Zelfgemaakte Pizzabodem


VOOR 10 porties
TOTALE TIJD: 15 MINUTEN

Ingrediënten

215 gr amandelmeel
40 gr kokosmeel
16 gr xanthaangom
7,5 gr theelepel bakpoeder
1-2 gr theelepel zout afhankelijk van of je zoet of hartig wilt
17 ml appelciderazijn
1 1/3 ei licht geklopt
42 ml water


Bereiding

Voeg amandelmeel, kokosmeel, xanthaangom, bakpoeder en zout in een food processor. Meng goed.

Giet appelcideazijn terwijl de food processor draait. Zodra het gelijkmatig verdeeld is, giet je het ei erbij. Daarna water, voeg net zoveel toe om samen te komen tot een bal. Het deeg zal plakkerig zijn van de xanthaangom, maar nog steeds stevig.

Wikkel het deeg in plasticfolie en kneed het een minuut of twee door het plastic. Zie het een beetje als een stressbal. Het deeg moet glad zijn en niet erg gebarsten (hier en daar een paar is ok). In dat geval doe je het weer in de keukenmachine en voeg 1 theelepel per keer meer water toe. Laat het deeg 10 minuten rusten op kamertemperatuur (en maximaal 5 dagen in de koelkast).

Als je op een fornuis kookt: verwarm pan op medium/hoog vuur terwijl het deeg rust (de pan moet heel heet zijn!). Bij gebruik van oven: verwarm de pizzasteen of bakplaat in de oven op 180°C. Het uitgangspunt is dat je de korst eerst aan beide kanten moet koken / bakken zonder garnering op een zeer heet oppervlak.

Rol deed uit tussen twee vellen bakpapier met een deegroller. Je kunt hier een beetje met dikte spelen, maar het liefst dun (ongeveer diameter van 30cm) en vouwen over de randen (druk aan met natte vingertoppen).

Bak de pizzabodem in de voorverwarmde koekenpan, eerst met de bovenkant naar beneden (ongeveer 2 minuten, afhankelijk van koekepan en hitte). Zet het vuur lager tot medium / laag, draai pizzabodem om, voeg garnering naar keuze toe en dek af met deksel. Als alternatief kun je het altijd in de oven op de grill zetten om de pizza af te maken.

Serveer meteen. Houd er ook rekening mee dat het deeg ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaard kan worden. Je kunt dus de hele week individuele minipizza´s maken.

PER PORTIE 
CALORIEËN: 118
TOTALE VET: 9g
NETTO KOOLHYDRATEN: 3g
EIWITTEN: 5g

Geniet van dit lekkere, gezonde recept en laat in de comments even weten wat je ervan vond.

Groetjes,

Katja Callens

Deel desgewenst dit artikel


>