“Valsspelen” met jouw Keto-dieet

Soms zitten we gewoon vol gedachten over geweldig, heerlijk voedsel. En meestal kunnen we dit zonder schuldgevoel doen met dank aan het beste deel van elke dieet: cheat-dagen. Het is verbazingwekkend hoe geweldig 24 uur kunnen zijn.

Een ding dat je misschien is opgevallen aan het keto dieet, is dat er absoluut geen cheat-dagen worden vermeld. Het stoort waarschijnlijk niet echt als je net begonnen bent, met alle opwinding en het concept van het verliezen van gewicht. Maar zodra je beseft dat dit voor altijd is, dan wordt het een ander verhaal.

Hoewel de meeste koolhydraatarme diëten cheat-dagen hebben (zoals Atkins), moet je altijd in gedachten houden dat het keto dieet ontworpen is om je veel sneller en efficiënter af te laten vallen dan de meeste van de diëten. Dus lijkt het passend dat het geen cheat-dagen heeft, toch?

Wat is een cheat dag?

De meeste diëten beschouwen valsspelen als een onderdeel van het dieet zelf, noodzakelijk om het dieet voort te zetten. Vanwege de strengheid van het keto dieet en ook het andere mechanisme en de snelle resultaten, hebben veel keto-lijners geen cheat-dagen.

Vreemdgaan verwijst in feite naar het ontsporen van uw dieet, om te voorkomen dat u ontspoort van het pad van gezond verstand. Het breekt je alledaagse routine en stelt je in staat om te eten wat je eigenlijk wilt.

Nadelen van het hebben van een cheat-maaltijd tijdens het Keto-dieet

valsspelen met jouw keto-dieet met chocolade

Je krijgt trek

Wat echt geweldig is aan het keto dieet, is dat je lichaam geen ‘honger’ heeft totdat je vet helemaal op is. Als je echter eenmaal iets eet dat veel koolhydraten bevat, komt het spijsverteringssysteem van je lichaam weer op gang en dat is eerlijk gezegd waardeloos. Het zal de rest van je keto dieet een stuk moeilijker maken en je stoelgang onderbreken. Eerlijk gezegd niet de moeite waard.

Het maakt een einde aan je ketose

Hoewel het niet zeker is dat je niet langer in ketose verkeert, is het zeer waarschijnlijk. Als je cheat-maaltijd vetten, eiwitten enz. bevat, zul je aan het einde waarschijnlijk nog steeds in ketose zijn. Als je echter meer dan ongeveer 15-50 gram koolhydraten eet (rijst, bloem, noedels, pasta enz.) ben je waarschijnlijk niet meer in een ketose toestand.

Het zal je hormonen enorm beïnvloeden

Wanneer je in een staat van ketose komt, past jouw hele chemische systeem zich aan de veranderingen in jouw spijsverteringsstelsel aan. Het helpt bij het verbranden van vet, herstart jouw systeem en reinigt jouw lichaam. Als je eenmaal een zware cheat-maaltijd hebt gehad, raken deze chemische signalen een beetje in de war. Jouw vetverbranding daalt echt en het kan de stofwisseling behoorlijk negatief beïnvloeden.

Om eerlijk te zijn, blijven deze veranderingen alleen bestaan ​​totdat je besluit weer in ketose te gaan.

Onbalans in jouw bloedsuikerspiegels

Het lijkt misschien enkel een zorg voor diabetespatiënten. Een onevenwichtige glucosebalans in jouw lichaam kan echter tot vele andere lichamelijke effecten leiden waardoor je veel spijt krijgt van jouw cheat-maaltijd.

Keto-griep kan terugkomen

De meesten van ons hebben het meest onaangename deel van het keto dieet doorgemaakt. Het intense, vreselijke rookkanaal. Hoofdpijn, duizeligheid, een algemene wens om flauw te vallen. Na ongeveer een week verdwijnt het. Echter, als je eenmaal vals speelt, is het zeer waarschijnlijk dat het met volle kracht terugkomt.

Dit zal je niet alleen een tijdje lichamelijk bezeren, maar je zult je ook emotioneel instabiel en kwetsbaar voelen zolang het duurt. Wat een hoge prijs voor een maaltijd, vind je niet?

Voordelen van een cheat-maaltijd

Valsspelen met jouw Keto-dieet met pizza

Het is duidelijk dat het grote voordeel zou zijn om je geest te verzachten die je constant zegt ‘eten, eten, eten’. Al is het maar voor even.

Het helpt je ook om weer op het sociale toneel te komen, misschien naar een paar diners en een aantal vergaderingen te gaan zonder daar ongemakkelijk te zitten en naar ieders eten te staren.

Het is ook een enigszins gezond mechanisme. Bij een streng dieet lopen mentaal kwetsbare mensen het risico eetstoornissen te krijgen. Als je cheat-maaltijden hebt, weet je zeker dat je niet bang hoeft te zijn voor bepaalde voedingsmiddelen en zeker niet voor koolhydraten.

Wat (veilig) te eten op jouw cheat-maaltijd

Het kan verleidelijk zijn om helemaal uit je dak te gaan als je eenmaal met eten bent begonnen. Maar tussen het eten van 5-50 gram koolhydraten ligt je inspanning. Het hangt allemaal af van hoe ver je cheat-dagen zijn.

