Voor- en Nadelen van het Keto Dieet

Voordelen Van Het Keto Dieet

Laten we, kort samengevat, de voordelen van een keto dieet bespreken.

 • Je mag tijdens dit dieet veel “slechte” voedingsmiddelen eten, zoals biefstuk, de meeste roodvlees producten, eieren en boter. Vetrijke en eiwitrijke producten worden sterk aangemoedigd in dit dieet; ze helpen je om in een vetverbrandende toestand te blijven.
 • Door ketose te gebruiken, bevind je je in een constante staat van vetverbranding, waardoor de thermogenese toeneemt. Thermogenese verwijst naar de hoeveelheid calorieën die jouw lichaam dagelijks verbrandt. Jouw lichaam maakt deze omschakeling in slechts twee dagen, waardoor je meer gewicht kunt verliezen zonder de calorie-inname aan te passen.
 • Het kan de hoeveelheid gewicht die je verliest verdrievoudigen. Volgens onderzoek is het niet ongebruikelijk dat mensen drie keer zoveel gewicht verliezen in vergelijking met mensen die een vetarm dieet volgen of gewoon calorieën tellen.
 • Het bestrijdt diabetes. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het veel tekenen van diabetes verbetert, waardoor type 2 diabetici soms zelfs kunnen stoppen met het gebruik van medicatie.
 • Het bestrijdt ook kanker. Voorlopig onderzoek toont aan dat het zich op kankercellen richt door de brandstof die het voedt weg te nemen, waardoor het zich niet zo snel verspreidt.
 • Keto gaan kan jouw geheugen verbeteren. Ketonlichamen lijken de cognitie te verbeteren bij mensen met milde cognitieve stoornissen en de ziekte van Alzheimer – en veel meer mensen melden dat het hun geheugen stimuleert, zelfs als ze geen reeds bestaande geheugenproblemen hebben.
 • Het is een natuurlijke eetlustremmer. Zowel vet als eiwit werken samen om hongersignalen te vertragen, waardoor het moeilijker wordt om honger te hebben. Je zult moeite hebben om te veel te eten met dit dieet!

En dan nu de nadelen, zie hieronder.

Nadelen Van Het Keto Dieet

Zoals bij de meeste diëten, kan het ketogene dieet enkele contra-indicaties en bijwerkingen veroorzaken, hoewel het gewoonlijk als een veilig dieet wordt beschouwd. Let hier op:

 • Je kunt “keto griep” ervaren. Dit gebeurt wanneer je voor het eerst de overstap maakt naar het gebruik van ketonlichamen als brandstof. Verwacht je moe, misselijk en hoofdpijn te voelen gedurende één tot twee weken terwijl je je aanpast aan je nieuwe levensstijl.
 • Jouw voedselkeuze is beperkt. Hoewel er geen limiet is aan het aantal vetrijke voedingsmiddelen dat je kunt eten, zijn koolhydraten strikt verboden, inclusief gezonde opties. Geen pannenkoeken meer als ontbijt dus!
 • Let op jouw vezelinname. De meeste mensen krijgen voedingsvezels binnen via koolhydraatarm voedsel, zoals brood en pasta. Het is belangrijk voor jouw spijsverteringskanaal om ervoor te zorgen dat je een gezond vezelniveau behoudt. Om deze niveaus hoog te houden, kun je mogelijk een vezelsupplement of poeder gebruiken.
 • Ben je zwanger, gebruik dit dieet dan (nog) niet. Ketose kan de ontwikkeling van jouw baby schaden en resulteren in ontwikkelingsproblemen na de geboorte en een verhoogd risico op spina bifida. Omdat er ook weinig bekend is over de veiligheid ervan tijdens het geven van borstvoeding, raden artsen het ook niet aan voor moeders die borstvoeding geven.
 • Volg dit dieet niet als je insuline, sulfonylureumderivaten of gliniden gebruikt. Al deze medicijnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en kunnen in combinatie met keto hypoglykemie (lage bloedglucose) veroorzaken, een mogelijk levensbedreigende aandoening.
 • Het kan galsteenpijn tijdelijk verergeren. Het ketogene dieet maakt ze niet echt erger – in feite voorkomt het ze zelfs – maar veel mensen melden dat ze een golf van galsteenpijn voelen na de omschakeling. Onderzoekers denken dat dit komt door een opname van vet.

De meeste van deze problemen zullen je waarschijnlijk echter niet beïnvloeden; zolang je het dieet zorgvuldig volgt en actief blijft, zou je je beter moeten gaan voelen, niet slechter.

Steuntje in de rug nodig? Wanneer je inspiratie en ondersteuning nodig hebt bij het samenstellen van je dagmenu’s en te volgen stappen plan, dan raad ik je aan om de 2-min. Keto Quiz even te doen en je persoonlijk Ketogeen Dieet Plan te ontvangen. Heerlijke recepten en een eenvoudig te begrijpen stappen plan met checklist en mindmap om makkelijk te onthouden, dat je de resultaten bereikt waar je al zolang op zit te wachten.

Vitale groetjes,

Katja Callens

P.S. Doe Hier De 2-min. Keto Quiz En Ontvang Je Persoonlijk Ketogeen Dieet Plan.

Deel desgewenst dit artikel

Referenties

http://www.healthline.com/nutrition/ketogenic-diet-101
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16318637
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1528-1167.2008.01821.x/full
http://www.webmd.com/diabetes/type-1-diabetes-guide/what-is-ketosis#1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4215472/
http://ajcn.nutrition.org/content/87/1/44.full
http://www.diabetes.co.uk/keto/keto-diet-safety.html

>