Gemakkelijker Ademen Bij Astma Kan Met Dit Dieet

Volgens de laatste onderzoeken lijden nu meer dan 2 miljoen Nederlanders en Belgen aan astma. Dat zijn 2 miljoen mensen die in deze ongekende tijden uitgebreidere voorzorgsmaatregelen moeten nemen wat hun gezondheid betreft.

Dus, wat moet je nu doen om jezelf te beschermen als je astma hebt?

Naast de normale aanbeveling van handen wassen, het vermijden van openbare plaatsen indien mogelijk en het dragen van een masker als je toch naar buiten moet, wordt ook aanbevolen om geen handdoeken en andere spullen te delen met anderen om virale overdracht te voorkomen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat, hoewel je huis desinfecteren nu van essentieel belang is, deze schoonmaakmiddelen ook een astma-aanval kunnen veroorzaken als je niet oppast.

Ken jouw triggers, en indien mogelijk, laat je een familielid die deze aandoening niet heeft, schoonmaken. Jij zorgt dat je ondertussen  in een andere kamer bent met veel goede frisse lucht en ventilatie.

Dat is natuurlijk eigenlijk gewoon je gezonde verstand gebruiken.

Maar er is nog iets wat je op dit moment zou kunnen doen, dat jouw astmasymptomen op lange termijn zou kunnen verbeteren en je misschien wat extra bescherming zou kunnen geven bij luchtweginfecties, waarbij ontstekingen bijzonder problematisch kunnen zijn…


De oorzaak van astmaproblemen

Bij astma is ontsteking zowel jouw vriend als vijand, vooral als je wordt geconfronteerd met een luchtweginfectie.

Mensen met de aandoening reageren zelfs op lage concentraties van sommige allergenen met ontsteking van de bronchiën. Tot overmaat van ramp gaat dit ook gepaard met een verhoogde slijmproductie, wat het ademen nog moeilijker maakt.

Maar deze reactie heeft te maken met iets wat je aangeboren immuunsysteem wordt genoemd – het immuunsysteem waarmee je dus geboren bent.

Het werkt ongeveer als volgt …

Je hebt astma en je wordt blootgesteld aan een allergeen of pathogeen – iets wat een reactie veroorzaakt – dus je aangeboren immuunsysteem begint aangeboren lymfoïde cellen (= Innate Lymphoid Cells = ILC’s) uit te pompen om de slijmproductie te stimuleren. Geen probleem, want dat is precies wat er moet gebeuren.

Maar hoewel dit normaal gesproken een beschermende actie is, die bedoeld is om beschadigde slijmvliezen te regenereren en de ziekteverwekker uit jouw bronchiën te transporteren om jouw luchtwegen te beschermen tegen infectie, gebruikt het inflammatoire boodschappers van een groep cytokines. En hier kan het uit de hand lopen door steeds meer opruiende boodschappers te sturen.

Ik weet zeker dat je ondertussen wel gehoord hebt hoe gevaarlijk een onbeheersbare ontsteking is voor astmapatiënten. Het is zelfs één van de redenen waarom ze het bijzonder moeilijk hebben om luchtweginfecties te bestrijden, zoals COVID-19. De gevolgen zijn extreme ademhalingsmoeilijkheden, die levensbedreigend kunnen zijn.

Toch ontdekte een nieuwe studie dat voedsel een belangrijk onderdeel zou kunnen zijn om dat proces onder controle te houden …

Gemakkelijker Ademen Bij Astma Kan Met Dit Dieet vrouw blauw shirt bril

Afnemende ontsteking, slijmproductie en astmasymptomen

Onderzoekers van de Universiteit van Bonn ontdekten dat door muizen met astma op een ketogeen dieet te zetten, de ontsteking van de luchtwegen aanzienlijk verminderde.

Weet je nog, die ILC’s die de inflammatoire boodschappers wegpompen? Ze ontdekten dat ze vetzuren nodig hebben om hun celmembranen op te maken – en zonder hen kunnen ze niet delen (meer maken) en die ontsteking veroorzaken.

Dus toen de wetenschappers de astmatische muizen op een keto dieet zetten, waardoor hun lichaam vetzuren moest verbranden in plaats van hen in staat te stellen meer ILC’s te maken, nam hun ontsteking af.

En de slijmproductie en astmasymptomen namen daarmee af, zelfs wanneer ze werden blootgesteld aan de allergenen die een aanval hadden moeten veroorzaken.

“Normaal gesproken verviervoudigt contact met allergenen het aantal ILC’s in de bronchiën”, zegt prof. Dr. Christoph Wilhelm van het Instituut voor Klinische Chemie en Klinische Farmacologie aan de Universiteit van Bonn. “Bij onze proefdieren bleef het echter vrijwel onveranderd. Zowel de slijmproductie als andere astmasymptomen namen net zo af. ”

Keto-dieet om je longen te beschermen?

Hoewel de proeven tot nu toe alleen bij muizen zijn uitgevoerd, kan het veranderen van jouw eetpatroon zeker iets zijn om te overwegen om jouw longen te beschermen tegen de gevaren van ontsteking. Zeker in deze tijd met de gevaren van astma in een COVID-wereld.

Keto is geen gemakkelijk dieet om te volgen, maar er zijn enkele variaties op. Als je besluit om het eens te proberen, overleg dan met jouw arts of het dieet geschikt voor je is, aangezien sommige mensen met aandoeningen zoals lever-, nier-, pancreas- of galblaasaandoeningen moeten voorkomen dat ze ketogeen gaan.

Krijg je de toestemming om te beginnen, dan mag je trots zijn op je keuze om je longen een betere kans te geven om gezond te blijven ten opzichte van blootstelling aan coronavirus of een andere aandoening van de luchtwegen.

Bekijk het Ketogeen Afslankplan, een makkelijke handleiding, waar ik een duik neem in wat het ketogeen dieet inhoud en hoe het je kan helpen je weer gezonder, gelukkiger en fitter te voelen.

Groetjes,

Katja Callens

Deel desgewenst dit artikel


Bronnen

Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) — Centers for Disease Control and Prevention
Researchers suggest a special diet against asthma — University of Bonn
Ketogenic diet: What are the risks? — UChicago Medicine

>