Als je slechts één of enkele keren per jaar geniet, kun je pizza, pasta of wat je maar wilt eten. Als je cheat-dagen echter dichter op elkaar liggen, moet je jezelf binnen de perken houden.

Het kan ook helpen om vals te spelen met voedsel dat je niet uit ketose zal halen.

Enkele hiervan zijn:

· Vis

· Gebakken kip (geen paneermeel!)

· Chocola

Klinkt verleidelijk, niet? Het is in jouw voordeel als je al jouw cheat-maaltijden zo keto-vriendelijk mogelijk houdt.

Hoeveel koolhydraten zijn teveel

Om eerlijk te zijn, is het onmogelijk om hier antwoord op te geven, het hangt  van jouw spijsverterings- en stofwisselingssysteem af. Jouw insulinesecretie en dagelijkse lichaamsbeweging hebben ook invloed op hoeveel koolhydraten je te veel binnenkrijgt tijdens een keto-cheat-maaltijd.

Het eten van 20-25 gram koolhydraten is een gezonde hoeveelheid koolhydraten en is voor bijna iedereen laag genoeg. Zelfs als je limiet hoger is, begin dan niet met experimenteren of eetbuien, want het zal je zeker uit ketose halen, direct de gewichtstoename in.

Als je meer dan 100 gram koolhydraten eet, ben je zeker meteen uit ketose (sommige mensen zoals atleten zijn de uitzondering). Als je een niet-keto-dessert eet, pasta, rijst, iets wat van meel is gemaakt, dan is dat beslist veel te veel koolhydraten.

Wat te verwachten nadat je een cheat maaltijd eet

wat te verwachten bij valsspelen bij het keto-dieet , hoofdpijn

Verschillende mensen hebben verschillende reacties op het valsspelen tijdens het Keto dieet. Als je koolhydraatgevoelig bent, kunnen de symptomen ernstiger zijn, zoals:

  • Verstopte neus, hoofdpijn (keto-griep)
  • Netelroos plus huiduitslag
  • Braken en misselijkheid
  • Diarree
  • Gewichtsschommeling
  • Water afstotend
  • Krampen
  • Maagpijn
  • Spierpijn

Dit kan je misschien wat afschrikken; je kunt er echter zeker van zijn dat een zeer laag percentage mensen zulke intense effecten ervaart. Meestal zul je je enkel wat schuldig voelen na het valsspelen. Maar alsjeblieft, geen eetbuien, want dat zal je niet beter laten voelen.

Terugkeren naar ketose na cheat-maaltijden

Het duurt niet lang om weer in ketose te komen na de cheat-maaltijd. Het zal echter behoorlijk moeilijk zijn vanwege de keto-griep. Jouw leeftijd, geslacht, gezondheid en algehele bouw van de lichaamsspieren zullen van invloed zijn op de tijd dat je weer in ketose bent. Ook als je veel weerhaken eet op je cheat-dag, en als het meeste volkoren is, heb je het moeilijk voordat je weer ketose krijgt.

Kortom, wanneer jouw glucosereserves zich aanvullen, zal jouw lichaam zich tot de vetten keren en jouw koolhydraatverteringssysteem afsluiten en voila! Je bent weer in ketose. Deze aanpassingsfase kan 4 tot 6 weken duren.

Conclusie

Er zijn zowel nadelen als voordelen aan het eten van cheat-maaltijden op een keto dieet. Je kunt ofwel op je keto pad blijven en helemaal niet ontsporen, wat het op de lange termijn gemakkelijker voor je maakt. Je hoeft namelijk niet opnieuw te beginnen. Je hoeft ook niet die vreselijke griepachtige symptomen en algemene honger te ervaren die zijn opgetreden tijdens het begin van het keto dieet.

Je gezond verstand heeft echter waarschijnlijk een burger nodig. Of twee, als je eens uit je dak gaat. Het is belangrijker om een ​​gezonde relatie met voedsel tot stand te brengen dan om af te vallen. Je moet ervoor zorgen dat je, alleen omdat je koolhydraten beperkt, ze niet verandert in een ‘angstvoedsel’. Dit leidt tot vreselijke ziekten zoals anorexia, en maakt je hele emotionele en fysieke systeem grondig in de war.

We raden aan om cheat-maaltijden in je keto dieet te gebruiken, maar speel alleen slim vals. Zorg ervoor dat je binnen je grenzen blijft en probeer koolhydraten volledig te vermijden als je kunt. Een goed advies is om te eten wat je normaal gesproken eet tijdens de maaltijden – om jouw maag te vullen, en vervolgens een verdeling te maken van waar je de laatste tijd naar verlangde.

Op deze manier kun je vals spelen maar zijn er geen noemenswaardige gevolgen. Geniet van jouw cheat-maaltijden, blijf afvallen. Een win-win.

Steuntje in de rug nodig? Wanneer je inspiratie en ondersteuning nodig hebt bij het samenstellen van je dagmenu’s en te volgen stappen plan, dan raad ik je aan om de 2-min. Keto Quiz even te doen en je persoonlijk Ketogeen Dieet Plan te ontvangen. Heerlijke recepten en een eenvoudig te begrijpen stappen plan met checklist en mindmap om makkelijk te onthouden, dat je de resultaten bereikt waar je al zolang op zit te wachten.

Vitale groetjes,

Katja Callens

P.S. Doe Hier De 2-min. Keto Quiz En Ontvang Je Persoonlijk Ketogeen Dieet Plan.

Deel desgewenst dit artikel

>