Ketonen komen vrij als je lichaam overgaat naar vetverbranding. Dit kan gebeuren door verschillende redenen, maar vaak is het om keto te gaan. Dit doelt op het keto dieet, waar je weinig koolhydraten consumeert. Door het gebrek aan koolhydraten gaat je lichaam over op vetverbranding, waardoor ketonen vrij komen. Ketonen kun je meten op verschillende manieren. Zo kun je een keto test doen om je ketonen te meten.
Waarom ketonen meten?
Is ketonen meten wel nuttig? Ja heel nuttig zelfs! Ketonen meten kun je doen om verschillende redenen. Als je een keto dieet volgt dan kun je ketonen meten om te checken of je in ketose bent. Niet alleen voor een keto dieet is het handig, maar ook voor diabeten is het goed om ketonen te meten. Diabeten hebben een verhoogd risico op ketoacidose, daarom is het van belang om regelmatig ketonen te meten. Ook zwangere vrouwen lopen risico. Ochtendmisselijkheid kan overmatig braken veroorzaken, waardoor ze voedingsstoffen missen. Daardoor kunnen ze ook in ketose komen en vatbaar zijn voor ketoacidose. Ketonen meten is dus erg belangrijk!
Hoe controleer ik ketonen?
Zoals hierboven genoemd kun je je ketonen controleren door een keto test te doen. Er zijn verschillende vormen hiervan, maar de meest bekende is een urine test. Dit is mogelijk omdat je lichaam ketonen uitscheid in de urine. Je controleert ketonen door de keto teststrip kort in je urine te dippen. Vervolgens kijk je op de teststrip welke kleur wordt aangegeven om te zien wat de ketonwaarde is op de strip. Een urinestrip is alleen niet altijd accuraat. Het gebruiken van een bloedketonmeter of een ademmeter geeft een nauwkeurige meting. Lees meer over wat een keto test is en hoe je ze gebruikt.
Wat is een goede ketonwaarde?
Heb je ketonen gemeten? Dan kun je de ketonwaarde gaan controleren. Een te hoge ketonwaarde is niet direct slecht, maar wees wel alert. Een waarde onder 0,6 mmol/L is normaal. Een verhoogde ketonwaarde kan ontstaan bijvoorbeeld na intensief sporten, maar ook als je een keto dieet volgt. Een verhoogde ketonwaarde zit tussen 0,6 mmol/L en 1,5 mmol/L. Is je ketonwaarde hoger dan dit? Wees dan extra voorzichtig. Een overschot aan ketonen kan gevaarlijk zijn. Je loopt bij een te hoge ketonwaarde risico op ketoacidose ¹. In tegenstelling tot ketose, wat je vaak wilt in een keto dieet, is ketoacidose gevaarlijk. Ketoacidose komt het meest voor bij diabeten. Ook zijn gevallen bekend bij zwangere vrouwen. Bij een gezond persoon is de kans op ketoacidose bijna 0, zelfs als ze een keto dieet volgen. Heb je wel een te hoge ketonwaarde? Neem dan direct contact op met een zorgverlener voor advies.
Bronnen:Â
- Mayo Clinic. (2020, 11 november). Diabetic ketoacidosis – Symptoms and causes. van https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-ketoacidosis/symptoms-causes/syc-20371551