Keto Gezondheidsvoordelen

Maar wat zijn nu de geweldige gezondheidsvoordelen die je met Keto kunt ervaren?

Natuurlijk is koolhydraten minderen niet leuk – maar de gezondheidsvoordelen die je kunt behalen, zijn veel groter dan als je een handvol friet of een bord wentelteefjes wilt eten (geloof me, het is het waard).

Alleen al door dit dieet elke dag getrouw te volgen, kun je deze voordelen in slechts enkele weken ervaren. Dit zijn ze.

Gewichtsverlies verdrievoudigt

Ja, je hebt het goed gehoord – het ketogene dieet kan je gewichtsverlies verdrievoudigen. Dat is zeker beter dan het onvermoeibaar tellen van calorieën.

Ik weet zeker dat velen van jullie er een hekel aan hebben om elke dag je calorieverbruik in de gaten te houden.

Alleen al door jouw vetinname te verhogen en koolhydraten uit jouw dieet te schrappen, kun je drie keer zo snel afvallen als iemand die calorieën telt, een vetarm dieet volgt of een ander mode dieet volgt.

Dit is de wetenschap die hier achter zit.

In een studie uit 2007, gepubliceerd in Diabe4c Medicine, verloren mensen die het keto dieet volgden drie keer meer gewicht dan mensen die een dieet volgden dat werd aanbevolen door hun diabetesverpleegkundige. Hun dieet adviseert om groenten, vis, fruit, mager vlees en zuivelproducten te consumeren en om de natriuminname te verlagen. Het is zonder twijfel een gezond dieet, maar er zijn weinig mensen die dit willen gebruiken en er zijn veel richtlijnen die moeten worden gevolgd.

De meeste mensen zijn gewoon geïnteresseerd in keto, en zoals het oude gezegde luidt, is het beste dieet “het dieet waaraan je je kunt houden”.

Daarnaast toont ander onderzoek aan dat het ook superieur is aan andere diëten. Neem bijvoorbeeld vetarme diëten (bijna geen enkele studie toont aan dat vetarme diëten het proberen waard zijn). Je verliest gewoon meer gewicht terwijl je keto volgt, en dat is geweldig nieuws voor ongeduldige lijners die direct resultaat willen zien.

Het Verbetert Diabetes

Slechte insulineregulatie kan leiden tot diabetes type 2 – een ziekte die nu meer dan 7 miljoen Nederlanders en Belgen hebben. Geloof het of niet, er wordt verwacht dat het zal groeien. Genetica, levensstijlgewoonten en vooral de manier waarop we eten zijn de schuldige.

Keto gaan kan echter sommige mensen helpen het onder controle te houden. In sommige gevallen heeft het de ziekte zelfs omgekeerd (en deze ziekte is zogenaamd “ongeneeslijk”).

In één onderzoek gebruikten diabetici die een vergelijkbaar koolhydraatarm plan volgden uiteindelijk 1000 calorieën minder op natuurlijke wijze, wat op zijn beurt de insulinegevoeligheid met 75% verbeterde. Het hielp hen ook om af te vallen, wat de ernst van de ziekte kan verminderen.

Laten we nu eens kijken naar een andere studie, die verscheen in Nutrition & Metabolism.

In het onderzoek volgden diabetici met overgewicht een keto dieet van 16 weken. Onderzoekers wilden zien of het specifieke gezondheidsmarkers met betrekking tot diabetes verbeterde. Dat is het enge deel van diabetes type 2 – het heeft niet alleen invloed op je bloedsuikerspiegel. Het hangt ook samen met hartproblemen, stofwisseling en zelfs jouw sterfte.

Na het einde van de testperiode van 16 weken waren de resultaten die ze vastlegden ronduit verbluffend. Ten eerste verbeterden hun gezondheidsmarkers aanzienlijk, waaronder bloedglucose, hemoglobine A1c en nuchtere serumtriglyceriden.

