Keto versus Paleo

Als we naar de dieettrends van de jaren 2000 kijken, zijn er twee diëten die naar voren springen: keto en paleo.

Hoewel deze twee diëten een aantal gemeenschappelijke praktijken delen, zijn ze ook radicaal verschillend. Je kunt ze niet tegelijkertijd gebruiken, maar als we de twee vergelijken, kun je een idee krijgen van wat voor jou het beste werkt en de belangrijkste principes van een effectief dieet begrijpen.

Vandaag gaan we deze twee belangrijke diëten vergelijken en contrasteren, zodat je de hype kunt doorbreken en het juiste dieet kunt kiezen.

Waarom deze twee vergelijken?

Om te beginnen zijn ze populair en relatief effectief. Je zult met beide positieve resultaten zien als je overschakelt van een ‘normaal’ of ongezond voedingspatroon. De echte vraag is alleen welke voor jou het meest effectief zal zijn.

De populariteit van beide diëten is ook een reactie op hetzelfde: een laagwaardig, koolhydraatrijk en calorierijk dieet dat ‘normaal’ is geworden. Het keto dieet probeert het koolhydraatprobleem aan te pakken, terwijl het paleodieet meer gaat over de bewerkings- en ‘voedselproduct’-markt die we hebben opgebouwd.

Ten slotte zijn het voorbeelden van diëten die radicaal verschillende benaderingen hanteren om dezelfde gezondheidsproblemen en fitnessproblemen op te lossen. Het belangrijkste is welke essentiële lessen jij uit de vergelijking zult halen.

Wat is het Keto dieet en hoe werkt het?

Keto versus Paleo - avocado

Keto is een koolhydraatarm, vetrijk dieet. Het is bedoeld om een ​​toestand van ketose te veroorzaken (wat gebeurt er als je geen koolhydraten meer hebt en vetten gaat verbranden) lang genoeg om te wennen aan een koolhydraatarm dieet. Dit maakt je efficiënter in het gebruik van vet als brandstofbron. Het betekent ook dat je waarschijnlijk minder calorieën eet en jouw eetpatroon wat “schoner” houdt.

Het belangrijkste idee achter het gebruik van het keto dieet is dat je efficiënter zult worden met het gebruik van vet, wat zou moeten betekenen dat je meer lichaamsvet moet verplaatsen. In werkelijkheid is het ingewikkelder dan dat, maar als eenvoudige uitleg van hoe het werkt, ligt het er niet ver vanaf. Het enige dat je moet onthouden, is dat het niet op magische wijze meer vet verbrandt: het maakt je alleen effectiever in het verbranden van vet tijdens het sporten.

De voor- en nadelen van een Keto dieet

De belangrijkste voordelen en zwakke punten van het Keto dieet komen voort uit hetzelfde feit: het is een dieet dat gespecialiseerd is in uithoudingsvermogen en vetverbranding.

Keto is zo geconstrueerd dat je efficiënt wordt in het verbranden van vetten, je geen zorgen hoeft te maken over het bijvullen van koolhydraten en je hebt honderdduizenden calorieën lichaamsvet om op te vertrouwen.

Het is aangetoond dat dit de prestaties verbetert en het lichaamsgewicht bij atleten vermindert. Het probleem is dat als je niet veel aan je uithoudingsvermogen doet, dit waarschijnlijk niet zoveel extra voordelen met zich meebrengt. Keto kan nuttig zijn voor gezonder ouder worden, maar je hebt er nu geen baat bij.

Het extra probleem is dat je geduld moet hebben om de resultaten te zien. Hoewel veel andere diëten een relatief korte omschakeling zijn en snel voordelen zullen opleveren, vereist het keto dieet metabolische aanpassing. Je lichaam doet niets snel en het keto-aanpassingsproces blijft verbeteren tot 3 maanden na het begin van het dieet.

Dit gaat natuurlijk gepaard met een verbetering van de gezondheid en het welzijn. Het verminderen van koolhydraten is een geweldige manier om de insulinerespons te verminderen en ervoor te zorgen dat jouw bloedsuikerspiegels laag en constant blijven – essentieel voor het verbeteren van de gezondheid en het beheersen van de symptomen bij diabetes.

