. Ben je in ketose gekomen? Dan gaat je lichaam in de lever vetten afbreken en omzetten naar ketonen, deze gebruik je vervolgens als energiebron ¹.

Hoeveel kan ik afvallen met een keto dieet? 

Hoeveel je kunt afvallen met een keto dieet varieert per persoon. Er zijn mensen die heel snel veel kilo’s verliezen, maar dan stagneren. Ook zijn er mensen die juist consistent blijven afvallen. Gemiddeld val je in de eerste week 1-5 kilo af en de weken daarna kun je nog zo’n halve kilo per week afvallen. Dit is echter alleen als je het keto dieet goed volgt. En zoals eerder gezegd kan het per persoon ook verschillen. In een onderzoek met obesitas mannen kwam naar voren dat ze gemiddeld over 4 weken 6,3 kilo gewicht verloren ²

Hoe kan ik snel afvallen met keto?

De snelste manier om af te vallen met het keto dieet is puur gewoon het volgen van het dieet. Bij een keto dieet val je in het algemeen al best snel af. Nóg sneller afvallen is vaak niet gezond en ook niet geadviseerd. Je kunt er natuurlijk ook bij gaan sporten, maar het blijft belangrijk dat je dan ook genoeg bij eet. Als je te weinig eet kan het ook zijn dat het keto dieet averechts gaat werken. Wil je gerichter advies? Raadpleeg dan een arts of voedingsdeskundige.

Keto is geen crash dieet 

Het belangrijkste wat je moet weten als je wilt afvallen met keto is dat het geen crash dieet is. Het is een andere lifestyle. Je verandert je hele voedingspatroon en je lichaam moet hier aan wennen. Uiteindelijk met het doel dat je dit kunt volhouden en kunt profiteren van de voordelen. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over waarom je een keto dieet wilt volgen en de doorzettingsvermogen hebt om het vol te houden. 

Is het makkelijk om af te vallen met keto?

In theorie: ja, het is makkelijk om af te vallen met keto. Maar dit verschilt per persoon. De een kan heel makkelijk een keto dieet volgen, terwijl de ander veel moeite mee heeft. Dit hangt af van je huidige voedingspatronen en ook je doorzettingsvermogen. Bij een ‘normaal’ dieet, eet je natuurlijk veel meer koolhydraten. Geen tot weinig koolhydraten eten is een grote wisseling voor je lichaam. Het kan daarom soms lastig zijn om vol te houden. Als je eenmaal in ketose komt, dan zal het makkelijk zijn om af te vallen.

 

Bronnen: 

  1. Davidson, K. M. (2021, 29 november). What Is Ketosis, and Is It Healthy? Healthline.  https://www.healthline.com/nutrition/what-is-ketosis
  2. Alexandra M Johnstone, Graham W Horgan, Sandra D Murison, David M Bremner, Gerald E Lobley, Effects of a high-protein ketogenic diet on hunger, appetite, and weight loss in obese men feeding ad libitum, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 87, Issue 1, January 2008, Pages 44–55, https://doi.org/10.1093/ajcn/87.1.44

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Over de auteur

Katja Callens

Na haar eigen ervaring van totale transformatie, heeft Katja Callens haar leven toegewijd om honderdduizenden anderen te helpen met een optimale gezondheid te bereiken, dmv. verbeterende eetgewoonten, en het juicen van groeten en superfoods. Ben jij de volgende?
Doe nu de korte Keto Quiz en ontvang je persoonlijke Keto-Week-Menu's

AANBEVOLEN VOOR JOU...

>