Maar het schokkende is dat velen van hen konden stoppen met het gebruik van hun diabetesmedicatie omdat hun ziekte zo sterk was afgenomen.

Ze hadden hun diabetes bijna verslagen, gewoon door de manier waarop ze aten te veranderen.

Toch beweren veel diabetesorganisaties dat dit een “ongeneeslijke” ziekte is. Dat is misschien waar, maar keto gaan lijkt dat beeld ernstige schade aan te richten.

De effecten van Keto op diabetes mogen niet worden onderschat.

Het Zou Kanker Kunnen Bestrijden

Ik wed dat hier iets komt dat je niet over kanker wist.

Zoals alle cellen hebben kankercellen brandstof nodig om te overleven, te gedijen en langzaam het lichaam te doden. Maar waar voeden kankercellen zich van?

Als je koolhydraten hebt geraden, dan  heb je gelijk.

Nogmaals, koolhydraten blijken hier gevaarlijk te zijn. Ze voeden niet alleen jouw gezonde cellen; ze zijn een oppepper voor de tumoren die je zouden kunnen doden.

Als je koolhydraten blijft eten, voeden deze cellen zich met deze energiebron, waardoor ze groeien, zich vermenigvuldigen en je zieker maken, waardoor je dichter bij de dood komt.

Gelukkig is er iets dat hun kostbare voedselbron kan schaden.

Die bron is volgens onderzoekers een keto dieet, dat kritisch weinig koolhydraten bevat. Dit verhongert kankercellen, veronderstellen ze, waardoor het voor ze moeilijker wordt om zich te verspreiden. Als extra bonus kunnen de ketonlichamen die door ketose worden geproduceerd ook niet door kankercellen worden gebruikt – ze leveren alleen energie aan jouw cellen!

Maar ik weet zeker dat je niet geïnteresseerd bent in een hypothese. Nu wordt het interessant.

Dierstudies tonen aan dat keto een ernstig effect heeft op deze cellen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat keto diëten, toegepast op diermodellen, de groei van karteldarm-, prostaat- en maagtumoren verminderen.

In een casusrapport van twee vrouwelijke patiënten met gevorderde hersenkanker verminderde, na een keto diet, ook de omvang van hun tumoren met 21,8 procent.

Hoewel onderzoek aantoont dat het kankercellen pijn doet, heeft niets bewezen dat het het kan genezen. Dus hoewel het kan helpen kankercellen uit te hongeren, zou dit niet je enige verdedigingslinie moeten zijn.

Maar als je een voorsprong op kanker nodig hebt, kan keto helpen. Dat is iets dat je met jouw arts moet bespreken. Lees hier meer over het keto dieet en kanker.

Voorkomt Ziekte van Alzheimer

Over dodelijke ziekten gesproken, heb je de laatste tijd het nieuws over de ziekte van Alzheimer gehoord?

Tegen 2050 zouden bijna 16 miljoen mensen de ziekte kunnen ontwikkelen – en laten we niet vergeten dat niemand weet hoe het te genezen.

 Maar het is misschien mogelijk om het te voorkomen.

Laten we eens naar een studie kijken.

In 2004 gaven onderzoekers een groep patiënten met de ziekte van Alzheimer een bepaald type verzadigd vet dat voorkomt in kokos- en palmolie. Zoals ze in het onderzoek opmerken, veroorzaakte dit een stijging van de ketonproductie (onthoud dat dit ook wordt geproduceerd door het ketogene dieet).

90 minuten later voerden ze een reeks tests uit om te bepalen of hun geheugen was verbeterd of afgenomen.

Uiteindelijk laten de tests zien dat hun korte-termijngeheugen was verbeterd. Denk daar eens over na – slechts 90 minuten. Het is dus een instant hersenversterker.

In een vervolgonderzoek vijf jaar later herhaalden onderzoekers dit effect nog eens. Nadat ze mensen met de ziekte van Alzheimer een ‘ketogene stof’ hadden gegeven, hebben ze grote verbeteringen in hun cognitie aangebracht.

