Wat Is Het Keto Dieet?

Wat is ketose en hoe werkt dit dieet zonder dat je calorieën bij moet houden? 

Geloof het of niet, het is ongelooflijk eenvoudig. Het keto dieet heeft maar twee regels: verwijder koolhydraten uit je dieet en eet in plaats daarvan meer vet. Het doel? De inname van koolhydraten verminderen en een proces starten dat ketose wordt genoemd en dat het vetverbrandingsproces op gang brengt.

Dus wat is ketosis?             

Als je lichaam energie nodig heeft, gebruikt het koolhydraten als belangrijkste brandstofbron. Door ze te consumeren, blijven jouw cellen in beweging. Je lichaam verbrandt het om je organen te laten functioneren.

Als je echter stopt met het consumeren van koolhydraten, moet het lichaam een andere manier vinden om deze celbrandstof aan te maken. Dit veroorzaakt een metabolisch proces dat ketose wordt genoemd, waarbij de lever moleculen maakt uit vetzuren die ketonenlichamen worden genoemd. Als gevolg hiervan wordt het vet in je lichaam verbrand. Het gewicht valt moeiteloos weg en je hoeft geen enkele calorie te tellen.

Het keto dieet is echter een verkeerde benaming, omdat het niet alleen naar één dieet verwijst. In plaats daarvan zijn er verschillende dieetplannen die mensen om verschillende redenen volgen – laten we ze hieronder bespreken.

Soorten Keto Diëten

  • Standaard Keto Dieet. Dit is het oorspronkelijke dieet dat berucht is vanwege de minimale inname van koolhydraten. Slechts 5 procent van je dagelijkse voeding mag koolhydraten bevatten, die je incidenteel binnenkrijgt uit vet- en eiwitbronnen. Bovendien moet 75% van jouw voedselinname uit vet komen (20% uit eiwit). Dit dieet is ideaal voor de behandeling van medische aandoeningen, zoals epilepsie, maar als je alleen een dieet probeert, kan het te streng zijn. Gewichtsverlies kan extreem zijn.
  • Eiwitrijk Keto Dieet. De grootste verandering in dit voedingsplan is een toename van het eiwit, van 20 naar 35 procent. De inname van koolhydraten blijft echter hetzelfde. Jouw dagelijkse voedselinname moet voor 60% uit vet bestaan. Dit is gemakkelijker voor lijners om te volgen, omdat eiwit-vetcombinaties gemakkelijker te vinden zijn (en sommigen zouden zeggen dat ze ook lekkerder zijn).
  • Cyclisch Keto Dieet. Dit dieet is ideaal voor bodybuilders of atleten, die zowel hun spieren moeten behouden als af moeten vallen. 5 dagen zijn toegestaan ​​voor het keto dieet, gevolgd door 2 dagen koolhydraatrijke voeding. Door de koolhydraatrijke dagen hebben sporters extra energie voor dagen waarop ze van plan zijn zich extra in te inspannen.
  • Gericht Keto Dieet. Beschouw dit als een typisch keto dieet, maar met een twist. Voor en na jouw trainingen mag je koolhydraten nemen om jouw energieniveau te behouden. Nogmaals, dit is een ideaal plan voor atleten – bij een zittende levensstijl zul je dit dieet niet nuttig vinden.

De meeste mensen kiezen uiteindelijk voor het eiwitrijke-dieetplan. Er zijn genoeg eiwit-vet maaltijdopties hier en je zult je maaltijden altijd met een volle maag beëindigen. Nogmaals, geen calorieën tellen hier. Houd gewoon jouw vet-, eiwit- en koolhydraatinname bij.

Steuntje in de rug nodig? Wanneer je inspiratie en ondersteuning nodig hebt bij het samenstellen van je dagmenu’s en te volgen stappen plan, dan raad ik je aan om de 2-min. Keto Quiz even te doen en je persoonlijk Ketogeen Dieet Plan te ontvangen.

Heerlijke recepten en een eenvoudig te begrijpen stappen plan met checklist en mindmap om makkelijk te onthouden, dat je de resultaten bereikt waar je al zolang op zit te wachten.

Vitale groetjes,

Katja Callens

P.S. Doe Hier De 2-min. Keto Quiz En Ontvang Je Persoonlijk Ketogeen Dieet Plan.

Deel desgewenst dit artikel

>