Site icon Ketogeen

De gevaren van het keto dieet


Het ketogeen dieet, of keto dieet, is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Mensen zijn enthousiast over de voordelen, zoals gewichtsverlies en het krijgen van meer energie. Maar net als bij elk dieet, zijn er ook gevaren verbonden aan het keto dieet. In dit artikel nemen we de gevaren van het keto dieet onder loep en waarom het belangrijk is om voorzichtig te zijn bij het volgen van dit dieet.

Wat is het keto dieet?

Voordat we ingaan op de gevaren, laten we kort uitleggen wat het keto dieet is. Het keto dieet is gericht op het beperken van koolhydraten en het verhogen van de inname van vetten. Hierdoor breng je het lichaam in de staat van ketose, waarbij het voornamelijk vet als brandstof gebruikt in plaats van koolhydraten. Dit wordt bereikt door slechts een minimale hoeveelheid koolhydraten te consumeren, meestal minder dan 50 gram per dag, en een grote hoeveelheid vetten te eten. Een gevolg hiervan is gewichtsverlies 1.

Wat zijn de gevaren van het keto dieet?

Nu we weten wat het keto dieet is en welke voordelen het biedt, laten we ontdekken wat de gevaren van het keto dieet zijn.

1. Tekort aan voedingsstoffen

Een van de belangrijkste gevaren van het keto dieet is het risico op tekort aan voedingsstoffen. Omdat het dieet beperkt is in koolhydraten, worden veel voedingsmiddelen met natuurlijke vezels, vitamines en mineralen uitgesloten. Groenten en fruit, die belangrijk zijn binnen een gezond dieet, worden in beperkte hoeveelheden gegeten op het keto dieet. Dit kan leiden tot een tekort aan vezels, vitamine C, kalium en andere belangrijke voedingsstoffen. Hierdoor loop je onder andere risico op spijsverteringsproblemen en een slecht werkend immuunsysteem 2.

2. Keto griep

Wanneer mensen voor het eerst overstappen op het keto dieet, ervaren velen wat bekend staat als de “keto griep”. Dit is een periode van vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid. Dit gebeurt omdat het lichaam zich aanpast aan het gebruik van vet als brandstof in plaats van koolhydraten. Hoewel dit meestal vanzelf verdwijnt na enkele dagen tot weken, kan het voor sommige het moment zijn om het keto dieet te stoppen.

Bovendien kunnen mensen op het keto dieet te maken krijgen met bijwerkingen zoals, slechte adem, maag- en darmklachten, verminderde eetlust en concentratieproblemen. Deze bijwerkingen kunnen het moeilijk maken om het dieet vol te houden 3.

3. Verhoogd cholesterolgehalte

Een ander gevaar van het keto dieet is het effect op het cholesterolgehalte. Hoewel sommige mensen gunstige veranderingen in hun cholesterolwaarden zien, melden anderen juist een verhoogd LDL-cholesterol. Verhoogde cholesterolwaarden zijn een risicofactor voor hartziekten, wat de kans vergroot op hartaanvallen en beroertes 4.

4. Nierproblemen

Het keto dieet plaatst een grote belasting op de nieren. Wanneer het lichaam vetten afbreekt voor energie, worden er ketonen geproduceerd. Dit verhoogt de belasting van de nieren en kan leiden tot nierproblemen, zoals nierstenen. Mensen met nierproblemen moeten extra voorzichtig zijn bij het overwegen van het keto dieet en altijd een arts raadplegen 4.

5. Problemen op lange termijn

Bovendien is er weinig langetermijnonderzoek naar de effecten van het keto dieet op de gezondheid. Hoewel sommige studies suggereren dat het dieet op korte termijn gunstige effecten kan hebben, is het onduidelijk wat de langetermijneffecten zijn, met name op het gebied van hart- en vaatziekten en botten 4.

Raadpleeg een arts of diëtist

Hoewel het keto dieet voor sommige mensen voordelen kan bieden, is het belangrijk om de gevaren ervan serieus te nemen. Tekorten aan voedingsstoffen, bijwerkingen zoals de keto griep, verhoogd cholesterol, nierproblemen, zijn allemaal zaken die in overweging moeten worden genomen.

Als je overweegt om het keto dieet te proberen, is het raadzaam om eerst met een arts of een diëtist te praten. Zij helpen je of het dieet geschikt is voor jouw specifieke gezondheidssituatie en doelen. Daarnaast is het belangrijk om te streven naar een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet dat alle noodzakelijke voedingsstoffen levert.

Kortom, terwijl het keto dieet populair is, zijn er gevaren aan verbonden die niet over het hoofd mogen worden gezien. Wees voorzichtig en zorg ervoor dat je weloverwogen beslissingen neemt als het gaat om je dieet en gezondheid.

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.

Bronnen:

  1. Davidson, K. M. (2021, 29 november). What Is Ketosis, and Is It Healthy? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/what-is-ketosis
  2. Crosby, L. (2021, July 16). Ketogenic Diets and Chronic Disease: Weighing the Benefits Against the Risks. National Library of Medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8322232/
  3. Campos, M., MD. (2018, October 18). What is keto flu? Harvard Health. https://www.health.harvard.edu/blog/what-is-keto-flu-2018101815052
  4. Harvard Health. (2020, 31 augustus). Should you try the keto diet? https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-try-the-keto-diet

Exit mobile version