Wat is het Paleodieet en hoe werkt het?

Keto versus Paleo vlees

Paleo is een dieet dat is ontworpen rond enkele van de ideeën over “reinheid” van voedsel en de beweging voor volwaardige voeding. Dit is gewoon het idee dat je niet zoveel junkfood zou moeten eten als logische conclusie. Het paleodieet zegt dat je niets mag eten dat niet beschikbaar was voor onze voorouders, de holbewoners.

Dit dieet kreeg veel populariteit dankzij de ontwikkeling van CrossFit – een sport die lange tijd onder de vlag van Paleo vloog. De topsporters in dat soort oefeningen gebruiken het Paleo-dieet niet meer, maar het werd op zichzelf populair.

Het voedingsmotto van CrossFit blijft echter hangen bij het beschrijven van Paleo: “Eet vlees en groenten, noten en zaden, wat fruit, weinig zetmeel en geen (toegevoegde) suiker. Houd de inname op een niveau dat lichaamsbeweging ondersteunt, maar geen lichaamsvet ”.

De voor- en nadelen van een Paleo-dieet

De voordelen van een paleodieet liggen voor de hand: je vermindert de inname van voedsel van slechte kwaliteit en slaat volwaardige voedingsmiddelen in. Dit kan in het begin een moeilijke verandering zijn, maar het heeft voordelen voor de algehele voedingskwaliteit – in verband met een hele reeks gezondheidsvoordelen, van hartaandoeningen tot diabetes en gezond ouder worden.

Het moeilijke deel is de overmatige beperking van belangrijke, gezonde voedselgroepen. Bonen en volle granen vormen bijvoorbeeld geen groot deel van paleo, maar leveren essentiële voedingsstoffen zoals magnesium en zink. Dit zijn cruciale zetmelen op basis van planten en bieden enkele van de beste koolhydraat-eiwitmengsels die er zijn.

Het Paleo-dieet lijkt ook moeite te hebben om duidelijk te definiëren wat je moet eten en waarom. Het probleem is dat de concepten van wat je zou moeten eten voor het Paleo-dieet niet wetenschappelijk zijn, maar moralistisch of misschien ideologisch. Het is een levensstijlbenadering van eten en wat beschikbaar was voor de paleolithische mens omvatte granen en ander plantaardig voedsel en heeft niets te maken met je gezondheid.

De bijwerkingen van het dieet zijn gunstig: het verbeteren van inname van volledig voedsel, het concentreren op magere eiwitten en plantaardig voedsel, en het verminderen van algehele koolhydraatinname tot een gezond niveau. Deze zijn echter niet alleen voor het paleodieet – ze worden in veel andere, meer wetenschappelijke en vaak gematigde diëten aangetroffen.

Het probleem met Paleo is dat het nog steeds een groot “waarom” is, waarop het geen antwoord kan geven. Waarom zou het jou uitmaken wat de paleolithische mens at? Het heeft geen betrekking op jouw fysiologie of voedingsbehoeften.Je kunt eenvoudig al het andere aanpassen om van de voordelen te profiteren en jezelf vervolgens toestaan ​​om bewerkte voedingsmiddelen en zetmeel te eten waar ze je helpen jouw dieet te volgen of extra voordelen bieden.

Het probleem met paleo, zoals ik het zie, is dat het meer beperkingen toevoegt dan nodig is – waarvan er vele onnodig of zelfs contraproductief zijn. Een half paleodieet is logisch (veel bewerkte voedingsmiddelen weglaten – en vertrouwen op hele voedingsmiddelen), maar alles samen is gericht op de oude, ‘hardcore’ CrossFit-levensstijl – niet op je gezondheid en resultaten.

Waar zijn Keto en Paleo het niet met elkaar eens?

Cruciaal is dat Keto geen koolhydraten accepteert, terwijl Paleo geen bewerkte voedingsmiddelen accepteert. Het klopt niet als je zegt dat een keto dieet van mindere kwaliteit is, omdat het gebaseerd is op bewerkt, vet voedsel van slechte kwaliteit. Deze zijn er in overvloed, en je zou (theoretisch) een keto dieet kunnen volgen met niets anders dan boter, spek en chocolade. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het gaat erom dat je vetrijk voedsel eet, van hoge kwaliteit.

