Luchtig Sandwichbrood


VOOR 12 sneetjes (2 snee = 1 portie)
TOTALE TIJD: 1 UUR 25 MINUTEN

Ingrediënten

10 gram actieve droge gist
10 ml ahornsiroop of honing, om gist te voeden (GEEN SUIKER BLIJFT OVER NA BAKKEN)
120 ml lauwwarm water 40-44°C
225 gram amandelmeel
96 gram gouden lijnzaadmeel, fijngemalen
32 gram wheyeiwit isolaat
16 gram psyllium husk fijngemalen
10 gram xanthaangom of 20 gram gemalen lijnzaadmeel
10 gram baking poeder
5 gram koosjer zout
0,75 gram wijnsteen
1 gram gemalen gember
1 ei op kamertemperatuur
3 eiwitten, op kamertemperatuur
60 gram grasgevoerde boter of ghee, gesmolten en afgekoeld
15 ml appel cider azijn
60 ml zure room of kokosroom  + 10 ml appel cider azijn


Bereiding

Bekleed broodvorm (21x11cm) met bakpapier (is een must!). Zet opzij.

Voeg gist en ahornsiroop toe (om de gist te voeren, zie opmerkingen) in een grote kom. Warm water op tot 40-44ºC en als je geen thermometer hebt, moet deze alleen licht warm aanvoelen. Giet water over gistmengsel, dek de kom af met een theedoek en laat 7 minuten rusten. Het mengsel moet bubbelen (te koud water activeert de gist niet en te heet zal het doden).

Meng je bloem terwijl de gist aan het rijzen is. Voeg amandelmeel, lijnzaadmeel, wei eiwit-poeder, psylliumhusk, xanthaangom, bakpoeder, zout, wijnsteen en gember toe aan een middelgrote kom en klop tot alles goed gemengd is. Zet opzij.

Zodra gist is gerezen, voeg je ei, eiwit, lichtgekoelde gesmolten boter toe (je wilt de eieren niet door elkaar gooien of de gist doden!) en azijn.

Mix met een elektrische mixer gedurende een paar minuten tot het licht en schuimig is. Voeg het bloemmengsel in twee porties toe, afwisselend met de zure room, en meng tot alles goed is opgenomen. Meng grondig en snel om xanthaan gom te activeren, hoewel het deeg dik wordt naarmate het meel het vocht absorbeert.

Breng brooddeeg over in voorbereide broodvorm, gebruik een natte spatel om de bovenkant gelijkmatig te maken. Bedek met theedoek en plaats in warme tochtvrije ruimte gedurende 50-60 min. tot het deeg net voorbij de bovenkant van broodvorm gerezen is. Hoe lang het duurt hangt af van hoogteligging, temperatuur en vochtigheid, dus houd dit ongeveer elke 15 min. in de gaten. En houd er rekening mee dat als je een grotere broodvorm gebruikt, het niet boven de bovenkant uitkomt.

Verwarm oven voor op 180°C terwijl het deeg rijst. Als je op grote hoogte bakt, zet oven dan op 190°C.

Plaats de broodvorm op een bakplaat en plaats deze voorzichtig in de oven. Bak 45-55 minuten tot diep goudkleurig, dek af met losse folie op minuut 10-15 (net zodra het begint te bruinen). Zorg er wel voor dat folie niet direct op het brood rust.

Laat het brood 5 minuten rusten in broodvorm en breng het over naar een koelrek. Laat volledig afkoelen voor de beste textuur – dit is een absolute must, want je keto-brood blijft tijdens het afkoelen koken! Houd er ook rekening mee dat een beetje leeglopen normaal is, maak je geen zorgen!

Bewaar in een luchtdichte verpakking (of strak verpakt in huishoudfolie) op kamertemperatuur gedurende 4-5 dagen, waardoor het een lichte toast krijgt voor het opdienen. Hoewel je zult merken dat dit ketobrood verrassend goed is, zelfs zonder de “toast”!

PER PORTIE (2 SNEE)
CALORIEËN: 174
TOTALE VET: 14g
NETTO KOOLHYDRATEN: 2g
EIWITTEN: 5g

Geniet van dit lekkere, gezonde recept en laat in de comments even weten wat je ervan vond.

Groetjes,

Katja Callens

Deel desgewenst dit artikel


>