Het initieel gebruik van het keto-dieet had niets te maken met gewichtsverlies of diabetesmanagement, waarvoor het nu zo bekend is. In plaats daarvan werd het dieet in 1924 door een arts ontwikkeld om zijn patiรซnten, die aan epilepsie leden, te helpen.
Epilepsie is een aandoening van het zenuwstelsel die op elk moment herhaalde aanvallen kan veroorzaken.
De symptomen kunnen spasmen en convulsies zijn, of een ongewone psychologische kijk op de wereld. In elk geval wordt het veroorzaakt door abnormale hersenactiviteit.
De ernst van de symptomen verschilt van persoon tot persoon. Een persoon krijgt alleen de diagnose epilepsie als hij of zij last heeft van meer dan twee aanvallen op een volledige dag.
Iedereen kan epilepsie krijgen , maar het lijkt meestal kinderen te treffen, misschien omdat het jonge brein zich nog in een ontwikkelingsstadium bevindt.
Aanvallen worden vaak onder controle gehouden door geneesmiddelen. Soms werken ze, soms niet.
Al in 1924 voerde Dr. Russell Wilder van de Mayo Clinic baanbrekend onderzoek en creรซerde het ketogene dieet om kinderen te helpen die epilepsie hadden.
Het was opmerkelijk effectief, maar artsen hadden geen interesse meer toen er nieuwe anticonvulsieve geneesmiddelen op de markt kwamen.
Het was gemakkelijker voor hen om medicijnen voor te schrijven dan om een dieet te bespreken.
Mensen die het keto-dieet gebruikten om aanvallen te behandelen, bleven echter opmerkelijk resultaat zien.
Tegenwoordig keren artsen terug naar het gebruik van het dieet met weinig koolhydraten en veel vet om hun patiรซnten te behandelen. De resultaten zijn zeer veelbelovend.
In 1998 publiceerde het Vakblad van Pediaters een studie met 150 kinderen die epileptische aanvallen hadden gehad ondanks het gebruik van populaire anti-epileptica.
De kinderen werden gedurende een jaar op het ketogeen dieet geplaatst en de onderzoekers beoordeelden hun vorderingen.
Drieรซntachtig procent van de proefpersonen was na 3 maanden nog in het onderzoek.
Meer dan een derde van de kinderen vertoonde een afname van 90 procent van de aanvallen.
Aan het eind van het jaar was iets meer dan de helft van de proefpersonen op het dieet gebleven en een kwart van hen had 90 procent minder aanvallen.
De getallen geven aan dat het keto-dieet een enorm positief effect heeft op kinderen met epileptische aanvallen. De onderzoekers beschouwen het in veel gevallen effectiever dan medicatie.
Voor iedereen met kinderen met epilepsie, moet het gebruik van een keto-dieet bij de behandeling van het kind met zijn of haar arts worden besproken.
Een ander onderzoek naar de effecten van het ketodieet op epilepsie bij kinderen betrof 145 kinderen. De kinderen werden in twee groepen verdeeld, waarbij de ene groep met medicijnen werd behandeld en de andere groep kreeg een ketogeen dieet.
Vierenzeventig procent van de ketogene dieetgroep had succes bij het verminderen van aanvallen.
Er zijn meer studies geweest naar kinderepilepsie en het keto-dieet. Deze hebben geleid tot nieuwe en aanzienlijke belangstelling binnen het medische beroep.
Deel desgewenst dit artikel