Aan de andere kant lijkt het Paleo-dieet echter overdreven beperkend voor gezond voedsel en lijkt de categorie voor het definiëren van gezond voedsel vaag en slecht gedefinieerd. Je kunt tenslotte een paleodieet eten en toch dik worden als je geen controle hebt over calorieën en het soort voedsel dat je consumeert. In veel opzichten biedt het Keto dieet een meer wetenschappelijk rijk overzicht.

Ze hebben natuurlijk ook sterke overeenkomsten. Het Paleo-dieet vermindert duidelijk de inname van koolhydraten, ook al niet zo drastisch als het Keto dieet. De beperking op zetmeel is een duidelijke aanwijzing dat het koolhydraatarme diëten zijn, aangezien het eten van weinig zetmeel en geen suiker een aanzienlijke koolhydraatbeperking betekent.

Keto versus Paleo: wat is beter?

Keto versus Paleo vraagteken

Dit is niet echt een eerlijke vraag, aangezien het belangrijker is om te vragen welke het beste voor jou zal zijn.

Keto is superieur als je je uithoudingsvermogen wilt verbeteren en vet wilt verbranden. Het zal je algehele krachtoutput verminderen, maar het zal je uithoudingsvermogen en aerobe prestaties een boost geven. Het is een simpele afweging, maar een afweging waar je aan moet denken in relatie tot je doelen.

Paleo daarentegen is gegeneraliseerd. Het is niet specifiek voor uithoudingsvermogen, hoewel een vermindering van koolhydraten meer zal neigen naar uithoudingsvermogen dan naar kracht. De focus op “heel” voedsel is geweldig, hoewel niet specifiek voor paleo, en het kan een geweldige manier zijn om je algehele voedingskwaliteit te verbeteren als je je kunt houden aan de vaak strikte ideeën over wat je kunt eten.

De echte vraag die je jezelf echter moet stellen, is welk gedrag wil je veranderen? Het beste dat we uit het keto- en paleodiëten kunnen halen is de rode draad waardoor ze beide effectief zijn: je eetpatroon schonen, je concentreren op voedsel van hoge kwaliteit en je afhankelijkheid van voedselproducten en overvoeding verminderen.

De ruimte in het midden van het Venn-diagram tussen keto en paleo is koolhydraatbeperking, een focus op betere kwaliteit en het omgaan met het achterliggende gedrag. Paleo is geweldig als je merkt dat je veel te veel bewerkte rotzooi eet, terwijl Keto een reddingslijn is voor iedereen die te maken heeft met pre-diabetes en met een voorliefde voor zoete snacks.

De cruciale les is om datgene te kiezen dat bij je past en onthoud dat dit in de loop van de tijd kan veranderen. Het beste dieet voor jou is het dieet waar je je aan kunt houden en de Keto- en Paleo-diëten zullen bij ons allemaal anders passen. De essentiële les van beide diëten is dat je een duurzame verandering op de lange termijn moet doorvoeren en een hogere norm moet stellen voor het voedsel dat je eet.

Dat is de echte boodschap die ten grondslag ligt aan effectieve voeding – niet alleen “diëten” – en dat maakt je een beter, gelukkiger en gezonder mens!

Steuntje in de rug nodig? Wanneer je inspiratie en ondersteuning nodig hebt bij het samenstellen van je dagmenu’s en te volgen stappen plan, dan raad ik je aan om de 2-min. Keto Quiz even te doen en je persoonlijk Ketogeen Dieet Plan te ontvangen. Heerlijke recepten en een eenvoudig te begrijpen stappen plan met checklist en mindmap om makkelijk te onthouden, dat je de resultaten bereikt waar je al zolang op zit te wachten.

Vitale groetjes,

Katja Callens

P.S. Doe Hier De 2-min. Keto Quiz En Ontvang Je Persoonlijk Ketogeen Dieet Plan.

Deel desgewenst dit artikel

>