Stokbrood met Zuurdesem


VOOR 16 mini stokbroodjes
TOTALE TIJD: 70 MINUTEN

Ingrediënten

150 gr amandelmeel
40 gr psyllium husk poeder
60 gr kokosbloem
75 gr vlaszaadmeel
5 gr baking soda
5 gr zout
6 grote eiwitten
2 grote eieren
180 gr magere karnemelk–met volvet worden ze te zwaar en zullen ze misschien niet rijzen
60 ml witte wijnazijn of appel ciderazijn
240 ml lauwwarm water


Bereiding

Verwarm oven voor op 180 °C. Gebruik een keukenweegschaal om alle ingrediënten zorgvuldig te meten. Meng alle droge ingrediënten in een kom (amandelmeel, kokosmeel, gemalen lijnzaad, psylliumpoeder, bakpoeder en zout).

Gebruik geen hele psyllium husks –als je geen psyllium husk poeder kunt vinden gebruik dan een blender ofkoffiemolen om fijn te malen. Als je al bereide psyllium-huskpoeder gebruikt, vergeet dan niet om te wegen voordat je het aan het recept toevoegt. Ik gebruikte hele psylliumhusk die ik zelf gemalen heb.

Meng eieren, eiwitten en karnemelk in een aparte kom.De reden dat je niet alleen hele eieren moet gebruiken, is dat het brood niet rijst met zoveel eierdooiers erin. Verspil ze niet – gebruik ze voor het maken van zelfgemaakte Mayo of Hollandaise Saus. Gebruik daarom ook geen magere karnemelk.

Voeg het eimengsel toe en verwerk het goed met een mixer tot het deeg dik is. Voeg azijn en lauwwarm water toe en meng het goed.

Bewerk deeg niet te veel. Gebruik een lepel en maak 8 gewone of 16 mini stokbroodjes, leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier of een antikleefmat. Ze zullen rijzen, dus zorg ervoor dat je wat ruimte tussen hen in laat. Kerf eventueel de baguettes diagonaal en maak 3-4 sneden.

Zet in de oven en bak 10 minuten. Verminder daarna de temperatuur tot 150 °C en bak voor nog eens 30-45 minuten (kleine stokbroodjes hebben minder tijd nodig om te bakken).

Haal uit de oven, laat de bakplaat afkoelen en plaats de stokbroden op een rek om af te koelen tot kamertemperatuur. Bewaar ze op kamertemperatuur als je van plan bent ze de komende dagen te gebruiken of bewaar ze in de vriezer voor 3 maanden.

Gebakken goederen met psyllium zorgen altijd voor wat vochtige textuur. Snijd de stokbroden indien nodig doormidden en plaats ze voor het opdienen in een broodrooster of in de oven.

Ze zijn net zo lekker als gewone stokbroodjes!

TIP: Om tijd te besparen, meng je eerst alle droge ingrediënten en bewaar je ze in een zak met ritssluiting en voeg je een label toe met het aantal porties. Als je klaar bent om te bakken, voeg je de natte ingrediënten toe!

PER PORTIE 
CALORIEËN: 232
TOTALE VET: 16g
NETTO KOOLHYDRATEN: 4,5g
EIWITTEN: 12g

Geniet van dit lekkere, gezonde recept en laat in de comments even weten wat je ervan vond.

Groetjes,

Katja Callens

Deel desgewenst dit artikel


>