Heb je diabetes en wil je ketonen meten? Of wil je keto gaan? Dan is een keto teststrip handig om te gebruiken. Deze strips zijn makkelijk in gebruik en een van de meest efficiënte en goedkope manieren om je ketonen te meten. Let op! Als diabeet wil je een nauwkeurige meting, dan kan een bloedketonmeter een betere uitkomst zijn als keto test.
Keto teststrips zijn erg handig, maar ook minder nauwkeurig. Voor iemand die een keto dieet wilt volgen zijn keto strips ideaal om te zien of er ketonen in de urine zitten, wat bevestigd dat ze in ketose zitten. Een diabeet kan in ketose gaan als ze te weinig insuline hebben om de koolhydraten en suikers te verwerken. Dit is echter niet positief voor hun. Zij lopen namelijk meer risico op ketoacidose wat, in tegenstelling tot ketose, gevaarlijk is ¹.
Ketose strips uitleg
Zoals hierboven uitgelegd is het belangrijk om te weten waarom je een keto teststrip wil gebruiken. Wil je een ketose strip gebruiken om te checken of je in ketose bent en je keto dieet goed volgt? Dan zijn de keto sticks ideaal en makkelijk in gebruik. De teststrips zijn dunne en kleine papieren strips met die een reactie geven op ketonen in de urine. Heb je geen reactie keer op keer? Kijk dan nog even goed naar je macroverhoudingen en of je deze wel goed aanhoudt. Weet je niet wat je macro’s zijn? Gebruik dan onze keto calculator.
Alle keto strips hebben een testgebied dat duidelijk wordt aangegeven. Als dit in aanraking komt met urine, zal het verkleuren. De kleur wordt (vaak) donkerder als er meer ketonen aanwezig zijn. Dit kan per test verschillen, lees dus eerst goed de verpakking van de ketose strip.
Keto teststrip gebruiksaanwijzing
Om goed bij te houden of je in ketose bent is het van belang dat de keto teststrips goed gebruikt worden. Zorg altijd ervoor dat de keto strips die je gebruikt nog goed zijn en niet buiten de vervaldatum zitten. Om een nauwkeurig beeld te krijgen is het aan te raden om in de ochtend de test te doen, voordat je iets hebt geconsumeerd. Zo hebben voedingsmiddelen die je hebt geconsumeerd geen invloed op het resultaat.
Stap 1
Kies een vaste tijd of moment van de dag om de keto testen uit te voeren. Zo zijn de resultaten meer consistent. Een goed moment van de dag is in de ochtend, voordat je wat hebt geconsumeerd.
Stap 2
Gebruik een klein bakje of schaaltje om wat urine op te vangen. Zorg ervoor dat het bakje goed schoon is, zodat dit geen invloed heeft op de teststrip. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens het plassen de test onder de urinestraal te houden. Het beste is dan om het laatste beetje van de urinestraal te gebruiken. Let op! Een harde urinestraal kan het testgebied mogelijk beschadigen.
Stap 3
Kijk goed naar waar het testgebied van de strip is. Plaats het testgebied voor 1-2 seconden in de urine. Belangrijk is dat de strip niet doorweekt wordt, laat de keto teststrip er dus niet te lang in liggen. Schud voorzichtig het overtollige urine van de strip.
Stap 4
De teststrip gaat na een tijd verkleuren. Check de verpakking om te kijken hoe lang het zou moeten duren. Dit verschilt per test.
Stap 5
Kijk op de verpakking wat er wordt gezegd over de ketonwaarden en kleuren. Bekijk jouw keto teststrip en vergelijk de kleur met de weergave op de verpakking. Heeft de teststrip geen kleur? Dan zit je niet in ketose.
Ben je al lang in ketose en is je strip niet gekleurd meer?
Als je een tijd je ketose hebt gevolgd met de teststrips en je ziet dat de hoeveelheid ketonen steeds minder wordt is dit juist goed. Maak je dus vooral geen zorgen! Dit betekent gewoon dat je lichaam beter om kan gaan met de ketonen en je uiteindelijk minder uitscheid. Daardoor zullen er minder ketonen in je urine zitten en zal de strip ook minder verkleurd zijn. Dit is dus juist een goed teken, want je lichaam gaat efficiënt te werk met ketonen.
Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.
Bronnen:Â
- Mayo Clinic. (2020, 11 november). Diabetic ketoacidosis – Symptoms and causes. Geraadpleegd op 25 maart 2022, van https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-ketoacidosis/symptoms-causes/syc-20371551