Site icon Ketogeen

Welke zoetstoffen passen bij het keto dieet?

Suiker, zoetstoffen

In de zoektocht naar een evenwichtig en gezond voedingspatroon hebben veel mensen hun weg gevonden naar het keto dieet. Dit dieet legt de nadruk op het verminderen van koolhydraatinname en het verhogen van de consumptie van vetten, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies en andere gezondheidsvoordelen¹. Een belangrijk aspect van het keto dieet is het vermijden van suikers, maar dat betekent niet dat je zoetekauw verlangens onbeantwoord moeten blijven.

Wat zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen zijn stoffen die worden gebruikt om voedsel en dranken zoeter te maken. Er zijn verschillende soorten zoetstoffen beschikbaar, waaronder natuurlijke en kunstmatige zoetstoffen. Natuurlijke zoetstoffen worden gewonnen uit planten of andere natuurlijke bronnen, terwijl kunstmatige zoetstoffen in een laboratorium worden gemaakt ².

Natuurlijke zoetstoffen

Zoetigheid verkregen uit de schoot van de natuur, natuurlijke zoetstoffen bieden een smakelijk alternatief voor suiker. Deze zoetstoffen worden gewonnen uit bronnen zoals planten en fruit, en ze brengen de heerlijke zoetheid zonder de zorgen van calorieën en bloedsuikerspiegelverstoring. Voor diegenen die het keto dieet omarmen, zijn deze natuurlijke opties ideaal om gerechten en dranken te verrijken met hun zoete touch.

Stevia

Zoet en natuurlijk, stevia wordt gewonnen uit de bladeren van de steviaplant. Met nul calorieën en zonder invloed op de bloedsuikerspiegel, is het een geweldige keuze voor degenen die het keto dieet volgen. Geniet van de zoetheid in poeder- of vloeibare vorm en gebruik het om voedsel en dranken te verzachten³.

Erythritol

Erythritol is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit fruit en groenten. Het heeft weinig calorieën en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel, waardoor het een goede keuze is voor mensen die het keto dieet volgen. Erythritol heeft een vergelijkbare smaak en textuur als suiker en kan worden gebruikt om voedsel en dranken te zoeten³.

Monk Fruit

Afkomstig van de exotische vrucht van de monk fruitplant, is monk fruit een calorievrije zoetstof die de bloedsuikerspiegel onaangetast laat. Ideaal voor degenen die het keto dieet volgen. Ontdek zijn verrukkelijke smaak en textuur, vergelijkbaar met suiker³.

Kunstmatige zoetstoffen

Gecreëerd door menselijke innovatie, bieden kunstmatige zoetstoffen een alternatieve route naar zoete genoegens zonder de belasting van calorieën en bloedsuikerschommelingen. Deze zoetstoffen worden vervaardigd door chemische processen en bieden een reeks opties voor degenen die het keto dieet volgen.

Sucralose

Vervaardigd door een slimme transformatie van suiker, is sucralose een kunstmatige zoetstof zonder calorieën en zonder invloed op de bloedsuikerspiegel, waardoor het een uitstekende keuze is voor keto-aanhangers. Geniet van zijn suikerachtige smaak en textuur en verrijk je gerechten en drankjes met zoetigheid.

Aspartaam

Gecreëerd door de samensmelting van twee aminozuren, is aspartaam een kunstmatige zoetstof met weinig calorieën en geen invloed op de bloedsuikerspiegel, perfect voor diegenen die het keto dieet volgen³.

Acesulfaam-K

Acesulfaam-K is een kunstmatige zoetstof die wordt gemaakt door een chemische reactie tussen acetoacetaat en sulfonamide. Het heeft weinig calorieën en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel, waardoor het een goede keuze is voor mensen die het keto dieet volgen.

Kies je zoetstoffen bewust

Er zijn verschillende soorten zoetstoffen beschikbaar die geschikt zijn voor het keto dieet. Natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, erythritol en monk fruit hebben geen calorieën en hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose, aspartaam en acesulfaam-K hebben weinig calorieën en hebben ook geen invloed op de bloedsuikerspiegel³. Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel deze zoetstoffen geschikt zijn voor het keto dieet, ze nog steeds in beperkte hoeveelheden moeten worden geconsumeerd. Houd er daarnaast ook rekening mee dat ieders reactie op zoetstoffen anders kan zijn, en dat sommige mensen gevoeliger kunnen zijn voor bepaalde zoetstoffen dan anderen.

Disclaimer: de informatie die je kunt vinden op Ketogeen.com is géén vervanging van medisch advies. Let op dat je goed overlegt met een voedingsdeskundige of een arts of een keto dieet geschikt is voor jou.

Bronnen:

  1. Bueno, N. B., de Melo, I. S., de Oliveira, S. L., da Rocha Ataide T. Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2013 Oct;110(7):1178-87 https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/verylowcarbohydrate-ketogenic-diet-v-lowfat-diet-for-longterm-weight-loss-a-metaanalysis-of-randomised-controlled-trials/6FD9F975BAFF1D46F84C8BA9CE860783
  2. Chattopadhyay, S., Raychaudhuri, U., & Chakraborty, R. (2014). Artificial sweeteners–a review. Journal of food science and technology, 51, 611-621. https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-011-0571-1
  3. O’Brien-Nabors, L. (Ed.). (2016). Alternative sweeteners. CRC Press. https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=5yHOBQAAQBAJ&oi=fnd&pg=PP1&dq=sweeteners&ots=8D4Xu76G_r&sig=PxyqyaDWLzt-GYvG0j7rODMAUUg&redir_esc=y#v=onepage&q=sweeteners&f=false

Exit mobile version