Chocolade Donuts


VOOR 12
TOTALE TIJD: 40 MINUTEN

Ingrediënten

VOOR KETO DONUTS
130 gr amandelmeel
45 gr kokosmeel
7 gr psyllium husk gemalen
7 gr xanthaangom
360 ml water
85 gr grasgevoerde boter of kokosolie
40 gr Swerve of xylitol
2 gr zout
4.5 eieren, licht geklopt
8 gr vanille extract
8 gr bakpoeder

VOOR CHOCOLADE GLAZUUR
200 gr Swerve of zoetstof in poedervorm
18 gr cacaopoeder
8 gr vanille extract
8 ml water (evt.meer)

SPECIALE BENODIGDHEDEN
spuitzakof plastic zak
donut vorm optineel**

Bereiding

Verwarm oven voor op 200°C. Vet in en bebloem (met kokosmeel) daarna een donutvorm. Eventueel bekleed je een bakplaat met bakpapier en teken cirkels met een diameter van 9cm.

Klop in een middelgrote kom amandelmeel, kokosmeel, psyllium husk en xanthaangom. Zet opzij.

Verwarm water, boter, zoetstof en zout in medium pan (of Dutch oven) tot het net begint te sudderen. Zet het vuur laag en voeg het meelmengsel toe onder constant roeren. Blijf koken en roer tot het deeg uit de pan trekt en een bal vormt, 1-3 minuten.

Doe het deeg weer in de kom en laat 5 minuten afkoelen. Het deeg moet nog steeds warm zijn, maar niet heet, om de eieren erbij te doen.

Voeg één voor één de eieren toe en mix met een elektrische mixer. Mix de vanille-extract en bakpoeder erbij.

Het deeg moet elastisch zijn.

Laat het deeg rusten tot het op kamertemperatuur is (ongev. 5 min).

Schep het deeg in een spuitzak of plastic zak. Snijd de onderkant van de spuitzak 2 cm breed open. Spuit het deeg in de donutvorm of op bakpapier (blijf binnen de getekende cirkel). Maak je vingertop nat en strijk glad waar de uiteinden samenkomen (voor een gelijkmatigere rijzing). Bak gedurende 15 minuten, dek af met aluminiumfolie en bak nog eens 5-8 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat 10 minuten rusten in de pan alvorens te verwijderen.

Als je chocoladeglans gebruikt, zeef je poederzoetstof en cacaopoeder in een kom. Voeg vanille-extract en water (beetje bij beetje) toe tot de gewenste consistentie is bereikt. Het glazuur moet dik zijn, maar gietbaar we gebruiken hier graag onze vingertop om de dikte te testen!). Glazuur donuts door ze in het glazuur te dopen. Je kunt ze ook met gesmolten boter insmeren en bestrooien met kaneel ‘suiker’.

Ze zijn op hun lekkerst als ze nog warm zijn en net geglazuurd, maar je kunt ze prima 2 dagen bewaren in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur.

Extra: Zijn de donuts ingezakt? Het gebrek aan structuur kan te wijten zijn aan het feit dat je psylliumpoeder niet voldoende gemalen is (dus maal psylliumpoeder altijd opnieuw!). Het kan ook te wijten zijn aan overtollige vloeistof (de belangrijkste reden waarom bakproducten instorten). Houd er rekening mee dat keto-bloem enorm varieert van merk tot merk en natuurlijk de grootte van je eieren. Probeer dus gewoon 2 eieren in plaats van 3.

OPMERKING:

**Donutvormen zorgen voor mooiere resultaten (d.w.z. ronde donuts). Maar heb je die niet bij de hand, dan spuit je gewoon cirkels op bakpapier.

PER PORTIE 

CALORIEËN: 140
TOTALE VET: 11g
NETTO KOOLHYDRATEN: 1g
EIWITTEN: 4g

Geniet van dit lekkere, gezonde recept en laat in de comments even weten wat je ervan vond.

Groetjes,

Katja Callens

Deel desgewenst dit artikel


>