Nu vraag je je waarschijnlijk af: Waarom werkt dit?

Het heeft te maken met iets dat amyloïde plaques wordt genoemd, een sleutelfactor bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Wanneer amyloïde plaques je hersenen vullen, werkt het als een giftig slib, vergiftigt het de hersenen en versnelt het de overgang van cognitieve achteruitgang naar de volledige ziekte van Alzheimer.

Ketonen daarentegen werken als amyloïde kryptoniet, waardoor het de hersenen niet verder kan infecteren. Als gevolg hiervan loop je een kleiner risico om Alzheimer te ontwikkelen.

Onthoud dat deze ziekte toeneemt – en er is altijd een risico dat je deze zou kunnen ontwikkelen. Misschien kan dit dieet je helpen het te vermijden.

Trek? Geen Probleem Meer

 Laten we het nu hebben over de gevolgen voor honger.

Voor veel mensen heeft de overstap van een koolhydraatrijk dieet naar keto een extra bonus: hongeronderdrukking. En het duurt lang.

En het werkt vanwege de volgende reden.

Als er niet genoeg eiwitten of vetten in jouw eetpatroon zitten, krijg je honger, waardoor je meer moet eten. Beide macronutriënten zijn ongelooflijk verzadigend; ze vullen je snel. Koolhydraten daarentegen worden te snel verteerd (tenzij gecombineerd met voedingsvezels), waardoor pieken in de bloedglucose ontstaan. Wanneer dit gebeurt, zijn die hongergevoelens de eersten die toeslaan. Je zult naar een snack of een maaltijd reiken of zelfs een eetbui ondergaan.

Omdat vet en proteïne niet gemakkelijk verteerbaar zijn, ervaar je een natuurlijk eetlustremmend effect.

Maar geloof me niet op mijn woord.

Laten we ons verdiepen in een studie uit 2008 die in het American Journal of Clinical Nutrition verschijnt. Een groep zwaarlijvige mannen volgt, onder de zorgvuldige begeleiding van onderzoekers, een eiwitrijk ketogeen dieet – zoals je je zult herinneren, zei ik eerder dat dit de gemakkelijkste “vorm” van keto is.

Na het dieet gedurende 4 weken gevolgd te hebben rapporteerde de studie “honger was aanzienlijk lager” en “gewichtsverlies was aanzienlijk hoger” in vergelijking met een dieet met gemiddelde koolhydraten. En neveneffecten? Niets belangrijks te melden.

En natuurlijk zijn er talloze anekdotes online. Veel lijners melden dat ze moeite hebben om genoeg voedsel te eten terwijl ze keto gebruiken; in feite zijn maaltijden een strijd om erdoorheen te komen! Helaas werkt dit niet voor iedereen (een klein percentage van de mensen meldt een toegenomen honger), maar het is zeer waarschijnlijk dat je niet té veel zult eten tijdens dit dieet.

Steuntje in de rug nodig? Wanneer je inspiratie en ondersteuning nodig hebt bij het samenstellen van je dagmenu’s en te volgen stappen plan, dan raad ik je aan om de 2-min. Keto Quiz even te doen en je persoonlijk Ketogeen Dieet Plan te ontvangen. Heerlijke recepten en een eenvoudig te begrijpen stappen plan met checklist en mindmap om makkelijk te onthouden, dat je de resultaten bereikt waar je al zolang op zit te wachten.

Vitale groetjes,

Katja Callens

P.S. Doe Hier De 2-min. Keto Quiz En Ontvang Je Persoonlijk Ketogeen Dieet Plan.

Deel desgewenst dit artikel

Referenties
http://www.healthline.com/nutrition/ketogenic-diet-101
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16318637
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1528-1167.2008.01821.x/full
http://www.webmd.com/diabetes/type-1-diabetes-guide/what-is-ketosis#1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4215472/
http://ajcn.nutrition.org/content/87/1/44.full
http://www.diabetes.co.uk/keto/keto-diet-safety.html

>